Ο Σημίτης, ο Μητσοτάκης και ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός

Αυτή η υποδοχή που του έγινε αποτελεί, όπως εκτιμήθηκε από τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες «άλλη όψη του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» για τον οποίο άλλωστε είχε μιλήσει στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός.

Παρέστη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην λαμπρή εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη και χειροκροτήθηκε από όλους. Αυτή η υποδοχή που του έγινε αποτελεί, όπως εκτιμήθηκε από τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες «άλλη όψη του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» για τον οποίο άλλωστε είχε μιλήσει στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός. Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», ταξίδευσε προσφάτως και στην… Κίνα, αφού τον επικαλέστηκε ο Κινέζος Πρόεδρος για να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνουν και στο Πεκίνο προσπάθειες εκσυγχρονισμού.

Ωστόσο εδώ στην Ελλάδα ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός κάνει θραύση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού πολλοί που κάποτε ψήφιζαν ΠαΣοΚ είναι τώρα υπουργοί του Μητσοτάκη. Κάτι που παρατήρησε και ο Μάκης Βορίδης και σε ένα από τα υπουργικά συμβούλιο και συμβούλευσε τον Πρωθυπουργό να μην κάνει καμία ψηφοφορία στο υπουργικό, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα την κερδίσει.

Έτσι λοιπόν στο πολυπληθές Υπουργικό Συμβούλιο είναι σήμερα υπουργοί ή υφυπουργοί προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ οι: Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Θοδωρής Λιβάνιος, Μάριος Θεμιστοκλέους, Λίνα Μενδώνη, Πάνος Τσακλόγλου, Ακης Σκέρτσος, Θανάσης Κοντογεώργης, Αλεξάνδρα Σδούκου και η πρώην «πασπίτισα» Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Λέτε η διεύρυνση να τελειώνει με αυτά τα ονόματα; Προσωπικά δεν νομίζω, αφού ακούγεται ότι λίαν συντόμως ότι οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ στη ΝΔ θα… διευρυνθούν με ένα όνομα με βαριά πολιτική πορεία. Ίδωμεν…

***

Γιατί ο Μπλίνκεν δεν έφτασε ποτέ στη Σούδα

Γιατί ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στην Κύπρο; Ποιος ήταν αυτός τελικά που έκανε στάση με το αεροπλάνο του Μπλίνκεν στη βάση της Σούδας και ορισμένοι νόμιζαν πως ήταν ο Μπλίνκεν; Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη; Είναι μερικά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη γειτονιά μας. Ένα ταξίδι το οποίο πολύ συζητήθηκε διεθνώς, με αρκετό παρασκήνιο αν και ορισμένοι επιμένουν πως δεν πέτυχε τους στόχους του.

Πήγε, λοιπόν στην Κύπρο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το σχέδιο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Κύπρου, δηλαδή να υπάρξει δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο, αλλά και να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό. Η συζήτηση έγινε μέσα στο αεροπλάνο που μεταφέρει τον κ. Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο τη Λάρνακας. Ο Μπλίνκεν ούτε καν ενδιαφέρθηκε να συναντήσει, ενώ βρισκόταν στην Κύπρο, τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Εν συνεχεία ένα αεροσκάφος, που η αλήθεια είναι ότι έμοιαζε, με αυτό που χρησιμοποιούσε ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε ξαφνικά στη Σούδα. Άσε που ορισμένοι είπαν ότι ο Μπλίνκεν, βγήκε από το αεροπλάνο και χαιρέτησε τον κόσμο. Ποιο όμως κόσμο και ποιος Μπλίνκεν; Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν μέσα στο αεροσκάφος, δεν βρέθηκε ποτέ στη Σούδα, σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Επισήμως δεν αναφέρεται το παραμικρό, αλλά η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Σούδα για ανεφοδιασμό. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήγε στην Τουρκία από το Ιράκ (στη μοναδική χώρα όπου αναγκάστηκε να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο) και όχι από την Κρήτη.

Την ώρα που ορισμένοι έλεγαν πως ο Μπλίνκεν βρισκόταν στη Σούδα αυτός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ιράκ. Το αμερικανικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε χωρίς τον Μπλίνκεν στη Σούδα προερχόταν από την Κύπρο και μόλις εισήλθε στο FIR Αθηνών κατέθεσε σχέδια πτήσεως (όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας).

Πάντως για να ξέρετε δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το την Κύπρο στην Τουρκία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και οι αεροδιάδρομοι από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προς την Τουρκία παραμένουν από το 1974 κλειστοί. Ωστόσο όταν υπάρχουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας για κάθε αμερικανικό αεροσκάφος τον κάνουν τα αεροπλανοφόρα.

Ενώ επέστρεφε στην Ουάσιγκτον υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Επανέλαβε όμως και την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

***

Η πρώτη συμφωνία Κασσελάκη- Ανδρουλάκη

Το ραντεβού Ανδρουλάκη- Κασσελάκη κλείστηκε από τη Θεσσαλονίκη, όταν και οι δύο βρέθηκαν δίπλα στην εξέδρα των επισήμων για την παρέλαση. Στην πρώτη τους συνάντηση κατέληξαν σε μια συμφωνία. Δεν ήταν απλώς μια συνάντηση γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης. Οι κ. κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών.

***

Ο Κασσελάκης πάει Βρυξέλλες

Σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Θα έχει επαφή με κοινοτικούς παράγοντες, αλλά και θα συγκαλέσει την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ενδιαφέρον ποιοι θα προσέλθουν τη στιγμή που ο Κούλογλου αποχώρησε από την ομάδα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας ακόμα ευρωβουλευτής του κόμματος, αμφισβητεί τον αρχηγό του.

