Η ανάγκη καταγραφής του Πολυτεχνείου στο λεύκωμα της Ιστορίας

«Μετά από µισό αιώνα είναι ζωτική προτεραιότητα να αποτυπωθούν τα γεγονότα µε τον τρόπο που τους αρµόζει, στις σηµαντικές σελίδες των σχολικών βιβλίων της ιστορίας µας αποτελώντας ένα αξιόλογο διδακτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τους µαθητές όλων των βαθµίδων».

Γιορτή της Δηµοκρατίας. Ο Νοέµβρης της ελπίδας. Οι µνήµες ταξιδεύουν στα ιστορικά γεγονότα για την αποκατάσταση των δηµοκρατικών θεσµών. Η ανάδειξη και αναγνώριση των ιστορικών λαθών του πολιτικού προσωπικού, µας κάνει σοφότερους. Μας προετοιµάζει, µας διαπαιδαγωγεί να αποκτήσουµε όλοι οι Έλληνες εθνική συνείδηση και ενότητα για να αντιµετωπίσουµε τις σύγχρονες προκλήσεις. Να θεραπεύσουµε τις ανοιχτές πληγές του ελληνισµού στη διχοτοµηµένη-πολύπαθη Κύπρο. Με αφορµή αυτήν την παραδοχή πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω µε επιστολές µου, στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία την ακόλουθη πρόταση. Κλείνουµε 50 χρόνια µνήµης από την εξέγερση των φοιτητών, που αποτέλεσαν αντικειµενικά τον πρόδροµο για την αποκατάσταση της Δηµοκρατίας. Είναι πιστεύω ιστορική ευθύνη για την Πολιτεία να καταγράψει αυτά τα γεγονότα στο λεύκωµα της ιστορίας.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας το 1973 να λάβει τη θέση που της ανήκει στο µάθηµα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθµίδες. Απέναντι στις νέες γενιές οφείλουµε πολλά. Και πρωτίστως την ανάδειξη γεγονότων που διαδραµάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση της Δηµοκρατίας. Μάλιστα ιδιαίτερα στις µεταγενέστερες γενιές που δεν είχαν τις προσλαµβάνουσες εκείνες παραστάσεις, προκειµένου να γνωρίζουν τις σηµαντικές σελίδες των αγώνων εναντίον ανελεύθερων, αυταρχικών και καταπιεστικών καθεστώτων».

Την πρότασή µου κατέθεσα στην αγαπητή Πρόεδρο της Ελληνικής Δηµοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, µε την πεποίθηση ότι εκφράζω τα συναισθήµατα και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών αυτής της δηµοκρατικής εξέγερσης και ασφαλώς όλων αυτών που βίωσαν τα γεγονότα. Η ανταπόκρισή της ήταν άµεση σηµειώνοντας τα ακόλουθα:
«Η συµπλήρωση, τον Νοέµβριο του 2023, πενήντα ετών από το κορυφαίο αυτό αντιδιδακτορικό γεγονός είναι µια καλή αφορµή, όπως επισηµαίνεται και σεις, για την όσο το δυνατόν πλήρη και αντικειµενική αποτύπωση των γεγονότων. Προς την κατεύθυνση αυτή, όσες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν πλευρές της πρόσφατης πολιτικής µας ιστορίας είναι χρήσιµες για την εθνική µας αυτογνωσία».

Την πρότασή µου απέστειλα επίσης στους αρχηγούς των κοµµάτων και πρόσφατα στον Υπουργό Παιδείας επισηµαίνοντας ότι:

«Μετά από µισό αιώνα, το 2023, η ειρηνική και δηµοκρατική εξέγερση της φοιτητικής και µαθητικής γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι ζωτική προτεραιότητα να καταγραφεί ως διαχρονικό σύµβολο αγώνων εναντίον αυταρχικών και αντιδηµοκρατικών εξουσιών. Αλλά και να αποτυπωθούν µε τον τρόπο που τους αρµόζει, όλα εκείνα τα γεγονότα στις σηµαντικές σελίδες των σχολικών βιβλίων της ιστορίας µας, αποτελώντας ένα αξιόλογο διδακτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τους µαθητές όλων των βαθµίδων».

Χρέος ιστορικό στα ΑΕΙ & ΤΕΙ, αλλά και όλων των λειτουργών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας µε τις πρωτοβουλίες τους να µεταλαµπαδέψουν στον νου και την καρδιά της νέας γενιάς συνείδηση Ελλάδας µε το αξιακό πλαίσιο των φοιτητών και µαθητών που αγωνίστηκαν για «Ψωµί-Παιδεία-Ελευθερία».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο του 1973 δεν είναι το κατεστραµµένο είδωλο της ιστορίας, αλλά ο καθρέφτης της Ελευθερίας, της Δηµοκρατίας, της Δικαιοσύνης. Είναι ο πρόδροµος της κατάρρευσης της Χούντας και της αποκατάστασης της Δηµοκρατίας µας. Η ανάδειξη της ιστορικής µνήµης είναι µια πράξη που υπαγορεύεται από την ηθική της ευθύνης. Η Ελευθερία, η Παιδεία και η Δηµοκρατία µας έχουν ανάγκη από τη συµµετοχή και τη φροντίδας µας. Είναι ανάγκη οι νέες γενιές να γνωρίζουν τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας τους. Η επέτειος της Δηµοκρατίας το 2023 ας ανοίξει το δρόµο, µετά από 50 χρόνια µνήµης, το Πολυτεχνείο να καταγραφεί στο λεύκωµα της ιστορίας µας και στον νου και την καρδιά της νέας γενιάς.

O Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και συγγραφέας του βιβλίου «Μαρτυρία από το µατωµένο φοιτητικό κίνηµα (1967-1974)».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.