Τρεις Έλληνες διπλωμάτες σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους κατάρτισαν ένα τολμηρό σχέδιο εκκένωσης εγκλωβισμένων που θα το ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και το σχέδιο εκτελέστηκε με απόλυτη ακρίβεια εν μέσω βομβαρδισμών και μαχών προκειμένου να απομακρύνουν τους Έλληνες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Γάζα.

Πρόκειται για τον πρέσβη στο Τελ Αβίβ Κυριάκο Λουκάκη, τον πρέσβη μας στο Κάιρο Νίκο Παπαγεωργίου και τον πρόξενό μας στα Ιεροσόλυμα Δημήτρη Αγγελοσόπουλο. Λειτούργησαν και οι τρεις συντονισμένα, δίνοντας, νωρίς τους καταλόγους με τους Έλληνες εγκλωβισμένους τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Αιγύπτιους. Καθοδηγούσαν τους Έλληνες σε όλη την διαδρομή κυρίως πώς θα απομακρυνθούν από τον βόρειο τομέα της Γάζας, αλλά και από την πόλη της Γάζας. Βρίσκονταν επίσης σε καθημερινή επαφή με τους ιερωμένους του Μοναστηριού Άγιος Πορφύριος και φρόντισαν (καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες και πολλές ώρες συνεργασίας με τους Ισραηλινούς) ώστε να μην βομβαρδιστεί το Μοναστήρι, γιατί σε αυτό είχαν καταφύγει Έλληνες, αλλά και άμαχος πληθυσμός. Ένας πύραυλος ή θραύσμα πυραύλου έπεσε κοντά, αλλά όχι πάνω  στο Μοναστήρι.

Ο πρόξενος στα Ιεροσόλυμα Δημήτρης Αγγελοσόπουλος αν και είχε αναλάβει υπηρεσία στο προξενείο μόλις λίγες ημέρες προτού οι της Χαμάς εισβάλουν στο Ισραήλ, γρήγορα προσαρμόστηκε, ήρθε αμέσως σε επαφή με τις αρχές και σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών, έδινε τις οδηγίες πως οι Έλληνες από τη μια μεριά της Γάζας να μετακινηθούν προς την άλλη μιλούσε μαζί τους με τους παλαιστινιακούς και αιγυπτιακούς αριθμούς τηλεφώνων που είχαν, κατάφερε μάλιστα και τους έστειλε λεφτά (ευρώ), άκρως απαραίτητα για επιβίωση για τους εγκλωβισμένους  γιατί όλα τα προϊόντα  στην συνεχώς βομβαρδιζόμενη Γάζα «έτρεχαν» στη μαύρη αγορά (ένα λίτρο βενζίνης το πωλούσαν οι μαυραγορίτες 25 ευρώ). Λαχτάρισε ο πρόξενος όπως και οι Έλληνες στη Γάζα όταν οι Ισραηλινοί έκοψαν τα τηλέφωνα και κάθε επικοινωνία στην Γάζα. Και ω του θαύματος σε ολόκληρη την Γάζα λειτουργούσαν τις 35 ώρες αποκλεισμού επικοινωνιών μόνον δύο τηλέφωνα Ελλήνων που άρχιζαν από… 69… Ήταν ελληνικά τηλέφωνα. Οι διπλωμάτες φρόντισαν ακόμα να υπάρχουν αυτοκίνητα στην Ράφα για να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους, να μην ταλαιπωρηθούν στο μεθοριακό σταθμό, αφού είχαν δώσει εκ των προτέρων τους καταλόγους Ελλήνων και σε Ισραηλινούς και σε Αιγύπτιους. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

***
Στην Αθήνα οι 11 της Γάζας και ρουκέτα κοντά σε  ελληνικό συνεργείο

Σο μεταξύ έφτασαν στην Αθήνα ασφαλείς, μέσω Αιγύπτου, οι πρώτοι 11 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα: «Οι διπλωματικές μας αρχές στην περιοχή παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ επίθεση με ρουκέτες πραγματοποίησε η Χαμάς στην πόλη Σντερότ κοντά στο Τελ Αβιβ, Μια από τις ρουκέτες έπεσε πριν από λίγα λεπτά δίπλα από τα τηλεοπτικά συνεργεία, ανάμεσά τους και ελληνικά. Η ρουκέτα διέλυσε αυτοκίνητα των τηλεοπτικών συνεργείων.

