Για αρκετούς ταξιδιώτες, αν όχι για τους περισσότερους, το καλό φαγητό είναι πάντα μία πολύ καλή αφορμή για να καταλήξουν στον επόμενο ταξιδιωτικό τους προορισμό και να κλείσουν εισιτήρια, δίχως δεύτερη σκέψη.

Οι ιδιαιτερότητες στην παραδοσιακή κουζίνα μίας χώρας, οι εκλεκτές πρώτες ύλες ενός τόπου οι οποίες είναι δυσεύρετες στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και τα εγκαίνια ενός καινούργιου εστιατορίου, το οποίο επιχειρεί με το μενού του να διευρύνει τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες, είναι μόνο μερικές από τις κουκίδες στον  χάρτη μίας απέραντης, ταξιδιωτικής bucket list, η οποία μας δείχνει το «μονοπάτι» που οδηγεί στην απόλαυση.

Όπως και να έχει, είτε θεωρούμε τους εαυτούς μας έμπειρους και απαιτητικούς γευσιγνώστες, είτε απλώς καλοφαγάδες που δεν χορταίνουν να δοκιμάζουν καινούργιες γεύσεις, το σίγουρο είναι πως υπάρχει μία foodie εμπειρία που αξίζει τον χρόνο, αλλά και την απόσταση που θα διανύσουμε για να τη βιώσουμε, ένα ξεχωριστό, υποθαλάσσιο dinner το οποίο αξίζει να μοιραστούμε με το πιο ξεχωριστό πρόσωπο της ζωής μας.

Ακριβώς για αυτό, αν έχουμε εξασφαλίσει στον λογαριασμό μας 10.000 ευρώ κάθε μήνα για τα επόμενα δέκα χρόνια, τι μας περιορίζει από το να πραγματοποιήσουμε μία κράτηση στο εστιατόριο Under, δηλαδή στο μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται στο Spangereid της Νορβηγίας και η τραπεζαρία του περιβάλλεται από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας;

Μία βραβευμένη, fine dinning εμπειρία θαλασσινών πέρα από κάθε φαντασία

Σύμφωνα με τον Nicolai Ellitsgaard, αρχηγό της κουζίνας του Under, σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι, «να προσφέρει μία μοναδική, γευστική εμπειρία, η οποία οδηγεί τους επισκέπτες πέρα από το comfort zone τους». Πώς το επιτυγχάνει;

Ήδη από το καλωσόρισμα, αφού το Under αποτελεί ένα «κόσμημα» αρχιτεκτονικής που φέρει την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδα Snøhetta. Πρόκειται για έναν τεχνητό ύφαλο από τσιμέντο, ξύλο και ακρυλικό γυαλί, πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο οποίος σταδιακά θα ενσωματωθεί απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον. Το μπαρ που βρίσκεται λίγο μετά την υποδοχή αλλά και η τραπεζαρία στα ενδότερα, είναι ψηλοτάβανα και διαμορφωμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να εμπνέουν ασφάλεια και άνεση στους επισκέπτες.

Όσον αφορά στο μενού, ο Nicolai Ellitsgaard υπόσχεται μία fine dining εμπειρία υψηλών προδιαγραφών, η οποία θα μείνει αξέχαστη σε όποιον καταφέρει να τη βιώσει. Εμπνευσμένος από τις εκλεκτές πρώτες ύλες της Νορβηγίας, στις οποίες συγκαταλέγονται φρέσκα ψάρια, διαφορετικά είδη οστράκων, άφθονες ποικιλίες μανιταριών, ιδιαίτερα υλικά όπως η ρόκα της θάλασσας και η θαλασσοκράμβη, έχει συνθέσει ένα ευρηματικό, μισελενάτο μενού 18 πιάτων, που ανεβάζει τον πήχη ψηλά και επαναπροσδιορίζει την έννοια της απόλαυσης.

Μία κρουαζιέρα στους ανέγγιχτους, απρόσιτους κόλπους των νορβηγικών φιόρδ

Τι και αν το γεύμα μας έλαβε τέλος; Η επίσκεψή μας στο Under είναι μόνο η αρχή ενός life changing ταξιδιού, το οποίο θα μας αποκαλύψει πολλές ακόμη κρυμμένες ομορφιές της Νορβηγίας. Ομολογουμένως, μία πολυτελή κρουαζιέρα στα φιδίσια φιόρδ είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε αυτό το «θαύμα» της φύσης, να αφεθούμε στη θέα μαγευτικών και απρόσιτων τοπίων, ενώ απολαμβάνουμε την ασύγκριτη άνεση που μας προσφέρει ένα πεντάστερο κρουαζιερόπλοιο. Πηγαίνοντας από τη Haugesund στο γραφικό χωριό Olden και από εκεί στo παραθαλάσσιo Ålesund και το Stavanger, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε θέατρο, να «κυνηγήσουμε» την τύχη μας στο καζίνο εν βρισκόμαστε μεσοπέλαγα, να απολαύσουμε το ποτό μας, χαζεύοντας μία αποστομωτική θέα της Νορβηγικής Θάλασσα στην ιδιωτική βεράντα της σουίτας μας. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε εν πλω και ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς!

Επόμενη στάση Ισλανδία για βόλτες με άλογα και εμπειρίες που μας ανοίγουν την όρεξη

Ακόμη δεν χορτάσαμε από νέες εμπειρίες, πρωτόγνωρες γεύσεις και εικόνες; Θέλουμε να παρατείνουμε το ταξίδι μας και να καθυστερήσουμε την αναχώρησή μας; Τότε, μία σύντομη επίσκεψη στην Ισλανδία είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να κλείσουμε την… περιοδεία μας στη Βόρεια Ευρώπη. Για όσους αγαπούν την ύπαιθρο, η Ισλανδία είναι ένας επίγειος παράδεισος, όπου μπορούν να έρθουν σε βαθύτερη επαφή με τη φύση.

Θερμοπίδακες όπως ο Great Geysir, ορμητικοί καταρράκτες όπως ο Skogafoss και ο Seljalandsfoss, απόκοσμα τοπία με σημείο αναφοράς τον παγετώνα Vatnajökull, προμηνύουν πως όσο χρόνο και αν διαθέσουμε στην Ισλανδία, δεν αρκεί για να τη γνωρίσουμε σε βάθος. Ωστόσο, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση, πραγματοποιώντας μία φυσιολατρική βόλτα με άλογα σε μαγευτικά τοπία, όπως η καταπράσινη περιοχή γύρω από τη λίμνη Myvatn, η διαδρομή του φημισμένου The Golden Circle και η κοιλάδα Thorsmörk. Πριν αποφασίσουμε να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, ένα πλούσιο γεύμα σε μία τοπική φάρμα θα μας συστήσει τις πιο αυθεντικές γεύσεις της παραδοσιακής ισλανδικής κουζίνας.

Ας μην χάνουμε χρόνο, λοιπόν! Μία πρωτόγνωρη εμπειρία υψηλής γαστρονομίας μας περιμένει στο Under της Νορβηγίας, για να μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητα, foodie «μονοπάτια» αλλά και στον θαυμαστό βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το γεύμα θα είναι μόνο η αρχή ενός επικού ταξιδιού στη Βόρεια Ευρώπη, μίας περιήγησης που θα θυμόμαστε για πάντα!