Έτοιμο να μπει στην πόλη της Γάζας είναι το Ισραήλ καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF) θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα την περικυκλώσουν και θα ξεκινήσουν οι μάχες εντός αυτής, καθώς η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά», οδεύει προς την επόμενη φάση.

Η ισραηλινή Haaretz παρουσιάζει το σχέδιο του στρατού όπως το περιγράφουν οι εκπρόσωποί των ενόπλων δυνάμεων. Οι IDF εκτιμούν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα περικυκλώσουν πλήρως την πόλη της Γάζας μέσα σε 48 ώρες και θα αρχίσουν μάχες μέσα στην πόλη.

Στόχος της επιχείρησης, όπως αναφέρουν, θα είναι να προσεγγίσουν τους πράκτορες της Χαμάς στην πόλη και να καταστρέψουν τις σήραγγες και τα στρατιωτικά και πολιτικά κυβερνητικά όργανα της Χαμάς.

Οι IDF πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για την καταστροφή της Χαμάς, αλλά ότι θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Ακόμα όπως σημείωσαν για να εκκαθαριστεί η περιοχή από τους «τρομοκράτες», είναι απαραίτητο να δράσουν διεξοδικά και σχετικά αργά.

Οι IDF δήλωσαν επίσης ότι σε αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποφύγουν να εισέλθουν σε σήραγγες, εκτιμώντας ότι είναι παγιδευμένες. Επομένως, κάθε σήραγγα θα αντιμετωπίζεται από έξω από ειδικές δυνάμεις, ώστε να μην τίθενται οι στρατιώτες σε άμεσο κίνδυνο και να επιτρέπεται η αντιμετώπιση τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι είναι σκόπιμο, η αεροπορία θα χτυπήσει σήραγγες από αέρα, εξουδετερώνοντας οποιονδήποτε βρίσκεται μέσα.

Δεν αποκλείεται επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Σε αυτό το στάδιο, οι IDF δεν έχουν δώσει εντολή στις δυνάμεις να αρχίσουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, κρύβονται πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF ασχολήθηκαν με το θέμα και δεν απέκλεισαν μια στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο, αν υπάρξει η ευκαιρία να γίνει.

Μία ισραηλινή πηγή που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε στο Middle East Eye ότι ο πρώτος από τους δύο στόχους της αρχικής φάσης της χερσαίας επιχείρησης επετεύχθη. Αυτός ήταν η δημιουργία ζωνών απομόνωσης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος να δεχθούν επίθεση είναι χαμηλός, καθώς και η δημιουργία βάσεων για την υποστήριξη περαιτέρω επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της χερσαίας επίθεσης θα είναι να συνδεθούν τα σημεία ισραηλινού ελέγχου, να επιβληθεί πλήρης πολιορκία στην πόλη της Γάζας και να επεκταθεί σιγά-σιγά η περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ, πρόσθεσε.

«Επιχειρησιακά, ο στρατός προχωρά σε τρεις γραμμές και σύμφωνα με το σχέδιο, αντιμετωπίζοντας μέχρι στιγμής τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η σύγκλιση δύο εξ αυτών των γραμμών, είναι αρκετή ώστε να παγιδεύσει τρομοκρατικούς στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, επιτρέποντας στην επιχείρηση να κινηθεί προς πιο ακριβείς στοχεύσεις», δήλωσε η ισραηλινή πηγή.

Μαθήματα από το παρελθόν

Τουρκικές πηγές ασφαλείας που παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στη Γάζα δήλωσαν ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έχει μάθει πολλά από προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις στον θύλακα και τώρα ακολουθεί έναν πιο προσεκτικά σχεδιασμένο οδικό χάρτη.

«Η επιχείρηση ‘Σιδερένια Σπαθιά’ του Ισραήλ μοιάζει σαν να είναι αντίγραφο των επιχειρήσεων του 2009 και του 2014, αλλά αποφεύγουν να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν», δήλωσε στο Middle East Eye μια τουρκική πηγή, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας λόγω περιορισμών στην επικοινωνία με τον Τύπο.

Η πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κινείται αργά για να αποφύγει σοβαρά προβλήματα, γεγονός που υποδηλώνει ένα συγκεκριμένο τακτικό μοτίβο.

Στην επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του 2009, 13 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν καθώς ο στρατός κινήθηκε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ομοίως, στην επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» του 2014, 66 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την τουρκική πηγή, το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο για μια τέτοια επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μόνο σε ανοιχτές περιοχές και στις αστικές κοινότητες που τις περιβάλλουν.

«Έχει προκύψει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για την αποφυγή λαθών. Οι Παλαιστίνιοι μπορεί επίσης να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται στην περιοχή, εντοπίζει τις θέσεις πυρός και τους στόχους του εχθρού και αποσύρεται γρήγορα. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι αεροπορικές επιδρομές και έπειτα προελαύνουν τα τεθωρακισμένα και το πεζικό. Αυτό το μοντέλο δεν θα λειτουργήσει καθώς κινούνται προς τις πόλεις».

Η τελευταία φορά που το Ισραήλ πραγματοποίησε χερσαία επίθεση στη Γάζα ήταν το 2014, η οποία ήταν γνωστή ως επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» και διήρκεσε τρεις εβδομάδες.