***
Ένα ελληνικό C-130 γεμάτο ανθρωπιστική βοήθεια

Ένα  C-130 θα αναχωρήσει  τη Δευτέρα με είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, τρόφιμα και νερό τα οποία θα μεταφερθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια  στη Γάζα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια. Είχε στείλει και πριν από μία εβδομάδα στην Αίγυπτο ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μισθωμένα φορτηγά της οποίας πέρασαν ήδη στην Γάζα. Επιπλέον  η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει χρήματα στο ειδικό ταμείο που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους άμαχους της Γάζας.

***
Μετά  τον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης συναντά Ανδρουλάκη

Τη Δευτέρα στη Βουλή θα γίνει η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προχθές και οι δύο βρέθηκαν στο ίδιο χώρο και παρακολούθησαν τη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας, στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου. Οι κάμερες μάλιστα «έπιασα» τη στιγμή της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία και το κλίμα μεταξύ τους δεν κάτι περισσότερο από ψυχρό. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η κάμερα «πιάνει» τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη να συνομιλούν μεταξύ τους. Η πρώτη ήταν όταν και οι δύο βρέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Τους «έπιασε» να ομιλούν, μάλλον εκείνη την ώρα έκλειναν το ραντεβού τους στη Βουλή.

***
Γιατί δεν έγινε ακόμα συνάντηση Ανδρουλάκη- Μητσοτάκη

Μια συνάντηση όμως που δεν έκλεισε είναι αυτή του Μητσοτάκη με τον Ανδρουλάκη αν και υπήρξαν δύο φορές προσκλήσεις  από πλευράς του Πρωθυπουργού. Μαθαίνω ότι το κλίμα μεταξύ τους έχει βαρύνει λόγω της εξέλιξης των υποκλοπών. Πάντως οι υποκλοπές φαίνεται πως ανοίγουν πεδία συνεργασίας ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

***
Ο Τάιλερ και τα τηλεοπτικά  πλάνα

Μου είπαν ότι έγιναν συστάσεις στον Στ. Κασσελάκη να μην εκτίθεται πολύ με το life style και να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του με τον σύντροφό του Τάιλερ. Αυτό έγινε μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και γι’ αυτό έχει εξαφανιστεί από τα πλάνα ο Τάιλερ. Όμως στην ιδιωτική ζωή είναι αλλιώς τα πράγματα και μου είπαν ότι στα μέσα της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συνεδρίαση της Κ.Ε. πήγε με τον Τάιλερ στο γνωστό πολιτικό στέκι Μουσίκ καφέ στο Παγκράτι και στο τραπέζι ήταν και η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

***
Η «αμαρτωλή» ιστορία των πόθεν έσχες

Τα πόθεν έσχες των πολιτικών είναι μια παλιά και «αμαρτωλή» ιστορία. Ουδέποτε ήρθε στο φως κάτι μεμπτό μέσα από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που κατέθεταν οι βουλευτές και άλλοι υπόχρεοι. Μόνο εκ των υστέρων αποκαλύπτονταν τυχόν παρατράγουδα λόγω ανακριβών δηλώσεων. Αύριο θα δοθούν για άλλη μια χρονιά στην δημοσιότητα οι δηλώσεις βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων, δημάρχων και περιφερειαρχών για το έτος 2022 (χρήση 2021). Για άλλη μια χρονιά θα δημοσιοποιηθούν χωρίς να έχουν προηγουμένως ελεγχθεί από τους ακριβοπληρωμένους ορκωτούς λογιστές. Όπως δηλαδή κατατέθηκαν, ανέλεγκτες! Τι νόημα έχει λοιπόν η δημοσίευσή τους; Και τι κάνει άραγε η αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής; Χώρια ότι όπως δημοσιοποιούνται, ακόμα και όταν έχουν ελεγχθεί (χωρίς συγκριτικά στοιχεία κλπ.) δεν προσφέρουν κάτι πέραν του να «κρεμιούνται στα μανταλάκια» τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων προς άγραν εντυπώσεων δίχως να γνωρίζουμε το πόθεν…

