Η μέση οδός δεν είναι πάντα η ασφαλής για την επιτυχία, σύμφωνα με μια ρήση και ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην βρεθεί στο σημείο ενός συμβιβασμού, αλλά να περάσει στην αντεπίθεση. Η παρουσία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη μέρα του Σαββάτου έδειξε ότι είχε αποφασίσει να μην μπει σε μια διαδικασία συμβιβασμού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια άκρως επιθετική ομιλία προς την λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλ. την Ομπρέλα όπου στο επίκεντρο είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, τους έδειξε ότι δεν είχε καμία διάθεση να συνθηκολογήσει με τους όρους τους.
Εκλεγμένος πρόεδρος 50 ημερών είναι και θεωρεί ότι πρέπει να έχει καθαρό τοπίο να προχωρήσει χωρίς η όποια προσπάθεια κάνει να εγκλωβίζεται ή να περιθωριοποιείται από τις εσωκομματικές συγκρούσεις. Γι’ αυτό και είπε στην αρχή ότι είναι η τελευταία φορά που ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μιλά και ασχολείται με τέτοιου είδους εσωκομματικά ζητήματα θέλοντας να δείξει ότι αλλάζει σελίδα.
Με «άρωμα Πολάκη» η γραμμή Κασσελάκη
Η γραμμή που τήρησε ο Στ. Κασσελάκης έχει «άρωμα» Παύλου Πολάκη, καθώς ο υπερτομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το στέλεχος εκείνο που ουσιαστικά του διαμόρφωσε το πλαίσιο πως θα κινηθεί στην πρώτη εκρηκτικά σε αρκετά σημεία Κ.Ε.
Εξάλλου, ο Π. Πολάκης του έχει αναφέρει, το είπε και στην ομιλία του στην Κ.Ε., ότι από εδώ και πέρα πρέπει να στραφεί η προσοχή στην προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, στην σκληρή κριτική με προτάσεις και την κατάθεση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας κ.α. και να αφήσει πίσω τις εσωκομματικές συγκρούσεις.
Για να γίνει αυτό όμως έπρεπε ο Στ. Κασσελάκης να πάρει μια πρώτη εσωκομματική νίκη σε δύσκολες συνθήκες. Την πέτυχε χθες, έστω και Πύρρειο, καθώς τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης –περίπου 85 κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- αποχώρησαν από την Κ.Ε. και είχε καθαρό τοπίο.
Και αυτό διότι, η ψηφοφορία επί της προτάσεώς του για δημοψήφισμα στο ζήτημα των διαγραφών θα ήταν μια δοκιμασία, παρά την εκτίμηση πως θα την κέρδισε έστω και με 55-45%. Και αυτό διότι και πολλά κεντρικά στελέχη που σήμερα τον υποστηρίζουν αντέδρασαν και έγιναν πολλές προσπάθειες στο παρασκήνιο για να μεταπειστεί.
Η επιλογή Κασσελάκη όμως ήταν να υπάρξει ουσιαστικά μια έμμεση «συμφωνία» ή γνωμοδότηση κατ’ άλλους, επί των διαγραφών, προσώπων όμως που τελικά θα αποχωρήσουν από το κόμμα πριν υπάρξει πειθαρχική απόφαση. Ήδη, ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε από το κόμμα και τον ίδιο δρόμο όπως έχει αποφασιστεί θα ακολουθήσουν και οι άλλοι, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Φίλης και Στέφανος Τζουμάκας.
Το εσωκομματικό πεδίο της επόμενης μέρας
Η χθεσινή Κ.Ε. ήταν ενδεικτική και για το εσωκομματικό πεδίο την επόμενη μέρα. Αποχώρησαν από την Κ.Ε. η Ομπρέλα, η ομάδα Αχτσιόγλου και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα και έλεγαν σε αντίθεση με την ηγεσία για 160 περίπου μέλη που έφυγαν από την Κ.Ε. «Παιχνίδι εντυπώσεων» μέσω διαρροών στις πλάτες των δημοσιογράφων για τις αποχωρήσεις που έγιναν επειδή κατά τους ίδιους δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε θέσει ο Στ. Κασσελάκης.
Αυτές οι τρεις ομάδες (σ.σ. στην ομάδα Τεμπονέρα είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς που και αυτός έφυγε) ήρθαν κοντά. Αυτό δεν σημαίνει πως φεύγουν όλοι από το κόμμα.
Τα περισσότερα μέλη της Ομπρέλας θα αποχωρήσουν (σ.σ. τα κοινοβουλευτικά όχι όλα), ενώ στο κόμμα θα μείνουν οι ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα που ήρθαν πιο κοντά και με μέλη της ομάδας 6+6, όπου Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, κ.α.
Το ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετικός σε λίγες μέρες με το τέλος της Κ.Ε. Οι δρόμοι αρκετών χωρίζουν μετά από δεκαετίες. Και το ερώτημα είναι κατά παράφραση μιας φράσης του Αισχύλου στους Βατράχους του Αριστοφάνη: «Πως να σώσει κανείς μια τέτοια πόλη π’ ούτε τον ήλιο θέλει ούτε τον ίσκιο;».
Δύσκολη η επόμενη περίοδος για τον Στ. Κασσελάκη.