Τον πρώτο του λόγο ως βασιλιάς «έβγαλε» ο Κάρολος Γ‘ κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βρετανία, ανακοινώνοντας τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.
Ο Κάρολος μέσα από την ομιλία του απέτισε φόρο τιμής «στην αγαπημένη του μητέρα» Βασίλισσα Ελισάβετ, κάνοντας λόγο για την κληρονομιά που άφησε πίσω της όσον αφορά την υπηρεσία της στο Βασίλειο και την αφοσίωσή της.
Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. «Ο αντίκτυπος της COVID και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει σημαντικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό η προτεραιότητα της κυβέρνησής είναι να λάβει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μακροπρόθεσμες αποφάσεις για να αλλάξει αυτή η χώρα προς το καλύτερο».
Η ατζέντα περιελάμβανε και το σχέδιο του Σούνακ για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Η απόφαση αυτή έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από ακτιβιστές για το κλίμα, ενώ και στο παρελθόν ο Βασιλιάς, που είναι γνωστός για τις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον, έχει υποστηρίξει δράσεις για την μείωση της περαιτέρω εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.
Πάντως, στην εθιμοτυπική αυτή ομιλία, διατήρησε το καθιερωμένο ανέκφραστο πρόσωπο που απαιτεί το πρωτόκολλο.
Ήταν μια ιστορική και συνάμα συναισθηματική στιγμή για τον Βασιλιά, που περίμενε πολλά χρόνια αυτή την στιγμή. Στο πλευρό του, η σύζυγός του Βασίλισσα Καμίλα.
Κάρολος και Καμίλα οδηγήθηκαν στο Παλάτι του Ουέστμινστερ με την άμαξα Diamond Jubillee State Coach. Αξίζει να αναφερθεί ότι πλήθος αντιμοναρχικών ήταν συγκεντρωμένο και φώναζε «Not my king».
Ο Κάρολος, ακολούθησε τα βήματα της μητέρας του, η οποία και αυτή στην πρώτη της ομιλία είχε αναφερθεί στο έργο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου.
Μάλιστα, η Καμίλα επέλεξε το διάδημα του George IV State, που φόρεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ στη πρώτη της ομιλία στη Βουλή τον Νοέμβριο του 1952 .