Σουέλα Μπράβερμαν: Η αμφιλεγόμενη θητεία μίας Υπουργού Εσωτερικών

Με πολιτικές που διχάζουν, η Σουέλα Μπράβερμαν έχει να επιδείξει μία σειρά εμπρηστικών δηλώσεων που την έχουν θέσει στο στόχαστρο αλλά και την έχουν μετατρέψει σε σταρ μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έδειξε την έξοδο στην υπουργό εσωτερικών του, Σουέλα Μπράβερμαν, μετά από μία ομολογουμένως ακραία παρέμβασή της στους Times σχετικά με την βρετανική αστυνομία. Παρόλα αυτά η Μπράβερμαν, που αποτελούσε εξ αρχής μία αμφιλεγόμενη επιλογή στον ένα χρόνο που διήρκησε η θητεία της, πιθανόν πυροδότησε περισσότερες διαμάχες από οποιονδήποτε προκάτοχό της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Από τις πλέον πολυσυζητημένες πολιτικές προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, η «καρατόμησή» της ήταν το αποτέλεσμα ενός άρθρου της, στο οποίο έβαλε κατά της αστυνομίας, κατηγορώντας την ως προκατειλημμένη υπέρ των Παλαιστινίων και της Αριστεράς, με αφορμή μία σχετική διαδήλωση στην οποία δεν υπήρξε έντονη καταστολή.

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στους Times, πέραν του περιεχομένου του, δεν είχε λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή της.

Ωστόσο, μέχρι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, η Σουέλα Μπράβερμαν είχε να επιδείξει μία σειρά εμπρηστικών δηλώσεων που την είχαν θέσει στο στόχαστρο αλλά και την είχαν μετατρέψει σε «σταρ» μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ακροδεξιά, από τους πρωτεργάτες του Brexit και με πολιτικές που διχάζουν, η 43χρονη Μπράβερμαν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας αποδείχθηκε συχνά διχαστική φιγούρα, με σχόλια που κατά καιρούς εξόργιζαν την αντιπολίτευση, προκαλούσαν την καταδίκη οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων ή θρησκευτικών ηγετών και αποδοκιμάστηκαν ακόμα και από ορισμένα μέλη του κόμματός της.

Σκληροπυρηνική – ακροδεξιά ρητορική

Από τις δηλώσεις της που είχαν προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν όταν πέρυσι περιέγραψε τους αιτούντες άσυλο στη Βρετανία ως «εισβολείς», ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του αρχιεπίσκοπου του Καντέρμπουρυ και άλλων θρησκευτικών ηγετών.

Έχει επίσης δεχθεί κριτική για ανακριβή ακροδεξιά αφηγήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κειμένου της Daily Mail, στο οποίο ανέφερε πως όσοι παρενοχλούν νεαρές γυναίκες είναι «σχεδόν όλοι πακιστανικής καταγωγής».

Βέβαια, έκθεση του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών από το 2020 καταδείκνυε πως οι σχετικοί παραβάτες ήταν συνήθως λευκοί άνδρες και η ρυθμιστική αρχή του Τύπου χαρακτήρισε τα σχόλια της Μπράβερμαν παραπλανητικά, με αποτέλεσμα η Daily Mail αργότερα να αποσύρει το σχετικό κομμάτι.

Επιπλέον, νωρίτερα αυτό τον μήνα, προέκυψε ότι η πρώην, πλέον, υπουργός ήθελε να θεσπίσει έναν νέο νόμο για να εμποδίσει την παροχή σκηνών σε άστεγους από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σε μεταγενέστερη ανάρτησή της στο X, περιέγραψε την έλλειψη στέγης ως «επιλογή τρόπου ζωής».

Μια μεταναστευτική πολιτική στα δικαστήρια

Βέβαια, παρά τις δηλώσεις της που της είχαν καταστήσει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως περιγράφει ο Guardian, η Μπράβερμαν είναι ίσως πιο διάσημη για την αυτοαποκαλούμενη «εμμονή» της να σταματήσει τις βάρκες που διασχίζουν τη Μάγχη γεμάτες με μετανάστες που ζητούν άσυλο  παρά το γεγονός πως και ίδια είναι παιδί μεταναστών.

Πριν ap;o ένα χρόνο λοιπόν, η κυβέρνηση εισήγαγε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα στέλνει ανθρώπους που φτάνουν στη Βρετανία με «παράνομες ή επικίνδυνες μεθόδους» στη Ρουάντα, για να διεκπεραιωθούν εκεί τα αιτήματά τους για άσυλο. Ενώ το σχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Πρίτι Πατέλ, προκάτοχο της Μπράβερμαν, η τελευταία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και το έθεσε ως επίκεντρο της πολιτικής της.

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος το 2022, είπε ότι ήταν «όνειρό» της να δει μια πτήση με μετανάστες να αναχωρεί για τη Ρουάντα. Αφού το Εφετείο αποφάσισε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι τέτοιες απελάσεις θα μπορούσαν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να δει την πολιτική να εφαρμοστεί.

Την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αναμένεται να εκδώσει οριστική απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου.

Δεύτερη παύση από την ίδια θέση

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μπράβερμαν είχε διατελέσει για πρώτη φορά υπουργός Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2022 υπό τη Λιζ Τρας, η θητεία της οποίας ως πρωθυπουργός ήταν η συντομότερη στη βρετανική ιστορία. Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη σύντομη θητεία πρόλαβε να παύσει την υπουργό της για παραβίαση πρωτοκόλλων ασφαλείας, μετατρέποντας και εκείνη στην πιο βραχύβια Υπουργό Εσωτερικών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα τότε, είχε χρησιμοποιήσει την προσωπική της διεύθυνση email για να στείλει ένα κυβερνητικό έγγραφο σε άλλο βουλευτή που δεν είχε εξουσιοδότηση να το δει. Παρά την απομάκρυνσή της, η Μπράβερμαν διορίστηκε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών έξι ημέρες αργότερα, την πρώτη ημέρα της θητείας του Σούνακ.

Αυτή η απόφαση επικρίθηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από την επιτροπή δημόσιας διοίκησης και συνταγματικών υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο Σάιμον Τζέκινς του Guardian εξηγεί πως υπήρχαν δύο λόγοι για τους οποίους δόθηκε εξ αρχής αυτός ο ρόλος στη Σουέλα Μπράβερμαν: ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της στις εκστρατείες των Τρας και Σούνακ αντίστοιχα και για να υπάρχει μια ακρο-δεξιά φωνή στο υπουργικό συμβούλιο. Καταλήγει όμως πως δεν θα έπρεπε να της έχει δοθεί ποτέ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.