Αποχή επ’ αόριστον ξεκινούν από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι όπως ανακοίνωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Χριστίνα Μάνδρου. Στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνουν εκ νέου συνελεύσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο «ψηφιακό συμβόλαιο». Όπως είπε αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και τη δια ζώσης υπογραφή, αν και ο υφυπουργός τονίζει ότι αυτά δεν καταργούνται, αλλά απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε οι -πολύμηνες σήμερα- μεταβιβάσεις να χρειάζονται μόλις μία ημέρα για να ολοκληρωθούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν «στο να μετατραπεί το συμβόλαιο από ένα νομικό κείμενο συμβάσεως, στη συμπλήρωση πεδίων σε πλατφόρμα Κτηματολογίου. Το συμβόλαιο είναι ένα κείμενο με πάρα πολλούς όρους δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε στη συμπλήρωση μιας πλατφόρμας επειδή δεν μπορούν να αποδοθούν οι συμφωνίες.Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού».

«Δεν θέλουμε ψηφιακό συμβόλαιο με τον τρόπο που εισάγεται στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας των συναλλαγών. Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι» σημείωσε.

Η αντίδραση Κυρανάκη

«Οι Συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων» είπε στην ανάρτησή του στο Facebook υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Στη συνέχεια δημοσίευσε για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.