Εδώ και μήνες ο Αλέξης Τσίπρας κρατούσε μία πολιτικά περίεργη στάση για το κόμμα του που το έβλεπε να παίρνει την κατιούσα. Δεν μίλησε ούτε για τις διαγραφές, ούτε για τις αποχωρήσεις και πολύ περισσότερο δεν θέλησε στην αρχή καν να συναντήσει τον διάδοχό του στο κόμμα Στέφανο Κασσελάκη. Είχε σημάνει ένα παράξενο σιωπητήριο, ωσάν να πήρε μια σάλπιγγά και έκανε το τελευταίο σάλπισμα που σήμαινε το τέλος κάθε πρόκλησης θορύβου (ακόμα και συζητήσεων), όπως αναφέρεται στο στρατιωτικό σιωπητήριο. Και παρά τις εκκλήσεις για να επέμβει, αυτός παρέμεινε… ηχηρά σιωπηλός.

Το κόμμα στο οποίο ο ίδιος μεγαλούργησε και το έφερε στη θέση να κυβερνήσει,  το έβλεπε να διαλύεται και τότε μόνον αποφάσισε να σπάσει το σιωπητήριό του που ο ίδιος εφάρμοσε: Στόχος του να βάλει ένα φρένο (έστω και με καθυστέρηση) στις αποχωρήσεις στελεχών, μετά την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η αξιωματική αντιπολίτευση και τα βέλη που εξαπέλυσε και εναντίον του ο διάδοχός του Στέφανος Κασσελάκης.

Πέραν της συνάντησης στην ταβέρνα με τα παϊδάκια με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, συναντήθηκε και με τον κ. Κασσελάκη, εκφράζοντας ανοιχτά πια την ανησυχία του για την αιμορραγία του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος. Στέλνοντας παράλληλα διπλό μήνυμα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στον Στέφανο Κασσελάκη, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς: 1) αυστηρή τήρηση του καταστατικού, «δείχνοντας» προς την αποφυγή αιφνιδιασμών, όπως το δημοψήφισμα. 2) χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος και 3) λειτουργία των κομματικών οργάνων χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με άλλα στελέχη . Ταυτόχρονα, όμως έστειλε μήνυμα και στην ομάδα Αχτσιόγλου, που συνεδρίαζε χθες, αναφορικά με το διακύβευμα της ενότητας, θέτοντας ως ορόσημο τις Ευρωεκλογές.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένας γρίφος του ναυάρχου έ.α. Βαγγέλη Αποστολάκη (του βουλευτή που βρίσκεται ίσως πιο κοντά στον κ. Κασσελάκη), ο οποίος έλεγε χθες στη Βουλή (σε Συριζαίους και σε Νεοδημοκράτες, αλλά και σε δημοσιογράφους) ότι το Σαββατοκύριακο κάτι ενωτικό θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι όμως; Δεν έδινε απάντηση. ϊδωμεν…

***

Ο Κασσελάκης, η πορεία και το Πολυτεχνείο

Αμφιβάλλω αν ο πρόεδρος Στέφανος έχει παραστεί ποτέ σε επετειακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, συμπεραίνω όμως ότι έχει δει το κτίριο αφού το στρατηγείο του κατά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών βρισκόταν πολύ κοντά, στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο σίγουρα θα ενημερώθηκε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο σχολείο που πήγαινε, τότε που ήταν μικρός φαντάζομαι, προτού ταξιδεύσει για τα ξένα. Δοθέντων ότι στο περπάτημα θεωρείται άπιαστος εξέφρασε μαθαίνω από άριστη εσωκομματική πηγή την πρόθεση α) να καταθέσει στεφάνι και β) να τεθεί επικεφαλής στο Συριζαίικο μπλοκ στην απογευματινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μου λένε επίσης ότι ο πιο ψύχραιμος και… αποστασιοποιημένος Τάιλερ θορυβήθηκε εντόνως μόλις είδε χθες το πρωί να ανοίγουν ομπρέλες για να προστατευτεί ο Προέδρος Ανδρουλάκης από τα νερά, τα νεράντζια και τους φραπέδες μπροστά στην τσακισμένη από το τανκ καγκελόπορτα.

Επιπλέον δεν κατάλαβε πως ένας Αμερικανός πολίτης ετοιμάζεται να διαδηλώσει ενάντια στην πρεσβεία της χώρας του από τη στιγμή μάλιστα που ζει εκτός αμερικανικής επικράτειας. Και ακόμα να χρησιμοποιεί αμερικανικό τηλέφωνο για την επικοινωνία του μέσα στο κόμμα.

Για το πρώτο σκέλος προκρίνεται ως λύση η απόδοση φόρου τιμής στα κρατητήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ όπως είχε κάνει παλαιότερα και κ Τσίπρας.

Για το εάν θα συμμετάσχει στην πορεία ή όχι είναι πραγματικά μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Και ξέρετε γιατί; Οι Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει ότι δεν θα πάνε και οι μεγαλύτεροι ότι θα κατέβουν με δική τους συνιστώσα. Ρε που έμπλεξε ο άνθρωπος….

***

Η 8η Δεκεμβρίου του Ερντογάν

Σας έγραφα προχθές για την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα, τους 400 υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς, αστυνομικούς και παρατρεχάμενους που θα φέρει μαζί του, πλην όμως ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει στις 8 Δεκεμβρίου, την επομένη δηλαδή της παραμονής του στην Αθήνα.