***

Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τραγούδησε Merengue

Την Κυριακή που άνοιξε για ακόμα μια φορά ο Κήπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας γέμισε από μελωδίες. Με πρωτοβουλία της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώθηκε στον κήπο του Μεγάρου, σε συνεργασία με τη διαπολιτισμική ορχήστρα El Sistema Greece και τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η διαδραστική, μουσική εκδήλωση «Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα”.

Ήταν συγκινητική η όλη εκδήλωση, έβλεπες ανάμεσα στην ορχήστρα παιδιά από τις δομές να τραγουδούν μαζί με την Πρόεδρο Marengue (ένα είδος μουσικής και χορού που προέρχεται από τη Δομινικανή Δημοκρατία, το οποίο έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές είδος σε όλη τη Λατινική Αμερική), μάθαινες από την υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη ότι στην χώρα μας υπάρχουν Σύροι τραυματίες και ανάπηροι πολέμου ( ίσως η μοναδική χώρα που φιλοξενείς τραυματίες πολέμου), έβλεπες επίσης την Πρόεδρο να συνομιλεί μετά παιδιά αυτά, να μοιράζεται τις χαρές αλλά και τα προβλήματα τους.

Ίσως να ήταν μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έγιναν ποτέ στον Κήπο του Προεδρικού. Ειδικότερα, 37 μουσικοί της ορχήστρας, μέσα από μια ανοιχτή πρόβα, διαδραστικά παιχνίδια και μουσικές εκπλήξεις, έγιναν δάσκαλοι 16 παιδιών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

***

Τα τανκς αρχίζουν τις βολές τους ενώπιον της ΠτΔ

Όπως σας έλεγα προχθές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο θα βρεθεί σήμερα δίπλα στους ακρίτες του Έβρου στο Παρατηρητήριο του Πεδίου Βολής και Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ», για να παρακολουθήσει την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23». Τι θα παρακολουθήσει όμως η Πρόεδρος;

Από ότι πληροφορούμαι το σενάριο θα είναι σύνθετο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρήσεων και θα περιλαμβάνει βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων, εκτέλεση πυρών από επιθετικά ελικόπτερα, εκτέλεση πυρών από Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, με καθοδήγηση από (JTAC), ρίψη αλεξιπτωτιστών, βολές από ελεύθερους σκοπευτές και πολλά άλλα. Θα χρησιμοποιηθούν όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας και είμαι σίγουρος ότι η Πρόεδρος θα διαπιστώσει από πολύ κοντά το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού και των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

***

Η Βουλή μίλησε χθες στα… γαλλικά

Ήρθαν χθες στη Βουλή κάπου 100 άτομα (για την ακρίβεια 95) γαλλόφωνοι από 25 χώρες για να μιλήσουν για τον πόλεμο. Όχι αυτό της Χαμάς, αλλά της Ουκρανίας και η Βουλή άνοιξε τις πύλες της και τους υποδέχθηκε. Πρόεδρος είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά μετά το ατύχημα που έπαθε την αντικατέστησε ο Βασίλης Υψηλάντης. Συζήτησαν τα πάντα αλλά και για την γαλλική γλώσσα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θύμισε ότι οι δύο νομπελίστες μας Σεφέρης και Ελύτης, όταν πήγαν να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ έκαναν την προσφώνησή τους στα γαλλικά, σε μια γλώσσα που είχε πνευματικότητα και εμβέλεια.

***

Ένας γύπας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Μπορεί ο Μπλίνκεν να μην προσγειώθηκε στην Σούδα, αλλά στο Ηράκλειο υπήρξε η προσγείωση και μάλιστα στην πίστα του αεροδρομίου ενός… γύπα. Έκανε μια στάση στο αερολιμένα Ηρακλείου για να ξεκουραστεί.  Μάλιστα, φαινόταν εξαντλημένος και υπάλληλοι της ΥΠΑ του πήγαν νερό για να ξεδιψάσει. Σημειώνεται ότι δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία των αεροσκαφών, ενώ οι υπάλληλοι του αεροδρομίου είχαν το νου τους μέχρι και το άλλο πρωί που διαπιστώθηκε ότι είχε αποχαιρετήσει το «Νίκος Καζαντζάκης».

***

Πάπια Πεκίνου και Μάνος Χατζηδάκης

Μπαίνω τέλος στον πειρασμό να σας περιγράψω το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Κινέζος Πρωθυπουργός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο φθινοπωρινό Πεκίνο. Διότι επίσημα δείπνα από Κινέζους δεν έχουμε και κάθε μέρα: Ορεκτικά: Σούπα γκίνγκο με φέτες από αχιβάδα, ψητή πάπια Πεκίνου, κινέζικο λάχανο με αυγοτάραχο καβουριού. Κύριο πιάτο: Ψητός μπακαλιάρος. Επιδόρπιο από Sago (ένα είδος αμύλου από φοίνικες) και γλυκοκολοκύθα, ρύζι με κολοκάσι και κινέζικο λουκάνικο και γλυκίσματα και φρούτα. Στο Πεκίνο ο Πρωθυπουργός, τον περίμενε μια έκπληξη. Απόλαυσε Μάνο Χατζηδάκη, αφού η μπάντα του κινεζικού στρατού έπαιξε για αυτόν «Όταν έρχονται τα σύννεφα (Το Χαμόγελο της Τζοκόντας)».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.