***
Μια Λοχαγός στο Προεδρικό

Η Λοχαγός Διαβιβάσεων Ευαγγελία Θεοδοσίου, της τάξεως του 2012 υπηρετεί εδώ και λίγες εβδομάδες ως υπασπιστής της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Έχει αντικαταστήσει την Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού  Καλλιόπη Πορόγλου, η οποία έμεινε έγκυος. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη η Λοχαγός Θεοδοσίου είχε συνοδεύει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

***
Η Πρόεδρος άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως πληροφορούμαι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στο Παρατηρητήριο του Πεδίου Βολής και Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» για να παρακολουθήσει την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23» στις 7 Νοεμβρίου. Πάνε αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ». Η άσκηση πραγματοποιείται στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο, και σε αυτή εμπλέκεται προσωπικό και μέσα του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Τα σενάρια τα οποία πρόκειται να εξεταστούν κατά την διάρκεια της, θα ενισχύσουν την διακλαδικότητα και την διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων,

***
Θέλεις να γίνεις μουσικός ορχήστρας για μια μέρα;

Αύριο, 5 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, η Προεδρία της Δημοκρατίας διοργανώνει στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, σε συνεργασία με την El Sistema Greece και τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τη διαδραστική, μουσική εκδήλωση «Γίνε μουσικός ορχήστρας για μια μέρα».
Όπως κάθε Κυριακή, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, από την οδό Βασ. Γεωργίου Β΄ αρ. 2, από τις 10:00 έως τις 16:00.

***

Τι γυρεύει ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο στην Κύπρο;

Συρροή πολεμικών πλοίων, ότι πιο σύγχρονο και πιο ισχυρό διαθέτει σήμερα το δυτικό οπλοστάσιο, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην Κύπρο, από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα. Χθες το πρωί, οι λουόμενοι στην Λάρνακα (γιατί στην Κύπρο οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλές) αντίκρυσαν ένα θηριώδες γαλλικό πολεμικό σκάφος, ελικοπτεροφόρο που έφθασε στο λιμάνι . Η παρουσία του γαλλικού σκάφους συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις προσπάθειες, που έχουν ξεκινήσει από την μια να μεταφερθούν άμαχοι από Ισραήλ και Λίβανο αλλά και για σκοπούς που έχουν να κάνουν με την παρακολούθηση των εξελίξεων στο πολεμικό πεδίο.  Τα πολεμικά σκάφη διαφόρων κρατών που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την παρουσία τους να στέλνουν πολλά μηνύματα, χωρίς όμως απαραίτητα να προδικάζουν οτιδήποτε σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πολέμου.

***
Γιατί πάει στη Λευκωσία ο Τεντόγλου;

Τρεις κορυφαίοι αθλητές, τρεις διαφορετικές γενιές, τρεις διαφορετικές πορείες, τρεις άλτες πρότυπο για τις νέες γενιές, που ο καθένας τους κρύβει τη δική του ιστορία δύναμης και έμπνευσης έδωσαν ραντεβού στις 15 Νοεμβρίου στην Κύπρο. Εξού και ο τίτλος «Άλμα Έμπνευσης», που δόθηκε στο φιλανθρωπικό Μotivantional Speakers Εven θα φέρει μαζί, τους Μίλτο Τεντόγλου, Κυριάκο Ιωάννου και Λάμπρο Παπακώστα. Και οι τρεις αθλητές θα βρεθούν on stage, σε μια συζήτηση  που στόχο έχει να αποτελέσει «Άλμα Έμπνευσης» και πηγή δύναμης για όλους, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα του κάθε  αθλητή και τις αξίες που τους έχουν καθορίσει.