Όπως πρώτοι διαβάσατε χθες από την στήλη αυτή κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, 16 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, κατάφεραν και έφυγαν από την κόλαση. Πέρασαν με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο.

Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου άνοιξε για να διέλθουν πολίτες με διπλή υπηκοότητα, και σε πολλούς εξ αυτών τα χαμόγελα της ανακούφισης για το τέλος της δοκιμασίας ήταν ορατά. Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε κατάλογος όσων που τους δόθηκε η άδεια να φύγουν σήμερα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα.

Υπήρχαν 15 συνολικά χώρες. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ, με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24, η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.

***
Όταν ο Παλαιστίνιος πρέσβης βρέθηκε στη Βουλή

Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλες χώρες αναζητούνται τρόποι για να αποσταλεί ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλιστεί ότι θα φτάσει σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη με τον συντομότερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Αυτό έκανε γνωστό χθες στην Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή την παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Γιουσέφ Ντόρκχομ, τον οποίο προσκάλεσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ είχαν και συνάντηση στο γραφείο της.

Την παρουσία του χαιρέτησαν και ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ και Νίκη, ενώ ο Χρυσοχοίδης αναφερθείς στην φρίκη που εξελίσσεται στην Γάζα είπε ότι πρέπει να υπάρξουν όχι απλά ανθρωπιστικοί δίοδοι αλλά και ανθρωπιστικές παύσεις, δηλαδή διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων προκειμένου να υποστηριχθούν οι άμαχοι, σημειώνοντας ότι είναι φοβερές και απάνθρωπες οι εικόνες που φτάνουν από εκεί.

***
Θα δώσει άραγε ονόματα και διευθύνσεις ο Σκουρλέτης;

Ο ασκός του «πολιτικού» Αιόλου άνοιξε μετά τις καταγγελίες Σκουρλέτη για τρολ του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό να προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εντοπιστούν οι πραγματικοί χρήστες λογαριασμών, όπως της Πεν Νταλαούρα.

Τα περί τρολ (στοχοποίησης) δημόσιων προσώπων -και δη πολιτικών -έχουν ανεβάσει τα πολιτικά ντεσιμπέλ με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος -μετά τις δηλώσεις του για «παράκεντρα» στο διαδίκτυο- προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως επακόλουθο των επιθέσεων προς το πρόσωπό του.

Τα όσα αποκάλυψε δημοσίως το πρωτοκλασάτο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είναι εκείνα που επανάφεραν μνήμες του παρελθόντος και τις καταγγελίες για στημένους μηχανισμούς σε λογαριασμούς στα social.

***
Οι επίσημοι και άλλοι VIP που αρνούνται να παραδώσουν την φρουρά τους

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με μερικούς (ευτυχώς) VIP και την φρουρά τους. Όχι μόνον αρνούνται να την αποχωριστούν, αλλά υποβάλλουν και ενστάσεις κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να εξακολουθήσουν να έχουν πολυπληθή φρουρά. Ως δικαιολογία λένε ότι κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά η ζωή των περισσοτέρων κινδυνεύει από ανύπαρκτες απειλές.

Για παράδειγμα, προβάλλουν το επιχείρημα πως κινδυνεύουν από την !7Ν, ή από τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν εξαρθρωθεί και τα μέλη τους βρίσκονται φυλακισμένα. Έως τώρα οι αστυνομικοί που έχουν απομακρυνθεί από τους VIP είναι 1.500 αριθμός πολύ μικρότερος απ΄ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Βεβαίως η καθυστέρηση οφείλεται και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να φρουρεί στόχους (ακόμα και νεκροταφεία). Την ίδια ώρα ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου προσπαθεί να βρει και άλλους αστυνομικούς για να τους «κατεβάσει» στους δρόμους. Από πού όμως;

Μια πρώτη απόπειρα θα κάνει από τους γραφιάδες αστυνομικούς, αυτούς δηλαδή που υπηρετούν μέσα στα γραφεία, ενώ τούτες τις ημέρες βρίσκονται εν εξελίξει συσκέψεις για την αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, όπως την Κηφισιά που οι πολίτες βγαίνουν στον δρόμο τα Σαββατοκύριακα για περιπολία, λόγω, όπως λένε έλλειψης αστυνομικών στην περιοχή. Υπήρξαν, όπως λέει ο υπουργός και άλλα βήματα. Για παράδειγμα αυξήθηκε ο αριθμός των τροχονόμων στην Αθήνα. Από 34 έγιναν χθες 95.

***
Το πόθεν θα το μάθουμε, το έσχες ίσως ποτέ

Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων της χώρας. Από την επιτροπή ελέγχου, ανακοινώνεται ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπεύθυνων Οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, δημάρχων και περιφερειαρχών θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέλεγκτες όπως κατατέθηκαν.

