Κατά της λογοκρισίας τάχθηκε και επισήμως η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια Pink, δηλώνοντας έτοιμη να δώσει τη δική της μάχη ενάντια στη απαγόρευση βιβλίων που έχει λάβει μεγάλες προεκτάσεις εδώ και κάποιο καιρό στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία της Φλόριντα υπό τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις.

Η Pink ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χαρίσει χιλιάδες απαγορευμένα βιβλία στις επικείμενες συναυλίες στη Φλόριντα. Σε συνεργασία με το PEN America και το βιβλιοπωλείο Books & Books της Φλόριντα, η Pink θα διανείμει 2.000 αντίτυπα των βιβλίων «The Family Book» του Todd Parr, «The Hill We Climb» της Amanda Gorman, «Beloved» της Toni Morrison και ένα βιβλίο από τη σειρά «Girls Who Code» στις συναυλίες της στο Μαϊάμι και το Sunrise.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη P!NK (@pink)

«Τα βιβλία μου προσφέρουν ιδιαίτερη χαρά από τότε που ήμουν παιδί και γι’ αυτό δεν είμαι διατεθειμένη να μείνω αμέτοχη στην απαγόρευση βιβλίων από τα σχολεία», δήλωσε η τραγουδίστρια. «Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό να βλέπεις τις αρχές να βάζουν στο στόχαστρο βιβλία ΛΟΑΤΚΙ και έγχρωμων συγγραφέων που μιλούν τον ρατσισμό. Έχουμε κάνει τόσα πολλά βήματα προς την ισότητα σε αυτή τη χώρα και κανείς δεν πρέπει να θέλει να δει αυτή την πρόοδο να ακυρώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω το έργο της PEN America και για τον οποίο συμφωνώ μαζί τους: όχι άλλα απαγορευμένα βιβλία».

Η κίνηση της Pink έρχεται σε συνέχεια της απομάκρυνσης εκατοντάδων τίτλων από τις δημόσιες σχολικές βιβλιοθήκες της κομητείας Κόλιερ της Φλόριντα, αφού το νομοθετικό σώμα της πολιτείας ψήφισε νωρίτερα φέτος νομοσχέδιο που επιτρέπει στα σχολεία να περιορίζουν το εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Ο κωμικός Steve Martin, του οποίου το μυθιστόρημα «Shopgirl» του 2000 ήταν μεταξύ των έργων που μπήκαν στο στόχαστρο, αντεπιτέθηκε με χιούμορ την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαι τόσο περήφανος που το βιβλίο μου απαγορεύτηκε στην κομητεία Κόλιερ της Φλόριντα!» έγραψε στο Instagram. «Τώρα οι άνθρωποι που θέλουν να το διαβάσουν θα πρέπει να αγοράσουν ένα αντίγραφο!»

Αλλά σύμφωνα με το PEN America, η κατάσταση δεν είναι για γέλια. Η Φλόριντα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των απαγορεύσεων βιβλίων εν μέσω μιας συνολικής αύξησης σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης.