Ενώ ο παραλογισμός του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας με το απρόβλεπτο πραξικόπημα της Ρωσίας, συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη παγκόσμια, έρχονται ξαφνικά στο φως οι θηριωδίες των μαχητών της Χαμάς με την εισβολή τους στο Ισραήλ, και ο σφαγιασμός αμάχων εν ψυχρώ! Εικόνες δείχνουν λεηλατημένα και καμένα σπίτια, διάσπαρτα πτώματα, ενώ φρικιαστικές είναι οι εικόνες από μανάδες με τα μικρά παιδιά τους και ηλικιωμένους πλημμυρισμένους στο αίμα. Φασιστικές δυνάμεις ένθεν και ένθεν συγκρούονται αλύπητα!
Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συγκρούσεις έχουν ήδη στοιχίσει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές κι έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στον ξεριζωμό. Τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου έχουν στραφεί και πάλι στη Μέση Ανατολή, όπου η διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης κλιμακώνεται εκ νέου μετά την επίθεση της Χαμάς και δυστυχώς δείχνει να εξελίσσεται σε μια πρωτόγνωρη βία που δεν έχει χαρακτήρα πολέμου αλλά άγριας και απάνθρωπης σφαγής. Στο νου των Ελλήνων έρχεται η σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον οθωμανικό στρατό κατά το δεύτερο έτος, 1822, της Ελληνικής Επανάστασης. Μνημείο τέχνης παραμένει ο εμπνευσμένος από αυτήν πίνακας ζωγραφικής του Γάλλου ζωγράφου Ευγενίου Ντελακρουά.
Τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες αναφέρει ο Ιταλοεβραϊκής καταγωγής συγγραφέας Πρίμο Λέβι στο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», όπου υπενθυμίζει την γερμανική κόλαση στη γη, όταν το 1944, εξακόσιοι πενήντα άνθρωποι στάλθηκαν στο Αουσβιτς, στοιβαγμένοι σε δώδεκα τρένα για εμπορεύματα. Από αυτούς μόνον ο Πρίμο Λέβι και δύο άλλοι επέζησαν.
Η αραβοϊσραηλινή αντιπαράθεση
Το έγκλημα, δυστυχώς, διαπράττεται από τους ισχυρούς της Γης, που τα οικονομικά τους συμφέροντα δεν τους επιτρέπουν να σταματήσουν τους πολέμους, με ολέθριες συνέπειες την απώλεια ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αύξηση των μεταναστών και την αδυναμία των χωρών να τους απορροφήσουν. Το Μεσανατολικό Ζήτημα, η αραβοϊσραηλινή, δηλαδή, αντιπαράθεση, αποτελεί χρόνια κληρονομιά πρωτοφανούς διάρκειας και οξύτητας. Πολιτικές αλλά και θρησκευτικές δυνάμεις διαιωνίζουν τη σύγκρουση, ενώ και οι δύο ταλαίπωροι λαοί επιζητούν, μάταια, την ειρήνη.
Ο ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Γιουβάλ Νόα Χαράρι απορρίπτει τη θεωρία του αιφνιδιασμού για την επίθεση της Χαμάς, καθώς η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένως ότι οι πολιτικές της έθεταν το Ισραήλ σε κίνδυνο σε μια περίοδο αυξημένων απειλών.
Θεωρεί τον Νετανιάχου, λαϊκιστή, ιδιοφυή στις δημόσιες σχέσεις, αλλά εντελώς ανίκανο πρωθυπουργό. Η ιστορία, όπως ο ίδιος γράφει, δεν είναι ένα μάθημα ηθικής. Συνεπώς όσο και αν φταίει το Ισραήλ, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αποτυχία του. Η αποτυχία του οφείλεται πάνω από όλα στον λαϊκισμό.
Μεγαλώσαμε, γράφει, με ιστορίες για το πώς οι ανυπεράσπιστοι Εβραίοι κρύβονταν σε ντουλάπια και κελάρια από τους Ναζί και κανείς δεν ερχόταν να τους βοηθήσει. Οι τρομακτικές ιστορίες που ακούγονται αυτές τις ημέρες, μετά την επίθεση της Χαμάς, θυμίζουν στους Εβραίους όσα έγιναν στο Ολοκαύτωμα και στα πογκρόμ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας εναντίον τους. Τελικά ο στόχος να δημιουργηθεί κράτος του Ισραήλ απέτυχε.
Και καταλήγει τονίζοντας: «όποιος θέλει πραγματικά την ειρήνη, πρέπει να καταδικάσει τη Χαμάς, να της επιβάλει κυρώσεις και να απαιτήσει τον αφοπλισμό της». Τα λόγια αυτά, από έναν Ισραηλινό διάσημο ιστορικό, όχι μόνον αποδίδουν την πραγματικότητα, αλλά και προτείνουν την δέουσα λύση του προβλήματος, στην οποία όμως οι ισχυροί της Γης κωφεύουν σκοπίμως.
Εξάλλου, ο νομπελίστας ισραηλινός καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτήρισε τον Νετανιάχου πρόσωπο σκάρτο, μια «κουτσή πάπια», που κυβερνά με τη λογική ότι στο Παλαιστινιακό έχει μόνον αυτός δίκιο και ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανθρώπινος, μόνο να καταργηθεί μπορεί, πίστευε ο Αϊνστάιν, και ο οραματιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ρομπέρ Σουμάν είχε επισημάνει: «Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν». Πότε όμως θα αναληφθούν και γιατί δεν έχουν ήδη αναληφθεί;
Αλίμονο, τα όσα συμβαίνουν παγκόσμια προμηνύουν την Δευτέρα Παρουσία, που κατά την χριστιανική παράδοση θα είναι και αυτή αιφνίδια, ως αστραπή, μετά από πολέμους, πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις και θλίψη μεγάλη επί της Γης …
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.