Σπάνια οι Αμερικανοί ανακοινώνουν κινήσεις πυρηνικών υποβρυχίων και πολύ πιο σπάνια αναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή στην οποία κινούνται. Ανακοίνωσαν λοιπόν (έστω και με λακωνική ανακοίνωση) ότι στη Μέση Ανατολή αποστέλλουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο λόγω προφανώς των μαχών που κλιμακώνονται στη Γάζα.
Έτσι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πέραν όλων των άλλων πολεμικών πλοίων που υπάρχουν, δηλαδή των δύο πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων (Αϊζενχάουερ και Φορντ) με τρομακτική δύναμη πυρός, των κορβέτων, των φρεγατών και των πλοίων υποστηρίξεως και των ελικοφόρων τώρα έρχεται να προστεθεί και ένα υποβρύχιο.
On November 5, 2023, an Ohio-class submarine arrived in the U.S. Central Command area of responsibility. pic.twitter.com/iDgUFp4enp
— U.S. Central Command (@CENTCOM) November 5, 2023
Όλα αυτά κινούνται νοτίως της Κύπρου και αποτελούν το ισχυρότερο στόλο στη Ανατολική Μεσόγειο από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Τα υποβρύχια αυτά έγιναν άλλωστε ένα σημαντικό οπλικό σύστημα κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λόγω της μεγάλης ικανότητας τους για πυρηνική αποτροπή.
Γιατί όμως οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν και πυρηνικό υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο; Εκτιμούν (και δεν είναι οι μόνοι) «αυξημένο κίνδυνο» πιθανής επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Και πέραν των πολεμικών πλοίων οι ΗΠΑ και στέλνουν πεζοναύτες στη Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί δηλαδή προσπαθούν να αποτρέψουν επέκταση του πολέμου.
Η διαφορά του πυρηνικού με το συμβατικό υποβρύχιο
Για να καταλάβετε την υπεροχή του πυρηνικού υποβρυχίου από το συμβατικό υποβρύχιο, αρκεί να σημειώσετε ότι οι Αμερικανοί διαθέτουν δύο είδη υποβρυχίων – κατηγοριοποιούνται ως επιθετικά και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Και οι δύο τροφοδοτούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι μετατρέπουν το νερό σε ατμό υψηλής πίεσης που μετατρέπει τους στρόβιλους για να ωθήσει τα υποβρύχια.
Όσον αφορά τους πυραύλους, το κάθε ένα πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει πυραύλους κρουζ Tomahawk, 50% περισσότερους από τους αντιτορπιλικούς κατευθυνόμενους πυραύλους των ΗΠΑ και σχεδόν τέσσερις φορές απ’ όσο οπλίζονται τα νεότερα υποβρύχια επίθεσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Κάθε Tomahawk μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή έως και 1.000 λιβρών.
Η προηγούμενη ανακοίνωση
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν την παρουσία πυρηνικού πυραύλου στη Μέση Ανατολή ήταν τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, επιβιβάστηκε στο USS West Virginia.
Η επίσκεψη του Κουρίλα πραγματοποιήθηκε σε «άγνωστη τοποθεσία στη θάλασσα σε διεθνή ύδατα», ανέφερε τότε η Κεντρική Διοίκηση.
Και κάτι ακόμα: αυτό ίσως που ποτέ δεν λένε στις ανακοινώσεις τους οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια. Στη βάση της Σούδας υπάρχει ίσως η μοναδική θέση στη Μεσόγειο που μπορεί να δέσει (εάν απαιτηθεί) ένα πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο. Πρόκειται για το κρηπίδωμα «Κ-14», το οποίο είναι κατά τέτοιο τρόπο κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια ακόμα και αεροπλανοφόρα.
Να σκεφτείτε ότι κάθε φορά που ένα πυρηνοκίνητο πλοίο «δένει» στο κρηπίδωμα αυτό έρχεται ο «Δημόκριτος» και ελέγχει τη ραδιενέργεια στην περιοχή.