Μπορεί να εξέλθει της δύσκολης κατάστασης ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το προσεχές Σαββατοκύριακο; Εξαιρετικά δύσκολο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αν και γίνονται προσπάθειες στο παρασκήνιο να πέσουν οι τόνοι.
Η παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ουσιαστικά το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναλαμβάνει ρόλο «κυανόκρανου» για να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Ο Δραγασάκης σε ρόλο «κυανόκρανου»
Στη σκιά της προεργασίας των μελών της Ομπρέλας για συντεταγμένη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Δραγασάκης ζητά με επιστολή του προς τους Στέφανο Κασσελάκη, Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη, τα μέλη της ΠΓ, την Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Τζουμάκα, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να κηρυχθεί το κόμμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο πολύπειρος Γ. Δραγασάκης ζητεί, αυτό που λένε αρκετοί, να αποσυρθούν οι διαγραφές και να ληφθούν μέτρα εκτόνωσης της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειάζονται συνεπώς μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους» αναφέρει και κατά τον ίδιο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία ζητεί να κηρυχθεί το κόμμα, σημαίνει πως τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής.
Δεν κάνει πίσω ο Κασσελάκης
«Ας κάνουν ανασκευή, δεν κάνω πίσω για τις διαγραφές» φέρεται να είναι η άποψη του Στέφανου Κασσελάκη που πληροφορήθηκε στις Βρυξέλλες την κίνηση του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη, πολιτικού φίλου του Γ. Δραγασάκη, να ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κόμμα, λέγοντας ότι η Αριστερά δεν έχει θέση στο κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη και χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “απολίτικη ρευστή φιγούρα”.
Εν μέσω και διαφόρων άλλων παρεμβάσεων όπως του Διονύση Τεμπονέρα να πέσουν οι τόνοι και να αφήσουν στην άκρη το θέμα των διαγραφών, στην ευρύτερη προεδρική ομάδα υπάρχουν δυο τάσεις ενόψει της ΚΕ. Από την μια πλευρά είναι οι σκληροπυρηνικοί οι οποίοι ζητάνε να προχωρήσει το θέμα και από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη που ζητάνε από τον Στ. Κασσελάκη να κάνει ένα βήμα πίσω σε μια κίνηση καλής θέλησης.
Μια συμβιβαστική πρόταση
Αυτό που εξετάζεται ως μια κίνηση αποφόρτισης, χωρίς όμως να τρωθεί το προφίλ του Στ. Κασσελάκη ως αρχηγού, είναι να υπάρξει ένα κείμενο απόφαση που θα έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των προεδρικών, με το οποίο θα καταδικάζονται πολιτικά οι συμπεριφορές όπως αυτές του Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα και το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Βέβαια ο Στ. Κασσσελάκης δέχεται πάρα πολλά μηνύματα να μην υποκύψει και να προχωρήσει στις διαγραφές.
Στην έξοδο τα στελέχη της «Ομπρέλας»
Και ενώ στελέχη της Ομπρέλας ετοιμάζονται για την έξοδο, υπάρχουν στελέχη της νεώτερης γενιάς υπό την Έφη Αχτσιόγλου που παραμένει όπως και ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Στην ίδια λογική είναι και η βουλευτής και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου που συμμετείχε στην προ ημερών εκδήλωση της Εποχής όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης. Η Σια Αναγνωστοπούλου έχει την ίδια λογική με την Αχτσιόγλου, δηλ. όποιος αγώνας είναι να δοθεί, πρέπει να δοθεί εντός των τειχών, κάτι που μαθαίνω υιοθετούν τελικά και άλλοι βουλευτές όπως πχ η Μερόπη Τζούφη που ανήκει στην ανανεωτική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.