Με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός βαθύτερα στη Γάζα χθες Δευτέρα 30/10. Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ενώ απελευθερώθηκε και μια νεαρή γυναίκα στρατιώτης, που είχε απαγάγει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή Τελ αλ Χάουαψ όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς. «Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό» ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Twitter.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.
«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους στο Twitter.
Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Το Ισραήλ διακόπτει τη μεταβίβαση φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή
Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναστέλλει μέχρι νεοτέρας τη μεταβίβαση εκατομμυρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, προσάπτοντάς της πως «υποστηρίζει» την επίθεση της Χαμάς.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι λόγω της «υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής στις σφαγές της Χαμάς», ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο αν οι μεταφορές των χρημάτων θα συνεχιστούν και πρόσθεσε «μέχρι να ληφθεί απόφαση, σταματάμε τις πληρωμές». Συνόδευσε την ανάρτηση με μοντάζ δηλώσεων στελεχών του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτηρίζουν την επίθεση της Χαμάς μέρος της «ένοπλης αντίστασης» εναντίον της ισραηλινής κατοχής.
Το Ισραήλ εισπράττει φόρους, τέλη και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Μεταφέρει στα ταμεία της κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει αντιδράσει ως τώρα στην απόφαση του κ. Σμότριτς.
Ο πρόεδρος της Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό, απέρριψε τις δολοφονίες αμάχων και κάλεσε όλα τα μέρη να απελευθερώσουν αντίστοιχα τους ομήρους και τους φυλακισμένους.
Μετά την επίθεση της Χαμάς -την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση-, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να έχει ξεπεράσει τους 8.300 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, με βάση πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
«Κόλαση πάνω στη γη»
Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη». Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση. Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη» είπε.
Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Γάζας, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος, ή εκτοπισμένος, ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο, ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ή κοιμάται στον δρόμο – και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία» στον θύλακα.
«Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Έθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του «με αξιοπρέπεια»: «Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα».
Χωρίς πόσιμο νερό
Η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας πλήττει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε χθες η UNICEF.
«Λειτουργεί μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης, μόλις στο 5% της δυναμικότητάς της, ενώ και οι έξι μονάδες βιολογικού καθαρισμού λυμάτων δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων ή της έλλειψης ηλεκτρισμού», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, Κάθριν Ράσελ, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κάλεσε το Συμβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία θα υπενθυμίζει στα μέρη τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, θα ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται. Όλες οι προσπάθειες να υιοθετηθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, που πλέον διανύει στην 25η ημέρα του, έχουν αποτύχει.