Είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Είναι. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς οριστικής διάσπασης και το ΠαΣοΚ να μην καρπώνεται -τουλάχιστον δημοσκοπικά- τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, η κυβέρνηση έχει πλέξει γύρω της έναν ιστό ασφαλείας που την κρατά σε απόσταση από κάθε αμφισβήτηση και σθεναρή αντιπολίτευση.
Πίσω όμως από τους αριθμούς, τα ποσοστά και τις μεγάλες διαφορές της Νέας Δημοκρατίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων της, θα διαπιστώσει κανείς τον σταθερό φόβο της κοινωνίας για θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν σφόδρα την καθημερινότητα και άπτονται της επιβίωσής των Ελλήνων στα τέλη του 2023. Ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πολύ καλά ότι όση απειλή δεν αισθάνεται από τους έτερους σχηματισμούς της Βουλής τη νιώθει από την κοινή γνώμη που ταλαιπωρείται διαρκώς από μια κατάσταση που ανακυκλώνεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρεις «νάρκες» να εξουδετερώσει προκειμένου να διατηρηθεί σε θέση ισχύος και να πείσει ότι η διακυβέρνηση της χώρας παραμένει σε σωστά χέρια – ικανά να προσφέρουν τις απαιτούμενες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του κοινωνικού σκελετού.
Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Προτού καν διεξαχθούν οι εκλογές του Μαΐου, σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας, είχε χαρακτηρίσει μεγάλη ευκαιρία τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, ο οποίος θα συνδυαστεί μια δίκαιη, πλην επαναστατική, πολιτική.
Χαρακτηριστικά έλεγε τότε πως «είναι φθηνότερο να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις» προοικονομώντας τις μεταβολές που πρόκειται να υπάρξουν για να βελτιωθεί η κάκιστη εικόνα σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα υγείας ανά την επικράτεια. Δεν έχουν περάσει μάλιστα τρεις εβδομάδες από τη δέσμευσή του για πρόσληψη 6.500 γιατρών (κυρίως παθολόγων – γενικών γιατρών) και νοσηλευτών στη διάρκεια του 2024, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα σε νέους επιστήμονες με στόχο να παραμείνουν στη χώρα και να δυναμώσουν τις εγχώριες δομές υγείας.
Υπό πίεση για βελτιώσεις
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων μηνών είναι μεγάλες προκειμένου να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυξήσεις μισθών, επιδόματα και εκτός έδρας για μετακίνηση σε άγονες περιοχές.
Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το γεγονός πως από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία για το 2024 τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Στέφανου Κασσελάκη κυρίως, όσο και το ΠαΣοΚ περιοδεύουν σε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα επιχειρώντας να επισημάνουν τις μεγάλες «τρύπες» στον εθνικό φορέα υγείας και προβάλλοντας τις δικές τους θέσεις πάνω στην αναθεώρηση του όλου συστήματος.
Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 18 μήνες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους αναγνωρίζοντας πως «η είναι στέγη είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί διότι βλέπουμε μεγάλη πίεση στα ενοίκια», αλλά το status μακροπρόθεσμης μίσθωσης παραμένει αναλλοίωτο – εξίσου δραματικό με τότε.
Κι αν από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως πλέον τα οικήματα Airbnb θα υπόκειται σε ΦΠΑ και σε άλλα τέλη όπως ακριβώς ισχύει τα ξενοδοχεία, διότι «αυτή η δραστηριότητα εκτόξευσε τα ενοίκια» και «στρέβλωσε τον ανταγωνισμό», οι τιμές των ενοικίων εξακολουθούν να τρυπούν το ταβάνι της αγοράς δίχως -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- ν’ ανταποκρίνονται στις παροχές που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες.
Είδος πολυτελείας
Τούτη την εποχή η στέγη μοιάζει ν’ ανήκει στα «είδη πολυτελείας» και όχι στις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαβίωση των πολιτών. Ιδίως δε νέων ανθρώπων, οποίοι ναι μεν επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους και ν’ ανεξαρτητοποιηθούν, φεύγοντας από το πατρικό τους, αλλά είναι ανέφικτο να συντηρήσουν ένα ολόκληρο σπίτι όταν από τον μισθό τους ένα ποσοστό γύρω 30% πηγαίνει στην κάλυψη του κόστους στέγασης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η αύξηση των ενοικίων μέσα στο τρέχον έτος αγγίζει το 6% έναντι του 2022, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη της RE/MAX Ελλάς.
Όπως τονίζεται η άνοδος αυτή συνδέεται με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα και τη δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Όπως και να ‘χει βέβαια, αποτελεί βραχνά για το κυβερνητικό έργο.
Η σαββατιάτικη έφοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ δεν ήταν τυχαία. Παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο πρωθυπουργός θέλησε ο ίδιος να επιθεωρήσει την υλοποίηση του -5% που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή για συγκεκριμένα προϊόντα. Ήταν μια πρωτοβουλία που εμπεριείχε από τη μία τη μέριμνα για την τήρηση του μέτρου από την άλλη την αγωνία για την ανίκητη ακρίβεια σε βασικά αγαθά.
Η διαρκής άνοδος στις τιμές προϊόντων, που σε άλλες εποχές κόστιζαν ελάχιστα εμπλουτίζοντας το οικογενειακό τραπέζι, αδειάζει πλέον τα πορτοφόλια των καταναλωτών και αναπόφευκτα προκαλεί μια τεράστια οικονομική ανισορροπία στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτή, τη δεδομένη περίοδο, είναι και η μεγαλύτερη πληγή στο κορμί της κυβέρνησης, καθώς έχει αποδειχθεί αδύνατο να τεθούν φραγμοί, κυρίως σε υπαρκτές καταστάσεις αισχροκέρδειας που πολλαπλασιάζονται σταδιακά.
Αυξήσεις που σοκάρουν
Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε «Το Βήμα», συγκρίνοντας τις τιμές όμοιων προϊόντων στα ηλεκτρονικά καταστήματα κορυφαίων αλυσίδων σουπερμάρκετ στην Ελλάδα και σε ακόμα τέσσερις χώρες, προέκυψαν ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις. Φερ’ ειπείν οι γονείς πληρώνουν ακριβότερα το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, από 13,4% έως 43,2%, σε σχέση με την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γαλλία ή τη Κύπρο, όπως επίσης τα απορρυπαντικά, τις οδοντόκρεμες, τον καφέ και άλλα πολλά.
Ούτε συζήτηση για την τιμή του λαδιού που έχει εκτοξευτεί σε ύψη δυσθεώρητα.
Οι πολίτες είναι προβληματισμένοι, αν όχι εξοργισμένοι, με ό,τι συναντούν στα ράφια και ζητούν διαρκώς επιβολή μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, διότι αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν και στο τέλος να διαβιώσουν. Ξέρουν εκ των προτέρων πως η έλευση του χειμώνα θα διογκώσει το πρόβλημα δεδομένης της ανάγκης για θέρμανση.
Μολονότι μάλιστα «η κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο», όπως χαρακτηριστικά έλεγε μέσω Tik Tok, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κοιμάται και να ζει με τον εφιάλτη της κυβερνητικής φθοράς από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες τουλάχιστον ομάδες τροφίμων, επιμένοντας πως δεν θα υπάρξει απόδοση και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά.