«Tempora mutantur, nos et mutamur in illis». Αλλάζουν οι καιροί, και εμείς μαζί με αυτούς, σύμφωνα με τη λατινική φράση. Και ποιος το περίμενε ό,τι σε 50 μέρες από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επισημοποιούνταν η πρώτη διάσπαση και η δημιουργία μιας νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, το πολιτικό τοπίο καθάρισε
Κυριολεκτικά άλλαξαν οι καιροί και τα ήθη στο ΣΥΡΙΖΑ, και μαζί με αυτά, αλλάζουν και τα στελέχη στάσεις και συμπεριφορές. Και μπορεί στην Αριστερά οι διασπάσεις να ήταν ένα βιωματικό στοιχείο για πολλούς και να ήταν και κομμάτι της ιστορίας τους, αλλά για μείζονα πολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερης σημασίας πολύ υπέρτερα των σημερινών διαφορών. Το γεγονός όμως ένα: η διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημοποιήθηκε μετά τα όσα έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο με επίκεντρο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πλέον έχει καθαρό τοπίο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του και από εδώ και πέρα με σταθμό τις ευρωεκλογές, που είναι και το πρώτο του μεγάλο πολιτικό στοίχημα, θα κριθεί. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν από εδώ και πέρα, αν και η διαδικασία των συνθέσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλει ευρύτητα πολιτικού πνεύματος, διάθεση συνεργασιών εσωκομματικών και κυρίως να μην κυριαρχήσει η λογική του αρχηγικού ιμπέριουμ κάτω από το οποίο πρέπει να κινούνται όλα τα στελέχη.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Είναι σαφές, ότι περάσαμε πλέον οριστικά σε μια άλλη φάση και δεν υπάρχει σίγουρα το, πρώτος μεταξύ ίσων, το περίφημο primus inter pares, αν και ο Στ. Κασσελάκης επέμεινε και πάλι στην ομιλία του ότι δεν υπάρχει πρώτος. Η πορεία του από εδώ και πέρα θα δείξει πολλά.
Το τοπίο εξάλλου είναι διαφορετικό. Η Ομπρέλα έχει αποχωρήσει με κείμενο που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Κυριακής με την αποχώρηση και 45 μελών της από την Κεντρική Επιτροπή. Ουσιαστικά προανήγγειλε και την ίδρυση νέου κόμματος, το οποίο αργά, αλλά μεθοδικά θα σχηματοποιηθεί με φόντο και τις ευρωεκλογές και σίγουρα με ηγετική ομάδα που θα κινείται στη ζώνη 40-50 ετών και με την συνδρομή, εννοείται, των πρεσβυτέρων και ιστορικών στελεχών.
Η «έξοδος» της Ομπρέλας
Οι αποχωρούντες από την Ομπρέλα είναι: 1) Αυγουστάκη Ελένη, 2) Βάκη Φωτεινή, 3) Βίτσας Δημήτρης, 4) Βούτσης Νίκος, 5. Γιαννακάκη Μαρία, 6. Γκόγκογλου Άγγελος, 7. Γονίδη Μαρία, 8. Γούλιαρου Θεοδώρα, 9. Δρίτσας Θοδωρής, 10. Ζωγράφος Βασίλης, 11. Ιγγλέζη Κατερίνα, 12. Καββαδία Αννέτα, 13. Καλαμαρά Έφη, 14. Καλδάρας Κώστας, 15. Καλκανδής Πέτρος, 16. Καμτσίδου Ιφιγένεια, 17. Κανελλοπούλου Μαρία, 18. Καραμεσίνη Μαρία, 19. Κατριβάνου Βασιλική, 20. Κλαυδιανός Παύλος, 21. Κνήτου Κατερίνα, 22. Κούτσης Νίκος, 23. Κυπριανίδου Ερμίνα, 24. Λάμπρου Πάνος, 25. Μαγαλιού Ερμίνα, 26. Μαντάς Χρήστος, 27. Ματσούκα Χάρις, 28. Μπαλαούρα Όλγα, 29. Μπασκόζος Γιάννης, 30. Μπουγελέκας Γιώργος, 31. Νικολάρα Μαρία, 32. Ξανθός Ανδρέας, 33. Παπαδόπουλος Χριστόφορος, 34. Παπαζεύκου Ουρανία, 35. Παπανδρέου Ανδρέας, 36. Πέρκα Πέτη, 37. Ρογδάκη Αννα, 38. Σκουρλέτης Πάνος, 39. Τσακαλώτος Ευκλείδης, 40. Υδραίος Μιχάλης, 41. Φίλης Νίκος, 42. Χατζησοφιά Αννα, 43. Χριστοδουλοπούλου Τασία, 44. Χριστούλη Έλενα και 45. Ψαρρά Στέλλα.
Από τους αποχωρούντες, οι δυο είναι βουλευτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (βόρειος τομέας Β΄ Αθηνών) και η Πέτη Πέρκα (Φλώρινας) που παρά την απαίτηση του Στ. Κασσελάκη να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα, αυτό δεν θα γίνει, όπως το ίδιο θα πράξει και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που αποχώρησε προ ημερών και θα κινηθεί αυτόνομα.
Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό. Η νέα ηγετική ομάδα, κυρίως τα πρόσωπα που είναι δίπλα στον Στ. Κασσελάκη, δηλ. Παύλος Πολάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη, Πέτρος Παππάς, κ.α. θεωρούν πως ο πρόεδρος του κόμματος βγήκε ενισχυμένος από αυτή την διήμερη επίπονη διαδικασία και ουσιαστικά επικρατεί η παροιμία, ως ατμόσφαιρα, «χώρισε η ήρα από το σιτάρι».
Με το ένα πόδι εκτός ο Δραγασάκης
Δύσκολο να το θεωρείς αυτό όταν αποχωρούν ιστορικά στελέχη. Και ένα από τα στελέχη που έχουν γράψει σημαντική διαδρομή στην πολυετή ιστορία της Ελληνικής Αριστεράς, ο Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε λάβρος κατά του Στ. Κασσελάκη καταλογίζοντας αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, έκανε και μια αναφορά με νόημα για τα μελλούμενα, με δεδομένο ότι τα περισσότερα μέλη του πνευματικού του παιδιού, του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, του ΕΝΑ, αλλά και πολλοί άλλοι, είτε διαφωνούν, είτε έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολιτικοί του φίλοι, π.χ. Γιώργος Σταθάκης, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, ένας εκ των θεωρητικών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απέναντί του με σκληρή γλώσσα.
Ο Γ. Δραγασάκης με παρέμβασή του καίρια και ουσιαστική, το βράδυ της Κυριακής, μετά την Κ.Ε. από την οποία είχε αποχωρήσει, όπως και η Ομπρέλα, η ομάδα 6+6, η ομάδα Αχτσιόγλου και η ομάδα Τεμπονέρα, κ.α. κατηγόρησε τον Στ. Κασελάκη ότι η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
«Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία και η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μέσα στην κοινωνία» έγραψε με νόημα και ο νοών νοείτω.
Ο Γ. Δραγασάκης με τον Αρ. Μπαλτά είναι κοντά στην ομάδα Αχτσιόγλου που χθες εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την παρέμβαση Στ. Κασσελάκη το απόγευμα της Κυριακής στο κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι αυτή θα είναι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτό μένει να φανεί έως πότε. Και αυτό διότι εάν περιμένει έως το συνέδριο όπως λένε πολλοί, τότε σταδιακά θα αρχίσει να κατηγορείται ως η νέα «5η φάλαγγα» εντός του κόμματος και θα στοχοποιείται ως εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο κατάλληλος χρόνος σύμφωνα με έμπειρα στελέχη με μακρά εμπειρία σε κομματικές μηχανορραφίες είναι να κινηθούν γρήγορα και ένας καλός σταθμός είναι η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο. Και αυτό διότι, το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες το υπογράφουν επτά βουλευτές που κινούνται σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν του Ευκλ. Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, εκτός εάν θελήσουν να συνενώσουν δυνάμεις για την δημιουργία Κ.Ο. Και υπάρχουν άλλα τέσσερις δυνητικοί σύμμαχοί τους, νυν βουλευτές που δεν μιλάνε ανοικτά, αλλά έχουν επαφή μαζί τους και θα φανεί κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να διαβούν το Ρουβίκωνα. Πάντως αυτή τη στιγμή το κλίμα, είναι μένουν μέχρι νεωτέρας!
Οι επιθέσεις Κασσελάκη και ο στόχος
«Ο Στ.Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα»… Ακόμα χειρότερα, ο Στ.Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικάσχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου» υποστηρίζουν τα μέλη της Κ.Ε. με τα πρώτα επτά να είναι βουλευτές: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης και Μιχάλης Σαμπατακάκης.
Το νέο κόμμα θα φανεί κατά πόσο θα γίνει και από αυτούς ή θα περιμένουν τελικά τις ευρωεκλογές, αν και είναι κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Για διεργασίες εντός ΣΥΡΙΖΑ και γρήγορα, αλλά και για την δημιουργία νέων σχημάτων μιλάει ο Στέφανος Τζουμάκας που παραιτήθηκε χθες από το ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή δήλωση.
Οι.. εντός, εκτός και επι τα αυτά
Αντίθετα, σε τροχιά εντός κόμματος θα κινηθεί η μικρή ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα που δεν δίνει όμως λευκή επιταγή. «Μετά την εκλογή του Προέδρου, με δημόσια δήλωση , καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε. Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες…Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος» ανέφεραν μεταξύ άλλων ο Δ. Τεμπονέρας, ο Φώτης Λαμπρινίδης, ο Χάρης Τσιόκας και ο Χρήστος Λαμπρίδης. Η συγκεκριμένη ομάδα δείχνει μια τάση αναζήτησης στίγματος γιατί είναι λίγο θολό μερικές φορές και αυτό φάνηκε με την συνεχή αλλαγή στάσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εντός ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς δεν ετέθη ποτέ θέμα για το αντίθετο με τον πρώτο να κτυπά το καμπανάκι: «Είπε ο σ.Πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν,όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη».
Ο ρόλος-κλειδί του Νίκου Παππά
Από εκεί και πέρα σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Νίκου Παππά που είναι κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων από εδώ και πέρα για το κατά πόσο ο ίδιος θα έχει την δυνατότητα να συνθέσει και να εκφράσει όσους δεν συμφωνούν απόλυτα με τον Στ. Κασσελάκη, αλλά δεν έχουν και την διάθεση της μετωπικής σύγκρουσης. Η διαφωνία του πχ. στο ζήτημα του δημοψηφίσματος ήταν χαρακτηριστική και δείχνει πως θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.
Αυτό ισχύει στο βαθμό που μπορεί να τον στηρίξουν και άλλοι και ο νυν επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει συμπάθειες σε πολλούς.
Ενοποιητικός θα είναι και ο ρόλος της Όλγας Γεροβασίλη όπως έδειξε και η δική της στάση στο ζήτημα του δημοψηφίσματος που ήταν και ένα σήμα πως η νέα ηγεσία δεν μπορεί να κινείται κάνοντας ό,τι θέλει και κυρίως αντικαταστατικά.
Ολα ρευστά
Όπως είναι εμφανές, το τοπίο είναι πολύ σύνθετο. Η πολιτική εξίσωση «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» είναι πολυπαραγοντική και όλα είναι ρευστά.
Και σίγουρα, δεν ισχύει το λατινικό ρητό για τον Στ. Κασσελάκη και την στενή ηγετική του ομάδα, tenere lupum auribus, δηλ. κρατώ τον λύκο από τ’ αφτιά για να δηλώσει κάποιος ότι ο κίνδυνος και οι δυσχέρειες πέρασαν. Το αντίθετο, είναι μπροστά. Και το παιχνίδι στον ευρύτερο χώρο τώρα αρχίζει. Θα φανεί πως θα το χειριστεί και εάν θα καταφέρει να κάνει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό και να πείσει απογοητευμένους πολίτες να τον στηρίξουν.