Όπως μου λένε διπλωματικές πηγές υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή να επιστρέψει στην Τουρκία την ίδια ημέρα μετά τις συνομιλίες ή να διανυκτερεύσει στην Αθήνα, Εάν συμβεί το δεύτερο, μήπως ζητήσει να επισκεφθεί και την Θράκη; Γιατί κάτι τέτοιο ακούω τελευταίως, μετά επιτάσεως, μάλιστα.

***

Ο Ισχάν και η Εσρά με τη γαμήλια ανθοδέσμη στον Άγνωστο Στρατιώτη

Στιγμές γαμήλιας ανατολίτικης δόξης έζησαν χθες οι τουρίστες στον Άγνωστο Στρατιώτη με μερικούς από αυτούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους από αυτό που έβλεπαν. Εκεί γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι ένα ταξί σταμάτησε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι Εύζωνες εκείνη την ώρα μόλις είχαν αλλάξει φρουρά.

Από το ταξί κατεβαίνει μία… νύμφη, κομψότατη μέσα στο κατάλευκο νυμφικό της, κρατώντας μια ανθοδέσμη από ροζ λουλούδια. Αμέσως μετά κατεβαίνει και ο γαμπρός με ένα μπεζ κοστούμι χωρίς γραβάτα. Φαινόταν τρισευτυχισμένος, και γιατί να μην ήταν; Αγκαλιάζει τη νύμφη και πάνε προς το μνημείο. Στέκονται για λίγα λεπτά, σκέφτηκαν εάν θα έπρεπε ή όχι να εναποθέσουν την ανθοδέσμη, με τους εύζωνες και τους τουρίστες να τους παρατηρούν αμήχανοι. Οι φωτογραφικές μηχανές των κινητών πήραν φωτιά.

Ο γαμπρός δίνει ένα ζεστό φιλί στην νύμφη και παραμένουν για αρκετή ώρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, με τον ταξιτζή να τους περιμένει στο ταξί του.

Στην αρχή νόμισα πως πρόκειται για κάποιο διαφημιστικό κόλπο ή κάποιοι πήραν άδεια να γυρίσουν ταινία, πλην όμως η νύμφη μου εξήγησε ότι είναι νύμφη κανονική και μόλις παντρεύτηκαν, πήραν το αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη και ήρθαν κατευθείαν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην πλατεία Συντάγματος μαζί με την ανθοδέσμη.

Μου είπαν πως κατάγονται και οι δύο από την Πόλη και ότι κάνουν το ταξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα. Η νύμφη ονομάζεται Εσρά και ο πανευτυχής γαμπρός Ισχάν. Τούρκικος γάμος με πρώτο σταθμό το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πρώτη φορά αντίκρυσαν οι εύζωνες.

***

Γκιουλέρ: Αναφορά στην Γαλάζια Πατρίδα

Έκανε όμως την εμφάνισή του, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, χωρίς στολή, όπως δεν τον είχαμε συνηθίσει τόσο καιρό για να δηλώσει ότι «διανύουμε μια ιστορική περίοδο στα ελληνοτουρκικά», είπε για να προσθέσει πως «μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Καλά όλα αυτά θα πείτε αλλά δεν ξέχασε και ην «Γαλάζια Πατρίδα» λέγοντας πως «η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι απόλυτη».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό «στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Επεσήμανε ότι «οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο μειώθηκαν αμοιβαία κατά τη διάρκεια του έτους και καταβλήθηκαν προσπάθειες να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή χαμηλά».

***

Τι γύρευε ο Α/ΓΕΕΘΑ στα Εμιράτα;

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην αεροδιαστημική έκθεση Dubai Airshow στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έμαθα συναντήθηκε με τον νυν Σύμβουλο επί Στρατιωτικών Θεμάτων του Προέδρου των ΗΑΕ, πρώην ομόλογό του και καλό του φίλο στρατηγό Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο τους αποτελούν ομολογουμένως τους πρωτεργάτες για την ουσιαστική έναρξη της στρατιωτικής συνεργασίας των 2 χωρών τον Ιανουάριο το 2020.

Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2020 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση με την Τουρκία λόγω των προκλήσεων του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, κατόπιν της επικοινωνίας των 2 Αρχηγών, μεταστάθμευσαν για 3 εβδομάδες στην Αεροπορική Βάση της Σούδας 9 αεροσκάφη των ΗΑΕ εκ των όποιων 4 F-16, 1 C-130, 3 C-17 και 1 Α332, για συνεκπαιδεύσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ εκείνη την περίοδο επισκέφτηκε επίσημα την χώρα μας, αλλά και την Βάση της Σούδας όπου τον υποδέχτηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

***

Γιατί η Ελλάδα γέμισε με μεταγωγικά αεροσκάφη;

Είναι πολλά, έχουν γεμίσει σχεδόν όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια τα μεταγωγικά αεροσκάφη των ξένων χωρών.

Για παράδειγμα η Ελευσίνα και η Σούδα γέμισαν με αμερικανικά C-130 και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, το ίδιο και η Ελευσίνα, αλλά και η Αγχίαλος με αμερικανικά ελικόπτερα.

Για πρώτη φορά όμως μας ήρθαν και γιαπωνέζικα μεταγωγικά. Είναι τύπου KC-2 και οι Γιαπωνέζοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι σε περίπτωση που κληθούν να απομακρύνουν τους Γιαπωνέζους επήκοους από το Ισραήλ.