Στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας επιχειρούν ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ, με την Χαμάς να ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ προχώρησε σε τηλεοπτική ενημέρωση για τις πολεμικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα την ίδια πηγή Ισραηλινοί στρατιώτες προωθούνται όλο και πιο κεντρικά της πυκνοκατοικημένης πόλης σφίγγοντας διαρκώς τον κλοιό γύρο από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Παράλληλα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψει το υπόγειο δίκτυο που κατασκεύασε η Χαμάς και εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Γάζα. Τα ισραηλινά άρματα μάχης αντιμετώπισαν βαριά αντίσταση από μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούν το δίκτυο για να εξαπολύσουν ενέδρες, δήλωσαν πηγές της Χαμάς σύμφωνα με το Reuters.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς την ίδια ώρα αναφέρει πως η οργάνωση έχει καταστρέψει περισσότερα από 100 ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη Γάζα

«Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» σχετικά με το πόσους Παλαιστινίους επιτρέπεται να σκοτώσει το Ισραήλ» δήλωσε ο John Kirby απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι επίσης αλήθεια ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και ότι άμαχοι πολίτες σκοτώνονται από αυτές» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ουάσιγκτον τόνισε, παράλληλα πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.

Νετανιάχου: Περικυκλωμένη η Γάζα, δεν σταματάμε

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

Νυχτερινή επιδρομή στην Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομή νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην κατεχόμενη πόλη Άκαμπα της Δυτικής Όχθης.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στο X, βαριά οπλισμένοι ισραηλινοί στρατιώτες φαίνονται να βγαίνουν από ένα θωρακισμένο όχημα και να τρέχουν μέσα από ένα στενό δρομάκι.


Ένα άλλο βίντεο του Al Jazeera Arabic έδειχνε μια ισραηλινή μπουλντόζα να δέχεται πυρά καθώς διέσχιζε έναν στενό δρόμο στη γειτονιά Kafr Saba στην πόλη Qalqilya.