Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πέμπτος στη σειρά μήνας της φετινής χρονιάς που καταχωρίζεται από τους ειδικούς ως «ο θερμότερος στην ιστορία».
Είναι εξαιρετικά πιθανό επομένως στην ίδια λίστα αυτών των ανησυχητικών ρεκόρ να μπει και ο Νοέμβριος, μήνας εντός του οποίου θα συναντηθούν στο Ντουμπάι εκπρόσωποι 200 και πλέον χωρών για να συζητήσουν για το κλίμα.
Η COP του Ντουμπάι δεν είναι η πρώτη του είδους. Εχουν προηγηθεί ανάλογες διασκέψεις για το κλίμα στο Παρίσι, την Κοπεγχάγη και αλλού. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η κλιματική κρίση δεν είναι μια υπόθεση ειδικών που βασίζεται σε μοντέλα πρόβλεψης αλλά απτή πραγματικότητα.
Δεν υποθέτουμε ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 χρόνων. Το γνωρίζουμε επειδή το ζούμε. Όπως γνωρίζουμε με κάθε βεβαιότητα και πέρα από κάθε αμφιβολία πως η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,43 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Γνωρίζουμε όμως πλέον και κάτι που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Πως οι υποθέσεις που βασίζονταν στα μοντέλα πρόβλεψης και με βάση τις οποίες οι ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ήταν δυστυχώς το αισιόδοξο σενάριο.
Οι ειδικοί δηλώνουν σήμερα έκπληκτοι με την ταχύτητα της εκδήλωσης και της εξέλιξης του φαινομένου. Ο πλανήτης θερμαίνεται πιο γρήγορα απ’ όσο πιστεύαμε.
Το μόνο ωστόσο που παραμένει αμετάβλητο σε αυτό το δυστοπικά μεταβαλλόμενο τοπίο είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά: Παραμένει η βασική αιτία της κλιματικής μας δυστοπίας.
Οι χώρες που παράγουν το 80% των ορυκτών καυσίμων, και παρά το γεγονός πως πολλές από αυτές δηλώνουν ανήσυχες, σκοπεύουν να συνεχίσουν να παράγουν υπερδιπλάσιες ποσότητες σε σχέση με αυτές που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες διασκέψεις.
Σαν να μην έφταναν οι συνήθεις ρυπαντές, πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τους αρνητές της κλιματικής κρίσης ενισχύονται. Και σαν να ήταν απαραίτητο και το κερασάκι στην τούρτα, «πράσινοι» διαδηλώνουν κατά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας κηρύσσοντας πόλεμο πότε στα φωτοβολταϊκά και πότε στις ανεμογεννήτριες.
Ένα γνωστό μετεωρολογικό κλισέ λέει πως «καιρός τρελάθηκε». Είναι προφανές όμως πως αλλού πρέπει να αναζητηθεί η «τρέλα».