Την φρίκη του πολέμου όπως αυτή την έζησε, περιέγραψε μια Αμερικανίδα νοσοκόμα η οποία έφυγε από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Η νοσοκόμα Έμιλι Κάλαχαν η οποία είναι διευθύντρια της οργάνωσης αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανέφερε μετά την επιστροφή της ότι είδε «παιδιά με τεράστια εγκαύματα στο πρόσωπο, στο λαιμό και σε όλα τα άκρα τους».

«Επειδή τα νοσοκομεία είναι τόσο υπερφορτωμένα, παίρνουν εξιτήριο αμέσως», εξήγησε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τα παιδιά έπειτα στέλνονται σε καταυλισμούς προσφύγων χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. «Τους δίνουν νερό κάθε 12 ώρες», λέγοντας μάλιστα ότι στον εκπαιδευτικό κέντρο Χαν Γιουνις της UNRWA στη νότια Γάζα «υπήρχαν μόνο τέσσερις τουαλέτες»

Η εγκατάσταση φιλοξενεί περισσότερους από 22.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και ο χώρος ανά άτομο είναι μικρότερος από 2 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ.

Η Κάλαχαν είπε ότι υπήρχαν παιδιά με «εκτεταμένα εγκαύματα και πληγές και μερικούς ακρωτηριασμούς που απλώς κυκλοφορούν σε αυτές τις συνθήκες. Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους σε εμάς και λένε, “παρακαλώ μπορείτε να βοηθήσετε;” και εμείς δεν έχουμε προμήθειες».

Ακόμα ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όπως σημείωσε είναι αυτό της πείνας. Η Κάλαχαν ανέφερε ότι ο πληθυσμός εκεί βρίσκεται στα όρια της λιμοκτονίας.«Όταν λέω ότι θα είχαμε πεθάνει από την πείνα χωρίς βοήθεια, δεν υπερβάλλω», είπε και πρόσθεσε