Η Ουκρανία δεν είναι μόνη. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν ΕΕ και ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να δείξουν και να αποδείξουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει προτεραιότητα παρά την δεύτερη σύγκρουση, αυτή στη Μέση Ανατολή που μαίνεται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε το Κίεβο για έκτη φορά διαμηνύοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται λίγο πριν ανοίξει την πόρτα της εισόδου στην ΕΕ, αλλά η κορδέλα στη γραμμή του τερματισμού δεν θα κοπεί ακόμη.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όλη την τεχνική και πολιτική υποστήριξη που χρειάζεστε. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορείτε να επιτύχετε τον φιλόδοξο στόχο σας: Δηλαδή να ληφθεί ήδη φέτος η ιστορική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» ανέφερε και εξήρε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα παρότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Aυτή τη στιγμή, οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Τουρκία,η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Γεωργία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ουκρανία, έλαβε χώρα μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκθέσεις για την διεύρυνση που θα παρουσιάσει η Κομισιόν (8 Νοεμβρίου) και θα δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Σκληρά μέτρα σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις

Την ίδια ώρα, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον πιο δύσκολες και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος, η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει το 12ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε το πλαίσιο μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Επιπλέον πρόσωπα, αλλά και στοχευμένα μέτρα σε εταιρείες τρίτων χωρών που καταπατούν τα περιοριστικά μέτρα είναι μεταξύ αυτών με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι οι νέες κυρώσεις που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνουν έως και 100 νέα πρόσωπα, νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενέργειες για την ενίσχυση του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου και σκληρά μέτρα σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις».

To ενδέκατο πακέτο κυρώσεων της Κομισιόν σε βάρος της Μόσχας είχε υιοθετηθεί τον περασμένο Ιούνιο και συνολικά στις λίστες βρίσκονται περισσότερα από 1.800 πρόσωπα και οντότητες, ενώ στο προσκήνιο ήρθε και πάλι το όνομα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη διαδικασιών για να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη αφού συνέλεξαν στοιχεία καθώς είναι «μέλος του στενού κύκλου των ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών στη Ρωσία και (…) ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν δημόσια τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Το όνομα του βρισκόταν στο τραπέζι για την ένταξη στις λίστες των κυρώσεων, αλλά η πρόταση βρήκε τοίχο στην άρνηση της Ουγγαρίας.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής μάλιστα, λίστες ημέρες μετά την χειραψία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η Βουδαπέστη σε σχέση με την Μόσχα, ως «στρατηγική ειρήνης».