Οταν βυθιζόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, ο εγκέφαλος υποτίθεται ότι κατεβάζει ρολά και απομονώνεται από το περιβάλλον. Ετσι νομίζαμε τουλάχιστον, αφού τώρα προκύπτουν ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να ακούμε τι μας λένε, ακόμα και να απαντάμε με νοήματα χωρίς να το θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα ανακάλυψη αναφορικά με τον εγκέφαλο είχαν παρατηρήσει αρχικά το φαινόμενο σε άτομα με ναρκοληψία, τα οποία συχνά έχουν «συνειδητά όνειρα», στα οποία έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ευρήματα σε υγιείς εθελοντές, χωρίς συνειδητά όνειρα, οι οποίοι κλήθηκαν να χαμογελούν για να απαντήσουν «ναι» και να συνοφρυώνονται για να πουν «όχι».

2 ώρες είναι η μέση συνολική διάρκεια των ονείρων κάθε νύχτα

Και πράγματι, όλοι τους αποκρίνονταν στο 70% των περιπτώσεων, πιο συχνά στη φάση REM όπου εκδηλώνονται τα περισσότερα όνειρα.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», ίσως βοηθήσουν στη βαθύτερη κατανόηση του ύπνου και των ονείρων, τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενδεχομένως και της βιολογικής βάσης της συνείδησης.

Υποδεικνύουν επίσης ότι καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε ακόμα και ενώπιον κοιμισμένων γιατί ο εγκέφαλος αγρυπνά.