Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει αύριο Παρασκευή (3/11) δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στη Δύση για το μήνυμα που θα εκπέμψει και για το αν μετά από αυτό η σιιτική οργάνωση συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα χτυπήματα ή αν προβεί ακόμα και σε μικρής έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς διαθέτει ισχυρότερη δομή και είναι καλύτερα οργανωμένη από την αντίστοιχη Χαμάς.
Ο Χασάν Νασράλα έχει στη διάθεσή του 100.000 μαχητές, 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια. Πυραύλους ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και αντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή υπό τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, με την σιιτική οργάνωση να εμπλέκεται όλο και περισσότερο με επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ. Στην ευρύτερη λοιπόν περιοχή οι ΗΠΑ έχουν ήδη 45.000 στρατιώτες στις βάσεις που διατηρούν σχεδόν σε όλες τις χώρες. Εικάζεται ότι έχουν μία μικρή βάση ακόμα και εντός Ισραήλ, αν και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε θα επιβεβαιωθεί ποτέ από τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Μη επανδρωμένα drone της Χεζμπολάχ στη μάχη
Αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων σημειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε μια οξεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Τις βάσεις αυτές τις έχουν ήδη ενισχύσει από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα, αναπτύσσοντας στη Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα, δύο αμφίβια σκάφη, τη ναυαρχίδα του έκτου στόλου, δύο ακόμα βομβαρδιστικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλικ, ενώ έχουν σε ετοιμότητα 2.000 ακόμα στρατιώτες.
Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν 19 ταυτόχρονα πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν εκρηκτικά έπληξαν μια θέση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.
Το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πόλης Χιγιάμ, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άμαχος, όπως είπε ο δήμαρχος Αλί Ρασίντ. «Το σπίτι του έπιασε φωτιά και ο κόσμος μαζεύτηκε για να την σβήσει», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές ήταν σφοδρότεροι και περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβαναν «όλη την περιοχή».
Το πρακτορείο NNA του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινά βλήματα έπληξαν διάφορες περιοχές στα νότια, κατά μήκος των συνόρων.
Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Το Ισραήλ κατέχει τα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον πόλεμο του 1967. Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή αυτή ανήκει στον Λίβανο.
ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ «δεν είναι έτοιμη» να προχωρήσει σε μια επίθεση
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.
Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».
Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.
«Ο Λίβανος δεν χρειάζεται έναν πόλεμο με το Ισραήλ»
πουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας υπογράμμισε σήμερα ότι ο Λίβανος «δεν χρειάζεται έναν πόλεμο» με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο Λίβανος δεν χρειάζεται έναν πόλεμο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε», τόνισε ο Σεμπαστιάν Λεκορνού, ο οποίος επισκέφθηκε τους Γάλλους στρατιώτες της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στη χώρα αυτή. «Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει κλιμακούμενες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, επικρατεί ένταση στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού. Ο ηγέτης της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, αναμένεται να εκφωνήσει αύριο μια ομιλία, την πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Ο Λεκορνού είπε ότι, εν μέσω αυτών των εντάσεων, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να «διακοπεί» η αποστολή της UNIFIL, εκτιμώντας ότι αυτή η ειρηνευτική δύναμη αποτελεί τη «λύση». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή ακούει «από εδώ κι από εκεί» ότι η UNIFIL θα έπρεπε να σταματήσει τις περιπολίες της, χωρίς να διευκρινίσει ποια χώρα εννοούσε.
Από τις συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 66 άνθρωποι στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων 48 μαχητές της Χεζμπολάχ και επτά άμαχοι. Οκτώ στρατιώτες και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.
Η UNIFIL σταθμεύει στον νότιο Λίβανο από το 1978 για να επιτηρεί την κατάσταση, αφού τεχνικά ο Λίβανος και το Ισραήλ παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Από τους 10.000 στρατιώτες της, περίπου 700 είναι Γάλλοι.