Η δημοσιοποίηση αφορά τις δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν το 2022 και, ως εκ τούτου, θα έρθουν στο φως στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών κατά την οικονομική χρήση του 2021. Οι εν λόγω δηλώσεις θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων, την ίδια ημέρα και ώρα.

***
Όταν ο Κασσελάκης συνάντησε τον Χάρη Δούκα

Σε εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας δειπνούσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά. Θυμίζω ότι το όνομα του Νίκου Παππά ήταν στα ονόματα για την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνα. Στη διάρκεια του δείπνου πέρασε από το σημείο ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας που κάθισε για λίγη ώρα στην ομήγυρη, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα σχέδιά του για την πρωτεύουσα.

***
Μετά τον Φουκουγιάμα έβγαλαν και μια συμβολική φωτογραφία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Τρεις πρώην και μια νυν, Γενικοί Γραμματείς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων όλοι τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, διαδοχικά από το 2019 μέχρι και σήμερα στην πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρώτη από αριστερά η Βίκυ Λοΐζου, που ήταν ΓΓ ΔΟΣ μέχρι τις εκλογές και με τη νέα κυβέρνηση μεταπήδησε στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δίπλα της ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο πρώτος που ανέλαβε καθήκοντα ΓΓ στο ΥΠΕΞ και που σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Εκτελεστικού Μέλους Δ.Σ. του Υπερταμείου, δίπλα του η νυν ΓΓΔΟΣ στο ΥΠΕΞ Μάιρα Μυροθέου και δεξιά της ο Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Διευθυντής της ΝΔ από την ημέρα που αποχώρησε από τη θέση του ΓΓ ΔΟΣ τον Δεκέμβριο του 2022, στην εκδήλωση του Economist όπου ο πρωθυπουργός είχε ανοιχτή συζήτηση με τον καθηγητή του Στάνφορντ Francis Fukuyama. Φίλοι μεταξύ του και αναβαθμισμένοι όλοι, φανερώνουν με αυτή τη συμβολική φωτογραφία ότι το ΥΠΕΞ τελικά είναι εκκολαπτήριο στελεχών.

***
Οι Αμερικανοί έστειλαν στην Ελλάδα και στην Τουρκία στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B

Έτσι όπως το βλέπεις είναι τρομακτικό. Μαύρο κατάμαυρο, με ρύγχος που μοιάζει με τον Κονκόρντ, το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1B μπορεί να μεταφέρει κάθε είδους βόμβας ακόμα και υπερηχητικούς πυραύλους.

Μαθαίνω λοιπόν ότι οι Αμερικανοί μας έστειλαν δύο, εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, Αεροσκάφη Β-1Β που συνεκπαιδεύτηκαν με δικά μας F-16 και F-4, αλλά και με Joint Terminal Attack Controller (JTAC) από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και τις ΗΠΑ, για την κατάδειξη στόχων.

Έμαθα επίσης ότι έγινε και άλλη συνεκπαίδευση με Ελληνικά F-16 και Ισπανικά AV-8B Harrier μαζί με Έλληνες και Αμερικανούς JTAC στο πλαίσιο της Άσκησης του ΝΑΤΟ Neptune Strike 2023.

Είναι γνωστό ότι έχουν γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις ιδιαίτερα με τους Αμερικάνους, αλλά και με συμμάχους, φίλους και εταίρους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον πολύ ελκυστικές για συνεκπαιδεύσεις στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα. Μετά την Ελλάδα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πήγαν στην Τουρκία (η οποία ως γνωστόν βρίσκεται- κατά τους δυτικούς συμμάχους- στην λάθος πλευρά της Ιστορίας στον πόλεμο της Γάζας) και έκαναν την ίδια συνεκπαίδευση με τουρκικά μαχητικά.

***
Ευτυχώς που οι τουρίστες φορούσαν ακόμα σανδάλια

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη χθες στην οδό Αμαλίας, μπροστά ακριβώς από το κτίριο Μποδοσάκη (όπως λέγεται το Μέγαρο όπου γυρίστηκαν πολλές ελληνικές ταινίες).

Είχε προηγηθεί μια μικρής έκτασης νεροποντή χθες στην Αθήνα και το οδόστρωμα πλημμύρισε. Γίνονταν εκεί κοντά και εργασίες ασφαλτόστρωσης και δεν υπήρχε άλλη διέξοδος για να διασταυρώσεις τον δρόμο, παρά να περάσεις μέσα από την λίμνη.

Οι τουρίστες με τα σανδάλια τους τα κατάφεραν και περνούσαν άνετα μέσα από την λίμνη. Οι υπόλοιποι όμως ήταν αναγκασμένοι με κίνδυνο να βγουν στον δρόμο, εκεί που είναι οι γραμμές του τραμ για να μην βραχούν.