Σε όλες τις σφυγμομετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ακρίβεια βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των ανησυχιών της κοινής γνώμης.
Άλλη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ κατέδειξε ότι 9 στους 10 εργαζόμενους έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, όπως κρέας, γάλα, λαχανικά και φρούτα.
Και άλλες μετρήσεις στο πεδίο των τιμών αποκαλύπτουν πως τα ίδια ακριβώς προϊόντα πωλούνται στη χώρα μας δυο, τρεις ή και τέσσερις φορές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Κρίνεται συνεπώς επιβεβλημένο κάθε μέτρο στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών. Όχι μόνο επειδή δεν αντέχουν τα βαλάντια των πολιτών. Αλλά κι επειδή, όπως αποδεικνύεται, το ύψος τους συνδέεται άμεσα με τακτικές αισχροκέρδειας.
Δεν μπορεί πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες και πιο εύρωστες οικονομικά αγορές να «ρεφάρουν» σε μικρότερες και οικονομικά ασθενέστερες.
Δεν μπορεί ο έλληνας καταναλωτής να γίνεται πηγή ασύμμετρου πλουτισμού με το επιχείρημα εκ μέρους των προμηθευτών ότι η γερμανική αγορά είναι πιο ανταγωνιστική.
Και δεν μπορεί κάποιοι να μετατρέπουν τη χώρα σε «μπανανία», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, πουλώντας τις… μπανάνες ως είδη πολυτελείας.
Στην περιβόητη μάχη της καθημερινότητας το μέτωπο της ακρίβειας είναι η μητέρα όλων των μαχών. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δυο πολυεθνικές είναι ένα όπλο.
Αρκεί όμως να υπάρξει συνέχεια για να αντιληφθούν άπαντες οι παίκτες της αγοράς ότι η χώρα δεν είναι «μπανανία πολυτελείας».