Οι επέτειοι του Πολυτεχνείου που βάφτηκαν με αίμα

Τρεις νέοι έχασαν τη ζωή τους από χτυπήματα των ΜΑΤ κατά την διάρκεια των επετείων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μπορεί να μην έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, ωστόσο τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με τις πορείες. Ιάκωβος Κουμής, Σταματίνα Κανελλοπούλου και Μιχάλης Καλτεζάς σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο των πορειών, βάφοντας με αίμα μια τόσο σημαντική ημέρα για την Δημοκρατία.

1980: Οι δολοφονίες Κουμή και Κανελλοπούλου

Στις 16 Νοεμβρίου του 1980, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πορεία για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείο, η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Περίπου 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 107 καταστήματα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Δύο νέοι άνθρωποι, η 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής, Ιάκωβος Κουμής, πέφτουν νεκροί. Η Σταματίνα Κανελλοπούλου θα χάσει την ζωή της την ίδια μέρα των επεισοδίων, αφήνοντας την τελευταία της πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, λίγες μέρες αργότερα θα χάσει την μάχη με τη ζωή και ο Ιάκωβος Κουμής στο Λαϊκό όπου είχε μεταφερθεί κλινικά νεκρός.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Κανελλοπούλου θα αναφέρουν σχετικά ότι έσπασαν το κεφάλι της κοπέλας «Σαν Κρύσταλλο».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός της προήλθε από ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι που προκλήθηκε από αμβλύ αντικείμενο που είχε ως αποτέλεσμα την πολτοποίηση του. Μάλιστα, η κοπέλα έμεινε αβοήθητη στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου για περίπου 2 ώρες γεγονός που ενδέχεται να είχε επηρεάσει την τελική έκβαση των πραγμάτων. Η ευθύνη των αστυνομικών είχε επιβεβαιωθεί κατά τις προανακρίσεις, ενώ κατά τα δημοσιεύματα της εποχής, γινόταν προσπάθεια να εντοπιστούν οι 5 με 7 αστυνομικοί που ανήκαν την ομάδα που δρούσε στη περιοχή όπου εντοπίστηκε η Κανελλοπούλου.

Πολλαπλά βίαια χτυπήματα στο κεφάλι δέχθηκε και ο Ιάκωβος Κουμής, με τον νεαρό φοιτητή να είναι κλινικά νεκρός από την πρώτη στιγμή των χτυπημάτων, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές. Μάλιστα, ερευνήθηκε αν τα εν λόγω χτυπήματα έγιναν με γκλοπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγινε μπαράζ μηνύσεων εναντίον της ηγεσίας της αστυνομίας και αγνώστων οργάνων των ΜΑΤ για τον θάνατο του Κουμή.

Για τους θανάτους των δυο νεαρών, ουσιαστικά κανένας αστυνομικός δεν τιμωρήθηκε. Διατάχθηκε και ΕΔΕ χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Τα επεισόδια προκάλεσαν τριγμούς στη Κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Ράλλη, αμαυρώνοντας την εικόνα της, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να καταγγέλλει τον ρόλο προβοκατόρων και παρακρατικών.

1985: Νεκρός ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς

Τα πρωτοσέλιδα με τον πυροβολημένο στο κεφάλι Μιχάλη Καλτεζά προκαλούν αποτροπιασμό. Ο 15χρονος θα πέσει νεκρός από σφαίρα του αστυνομικού του Αθανάσιου Μελίστα στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια, καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές για να διαφύγουν, αφού προηγουμένως είχαν επιτεθεί σε κλούβα της αστυνομίας σταθμευμένη στην οδό Στουρνάρα.

Ο 15χρονος Μιχάλης.

Αμέσως μετά καταλήφθηκαν το Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Την επομένη δόθηκε η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου να εκκενώσει η αστυνομία το Χημείο. Έγινε εισβολή με χρήση δακρυγόνων και οι αστυνομικοί συνέλαβαν 37 άτομα.Τα επεισόδια στην Αθήνα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Η κατάληψη του Πολυτεχνείο έληξε μετά από διαπραγματεύσεις, χωρίς επεισόδια.

O Αθανάσιος Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν «εν βρασμώ ψυχής».

Ο Αθανάσιος Μελίστας κατά την διάρκεια της δίκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.