«Δεν αντέχουμε άλλο, είμαστε εξαντλημένοι. Είμαστε θύματα. Η μόνη διαφορά μεταξύ μας είναι η ώρα του θανάτου μας. Σκοτωνόμαστε ο ένας μετά τον άλλο στη Γάζα. Καμία προστασία, για κανέναν και τίποτα. Αυτός ο εξοπλισμός και το κράνος δεν προστατεύουν κανέναν δημοσιογράφο, είναι απλά κενά συνθήματα. Είμαστε θύματα, live on air, περιμένουμε τη σειρά μας να σκοτωθούμε. Ο Μοχάμαντ ήταν εδώ πριν από μισή ώρα. Τώρα βρίσκεται νεκρός με την οικογένειά του στο ίδιο νοσοκομείο», ανέφερε, ενώ βρισκόταν για το ρεπορτάζ στη Γάζα, ο δημοσιογράφος Σαλμάν Αλ-Μπασίρ, πετώντας θυμωμένος στον αέρα από πάνω του τον προστατευτικό του εξοπλισμό με την ένδειξη PRESS. Είχε μόλις πληροφορηθεί το θάνατο ακόμη ενός συναδέλφου του στην τηλεόραση της Παλαιστίνης, του Μοχάμαντ Αμπού Χάταμπ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, παρόλο που έφερε τα λογότυπα του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) . Στην τελευταία ανταπόκρισή του είχε προφητικά και για τον ίδιο μιλήσει για «τα νεκροτομεία που γεμίζουν από μάρτυρες και τα πτώματα που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα».
Στο μεταξύ, χτες το πρωί ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τον Πύργο Χατζί στην Γάζα, όπου στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους τα γραφεία των Aλ Τζαζίρα, AinMedia, AFP και άλλων τοπικών μέσων ενημέρωσης. Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ( RSF) κατάγγειλαν για μια φορά ακόμα την «ισραηλινή επίθεση στον Τύπο». «Η στόχευση των μέσων ενημέρωσης είναι έγκλημα πολέμου», τονίζουν. Σύμφωνα με καταγγελία τους, εσκεμμένα αποτέλεσε στόχο και δολοφονήθηκε και εικονολήπτης του Reuters.
Την κατάσταση «ρωσική ρουλέτα» για «όλων των εθνικοτήτων ανεξαιρέτως δημοσιογράφους που εργάζονται στη Γάζα», επιβεβαιώνει μιλώντας στο ΒΗΜΑ η παλαιστίνια δημοσιογράφος στο Radio Montecarlo Doualiya (RMC) και γενική γραμματέας του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS), Σουρούκ Ασάντ, που εργάζεται στην Ραμάλα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδικάτου, από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 10/7/2023, 25 δημοσιογράφοι και 9 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότεροι των 18 δημοσιογράφων συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη. Η ανακοίνωση του Συνδικάτου παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου.
«Σήμερα αυξήθηκαν τα θύματα. Ο νεκροί συνάδελφοι ανήλθαν στους 26. Και οι 26 συνάδελφοι βομβαρδίστηκαν εν ώρα εργασίας», μας διευκρίνιζε προχτές το πρωί η Ασάντ, τονίζοντας ότι «οι πάντες συνιστούν στόχο σήμερα στη Γάζα. Το πρωί βομβάρδισαν με πυραύλους το σταθμό ASP και το σαουδαραβικό Sharuk, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν είναι οι δημοσιογράφοι ευθύνη δική τους».
Ακόμη και η πραγμάτωση του καθημερινού ρεπορτάζ είναι άθλος, μας τονίζει η Ασάντ, καθώς «το ρεύμα είναι κομμένο όλη τη μέρα, με μικρές αναλαμπές. Κάποιοι συνάδελφοι προσπαθούν να δουλέψουν με μπαταρίες αυτοκινήτων».
Το ίντερνετ, ενώ ήταν αδύναμο, με συνεχείς διακοπές, «σήμερα είναι εντελώς κομμένο», προσθέτει η γενική γραμματέας του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) . «Το Ισραήλ βομβάρδισε τον βασικό πομπό στη Γάζα. Κόπηκαν τα τηλέφωνα και το ίντερνετ για 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους».
Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να εργαστούν από το σπίτι τους, συνεχίζει η ίδια. «Δεν μπορείς να δουλέψεις σε γραφεία πλέον. Ούτε οι δρόμοι στη Γάζα είναι ασφαλείς. Κάποιοι συνάδελφοι καταφεύγουν σε νοσοκομεία για να μπορούν να συνεχίσουν το ρεπορτάζ, αλλά κι εκεί είναι επικίνδυνο. Βομβαρδίζονται και νοσοκομεία. Συνεχίζεται ο πολύ εντατικός και βαρύς βομβαρδισμός εδώ και μια ώρα στη Γάζα», ανέφερε την ώρα της συνομιλίας μας η Ασάντ, που προσπαθεί όλες αυτές τις μέρες να συνδεθεί με τους συναδέλφους στην περιοχή. «Αλλά είναι αδύνατο».
Την επικινδυνότητα δεν την εντοπίζει μόνο στη βόρεια Γάζα, όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός. «Όλα τα δημοσιογραφικά Μέσα, στο Βορά, στο μέσο, στο Νότο της Γάζας βομβαρδίζονται. Δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινές βόμβες είτε είναι στα γραφεία, είτε στο δρόμο, ακόμα και στα σπίτια τους. Ο ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα κατευθυνόταν προς το Νότο, όπως υποδεικνύουν οι Ισραηλινοί, αλλά έπεσε θύμα βομβαρδισμών. Κάθε ένας μας περιμένει απλά την σειρά του».
Ναι μεν «όλες οι εθνικότητες δημοσιογράφων διατρέχουν κίνδυνο». Αλλά στη Γάζα, εξηγεί η Ασάντ, «εργάζονται κυρίως 200 ντόπιοι δημοσιογράφοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επιτρέπουν σε κανένα δημοσιογράφο, παλαιστίνιο ή ξένο, είτε εργάζεται για ντόπιο Μέσο είτε για ξένο, ή είναι freelancer να εισέλθει από τη Δυτική όχθη ή την Ιερουσαλήμ στην περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στη Γάζα. Μόνο ο ισραηλινός στρατός επελαύνει. Η Γάζα είναι σε ασφυκτική πολιορκία και σφυροκοπείται. Κανείς δεν μπορεί να πάει να δει συγγενείς ή να βγει», τονίζει η δημοσιογράφος, που δεν ανησυχεί μόνο για τους συναδέλφους της αλλά και για την οικογένειά της, που επίσης βρίσκεται μέσα στη Γάζα, δηλώνοντας απαισιόδοξη τη βεβαιότητα , «τις επόμενες μέρες θα χάνουμε καθημερινά δημοσιογράφους αν δεν γίνει κατάπαυση του πυρός».