Γιατί ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στην Κύπρο; Ποιος ήταν αυτός τελικά που έκανε στάση με το αεροπλάνο του Μπλίνκεν στη βάση της Σούδας και ορισμένοι νόμιζαν πως ήταν ο Μπλίνκεν; Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη; Είναι μερικά ερωτήματα τα οποία θέτει ο Βηματοδότης, και τα οποία δημιουργήθηκαν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη γειτονιά μας. Ένα ταξίδι το οποίο πολύ συζητήθηκε διεθνώς, με αρκετό παρασκήνιο αν και ορισμένοι επιμένουν πως δεν πέτυχε τους στόχους του.
Πήγε, λοιπόν στην Κύπρο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το σχέδιο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Κύπρου, δηλαδή να υπάρξει δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο, αλλά και να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό. Η συζήτηση έγινε μέσα στο αεροπλάνο που μεταφέρει τον κ. Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο τη Λάρνακας. Ο Μπλίνκεν ούτε καν ενδιαφέρθηκε να συναντήσει, ενώ βρισκόταν στην Κύπρο, τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Εν συνεχεία ένα αεροσκάφος, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, που η αλήθεια είναι ότι έμοιαζε, με αυτό που χρησιμοποιούσε ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε ξαφνικά στη Σούδα. Άσε που ορισμένοι είπαν ότι ο Μπλίνκεν, βγήκε από το αεροπλάνο και χαιρέτησε τον κόσμο. Ποιο όμως κόσμο και ποιος Μπλίνκεν; Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν μέσα στο αεροσκάφος, δεν βρέθηκε ποτέ στη Σούδα, σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία.
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Επισήμως δεν αναφέρεται το παραμικρό, αλλά η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Σούδα για ανεφοδιασμό. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήγε στην Τουρκία από το Ιράκ (στη μοναδική χώρα όπου αναγκάστηκε να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο) και όχι από την Κρήτη.
Την ώρα που ορισμένοι έλεγαν πως ο Μπλίνκεν βρισκόταν στη Σούδα αυτός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ιράκ. Το αμερικανικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε χωρίς τον Μπλίνκεν στη Σούδα προερχόταν από την Κύπρο και μόλις εισήλθε στο FIR Αθηνών κατέθεσε σχέδια πτήσεως (όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας).
Πάντως, για να ξέρετε δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το την Κύπρο στην Τουρκία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και οι αεροδιάδρομοι από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προς την Τουρκία παραμένουν από το 1974 κλειστοί. Ωστόσο όταν υπάρχουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας για κάθε αμερικανικό αεροσκάφος τον κάνουν τα αεροπλανοφόρα.
Ενώ επέστρεφε στην Ουάσιγκτον υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Επανέλαβε όμως και την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.