Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ως προς το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιτρείας σε χώρα του εξωτερικού.

Ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διέψευσε τα σχετικά σενάρια.

Dual listing

«Είναι διαφορετικό το να αλλάξουμε χρηματιστήριο ή να κινούμαι σε dual listing, εισαγωγή και σε άλλο χρηματιστήριο, όπως έκανε η Coca Cola και άλλο το ό,τι φεύγουμε από τη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Κώστα Καλλίτση.

«Δεν πρέπει να παρεξηγείται αυτή η κίνηση και πρέπει και η πολιτεία και οι φορείς της αγοράς να είναι ευχαριστημένοι αν μπορούν οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα να μεγαλουργούν στον πλανήτη και να βάζουν την ελληνική σημαία όπου γίνεται. Δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα», τόνισε και συνέχισε: «Εμείς κάνουμε αυτό που είναι καλό, πληρώνουμε τους φόρους μας εδώ και δεν είναι καθόλου λίγοι και μένουμε εδώ στη χώρα μας. Αλλά το να ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και να στήσουμε σημαία αλλού δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ελλάδα και ότι δεν αγαπάμε τον τόπο μας».

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας: «Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, γενικώς και είμαι αισιόδοξος για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια», είπε και εξήγησε: «Έχουμε μία μοναδική πολιτική σταθερότητα. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως την κυβέρνηση, το κράτος και το κόμμα. Έχει τη δυνατότητα να πάρει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για να πάρει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε και συνέστησε:

«Αν δεν το κάνουμε τώρα δεν ξέρω πότε θα είναι η ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν σε 12 με 18 μήνες. Αν η κυβέρνηση μπει στη δεύτερη διετία της τετραετίας τότε πιο πιο πολύ ρόλο παίζουν οι δημοσκοπήσεις παρά οτιδήποτε άλλο…».

Πόλεμοι και αγορές

Τη δική του εκτίμηση έδωσε για το γεγονός της μη ύφεσης των αγορών παρά το γεγονός της εξέλιξης δύο πολέμων.

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης «οι αγορές κινούνται με διαφορετική λογική σε σχέση με τους παράγοντες της πολιτικής και γεωπολιτικής. Οι αγορές προσπαθούν να βλέπουν ένα βήμα πιο πέρα από τα γεγονότα. Βλέπουν ένα ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό αλλά σε αυτό που εστιάζουν είναι το πως τα γεγονότα θα εξελιχθούν αργά ή γρήγορα και αν θα επηρεάσουν την οικονομία», τόνισε αρχικά και συνέχισε αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας:

«Οι αγορές θεωρούν ότι το ουκρανικό θα παγώσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν θα υπάρχει ούτε περαιτέρω επέκταση των ρωσικών δυνάμεων αλλά ούτε και υποχώρηση. Προβλέπουν μία στάσιμη κατάσταση τουλάχιστον για αυτό το χειμώνα».

Σε σχέση με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο κ. Μυτιληναίος δίνοντας επίσης εξήγηση για τη στάση των αγορών υποστήριξε ότι «οι δύο μεγάλοι παίκτες της περιοχής το Ιράν και το Ισραήλ δεν έχουν διάθεση για περαιτέρω επέκταση του πολέμου. Οι αγορές ελπίζουν ότι σε τέσσερις εβδομάδες δεν θα υπάρξει συνέχεια».

Παγκόσμια οικονομία, ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο επιχειρηματίας ρωτήθηκε και για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τις πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην αμερικανική πολιτική σημείωσε ότι «παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ένα εσωτερικό σχίσμα στην κοινωνία εντούτοις τόσο στο επίπεδο της απασχόλησης όσο και της οικονομικής δραστηριότητας του ΑΕΠ, αντέχουν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές δηλώνοντας ανήσυχος από τα μηνύματα της επανόδου του Τραμπ αλλά και των μηνυμάτων που εκπέμπει για έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. «Δεν θέλω να το σκεφτώ αυτό το ενδεχόμενο. Η Ευρώπη δεν είναι καθόλου έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός. Και δεν θέλω να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί στη γειτονιά μας».

Όπως υποστήριξε, «η Ευρώπη και η Γερμανία η μεγαλύτερη δύναμη της Ε.Ε. είχαν μάθει να στηρίζονται για χρόνια στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και στη δωρεάν ασφάλεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά αυτός ο συνδυασμός μας τελείωσε…», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ο κ. Μυτιληναίος καυτηρίασε το γεγονός ότι «κάθε κράτος μέλος ακολουθεί τη δική του οικονομική πολιτική. Μπορεί η Ε.Ε. να έχει ενιαία νομισματική πολιτική αλλά δεν έχει κοινή οικονομική πολιτική».

Βουλγαρικός φόρος στο ρωσικό αέριο

Ως παράδειγμα αυτής της αντιφατικής πολιτικής εντός της Ε.Ε. έφερε την απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλλει φόρο 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η γειτονική χώρα παραβατικό σε σχέση με τους ενιαίους κανόνες περι δασμολογικής πολιτικής και απέδωσε αυτήν την απόφαση τους καθαρά σε δημοσιονομικούς λόγους.

Πράσινη μετάβαση

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η κίνηση της Βουλγαρίας είναι και απόρροια της απουσίας ενιαίας ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός κάνει βήματα προς τα πίσω», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχει σηκώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε τη Γερμανία να ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα ανθρακικά εργοστάσια. Οι 15.000 γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν αναπαυτεί… στην πράσινη μετάβαση, έχουν βρει να κάνουν δουλειά αλλά δεν αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».