Η Παγκόσμια Ημέρα Vegan Διατροφής είναι αφιερωμένη στα οφέλη του βιγκανισμού για τα ζώα, τους ανθρώπους και φυσικά το περιβάλλον. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία διατροφικά trend κι όχι αδίκως, αφού εάν την ακολουθήσουμε σωστά, μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας ποικιλοτρόπως, ενισχύοντας την καρδιακή λειτουργία, συμβάλλοντας στην πιο εύκολη απώλεια βάρους, προλαμβάνοντας ακόμα και τον διαβήτη τύπου 2.
Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή σημαίνει ότι θα απέχετε από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, θα στραφείτε περισσότερο σε άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Αυτός είναι και ο λόγος που η vegan διατροφή έχει συνδεθεί με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ορισμένων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.
Αρκετές μελέτες επισημαίνουν ότι οι vegan δίαιτες τείνουν να παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις ενώ φαίνεται ότι είναι και πιο «πλούσιες» σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C και E.
Η vegan διατροφή «σώζει» από τον καρκίνο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί από παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.
Οι vegan τρώνε γενικά πολύ περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να επωφελούνται από 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για παράδειγμα, η τακτική κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 9-18%.
Και σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών μειώνει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στομάχου, του πνεύμονα, του στόματος και του λαιμού. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.
Με σεβασμό στο περιβάλλον
Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Επειδή όμως θα το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές πρέπει να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε καθημερινά.
Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να το καταφέρουμε είναι αποφεύγοντας ζωικά προϊόντα, προκειμένου να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η κτηνοτροφία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGEs), που εντείνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Τα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες, φαίνεται να εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου ανά γραμμάριο πρωτεΐνης που παρέχουν. Επομένως, οι δίαιτες που μειώνουν ή εξαλείφουν εντελώς τα γαλακτοκομικά παράγουν επίσης σημαντικά λιγότερα αέρια GHGE.
Ένα μεγάλο ποσοστό της φυτικής πρωτεΐνης που παράγεται αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων και όχι των ανθρώπων. Η ζωική πρωτεΐνη, από την άλλη, απαιτεί κατά μέσο όρο 2-3 φορές περισσότερο νερό, ανάλογα με παράγοντες όπως η εποχή και οι ετήσιες διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων.
Εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν δεν αλλάξει τίποτα, το διατροφικό μας σύστημα πιθανότατα θα ξεπεράσει τους πόρους του πλανήτη μας μέχρι το έτος 2050. Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή μπορεί να «φρενάρει» αυτήν την έκβαση.
Με σεβασμό για την ζωή
Δεν είμαστε μόνοι μας στο πλανήτη και πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στην vegan διατροφή, καθώς πιστεύουν ότι όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στην ζωή. Θυμηθείτε ότι τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, είναι συνειδητά όντα που επιθυμούν να αποφύγουν τον πόνο και την ταλαιπωρία.