Περισσότεροι από δυο μήνες έχουν μεσολαβήσει από τη φονική πλημμύρα που σάρωσε τον θεσσαλικό κάμπο, παρόλα αυτά οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Το MEGA έκανε οδοιπορικό στους τρεις νομούς (Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας) και κατέγραψε με την κάμερά του την απόγνωση των κατοίκων που έχασαν σπίτια, καλλιέργειες και δουλειές περιμένοντας τα πρώτα ευρώ της κρατικής στήριξης.
«Εγώ είμαι και από τους άτυχους, δεν έχω πάρει ούτε τα 6.600 ακόμα για το σπίτι μου. Οι αποθήκες που είχα έπεσαν γιατί ήταν λιθόκτιστες», είπε ο αγροκτηνοτρόφος και κάτοικος του Κοσκινά Καρδίτσας, Χρήστος Ράγιας.
«Για τα μηχανήματα είχαν πει ότι θα δώσουν μία προκαταβολή δύο χιλιάδων, αλλά τα δύο χιλιάρικα τα πήραν ελάχιστοι», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αγρότης Κωνσταντίνος Τέλιος.
Μόνοι και αβοήθητοι δύο μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες
Δύο μήνες μετά την φονική πλημμύρα στην Θεσσαλία, οι πλημμυροπαθείς αναγκάζονται να δανειστούν για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
«Πώς ζούμε; Αν κάποιος έχει κάποιον γονέα ζει με τα λίγα χρήματα της σύνταξης. Εννοείται ότι μέσα στα σπίτια μας αναγκαστήκαμε να μένουμε σε κάποιο ράντζο και με υγρασία», είπε απεγνωσμένα ο Αποστόλης Κωστόπουλος.
«Οι άνθρωποι είναι με το κεφάλι σκυμμένο και σκέφτονται ποιο θα είναι το μέλλον. Μέλλον που είναι αβέβαιο, όταν αυτή τη στιγμή έχεις χάσει τα πάντα», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Τέλιος.
Οι δόσεις των δανείων που τρέχουν
«Την πρώτη Σεπτεμβρίου έχω πάρει δάνειο 87.00 ευρώ για αγορά αγρού και τώρα υπάρχει δόση. Δέκα χιλιάδες ευρώ δόση. Πού θα βρεθούν τα λεφτά αυτά;», αναρωτήθηκε ο Αποστόλης Κωστόπουλος.
Στη λίμνη Κάρλα χιλιάδες στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. «Δεν θα πάρουμε αποζημίωση γιατί δεν βρήκαν καρπούς κάτω, νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουμε. Εμάς όμως τα αμύγδαλα ήταν στην παραγωγή μας», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, Παναγιώτης Πανομάτης.
«Περιμένουμε να πάρουμε αρωγή, αρωγή δεν είδαμε. Επιτροπή να έρθει να δει δεν ήρθε» κατέθεσε από την άλλη ο αγροκτηνοτρόφος, Γρηγόρης Στεργίου.
«Πλέον μιλάμε για θέματα επιβίωσης, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Περιμένουμε μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση και αποζημίωση από το κράτος» υπογράμμισε ο αγρότης, Βασίλης Λιάκος.
Πολλοί από τους αγρότες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του θεσσαλικού κάμπου θα αναγκαστούν, όπως λένε, να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.