Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι κατά πολύ βαρύτερος σύμφωνα με το υπουργείο, κατέστρεψε «τουλάχιστον 20 κτίρια» μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε άμεσα απάντηση.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Γάζα δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
Σφοδροί βομβαρδισμοί χωρίς σταματημό
Η πολιορκία της Γάζας συνεχίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις οι οι οποίες έχουν περικυκλώσει την πυκνοκατοικημένη πόλη. Οι μάχες του ισραηλινού στρατού με τους μαχητές της Χαμάς λαμβάνουν χώρα περιμετρικά του αστικού ιστού.
Ένας από τους ισραηλινούς πυραύλους το τελευταίο 24ψρο έπεσε κοντά στο «Νοσοκομείο Τουρκικής Φιλίας». Αυτό δεν είναι και το μόνο νοσοκομείο που χτυπηθηκε. Εκρήξεις ακούγονται και κοντά στο ινδονησιακό νοσοκομείο. Την ίδια ώρα πυραυλοι έπεσαν και κοντά και στο Αλ Κούντς, ένα νοσοκομείο, όπου σύμφωνα με τις iσραηλινές αρχές, χρησιμοποιούν οι άνδρες της Χαμάς σαν καμουφλάζ για τα αρχηγεία τους. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 8.500 νεκροί, 3.500 παιδιά, 20.000 τραυματίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγούμένου.
Παλαιστίνιοι γιατροί επικαλούμενοι τα φρικτά τραύματα των παιδιών καταγγέλουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. 300 στόχοι χτυπήθηκαν τις τελευταίες ώρες. Σε ένα από αυτά φαίνεται να σκοτώθηκε ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος μάλιστα ήταν και πρωτεργάτης στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στα κιμπούτς.
Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε περίπτωση εκεχειρίας. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ είναι εκκλήσεις να παραδοθούμε στην Χαμάς, την τρομοκρατία και την βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Δεν θα είναι ένας σύντομος πόλεμος. Δεν θα είναι ένας εύκολος πόλεμος. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε για όλους όσοι πλήρωσαν με την ζωή τους. Σε αντίποινα για την δολοφονία τους. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε για όσους κρατούνται όμηροι», ανέφερε ο Γιόαβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
Αγωνία για τους ομήρους
Συγγενείς των γυναικών του τελευταίου βιντεο ομήρων που δόθηκε στη δημοσιότητα τρέφουν ελπίδες ότι οι δικοί τους άνθρωποι θα σωθούν.
Όπως η Όρις Μεγκίντις, που επέστρεψε ασφαλής στο σπίτι της και στην αγκαλιά της οικογένειάς της.
Δεν απελευθερώθηκε από την Χαμάς μετά από διαμεσολάβηση, αλλά σώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης.
Το κρυφό σχέδιο του Ισραήλ
Και ενώ ο πόλεμος φαίνεται πως είναι σε πλήρη εξέλιξη, ένα έγγραφο «βόμβα» του Wikileaks, αποκαλύπτει σχέδιο του Ισραήλ για μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Η αποκάλυψη έρχεται από έγγραφο το οποίο φέρεται να συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ.
«Το έγγραφο προβλέπει μια διαδικασία τριών σταδίων που περιλαμβάνει τη δημιουργία σκηνικών πόλεων στο Σινά και το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ακολουθούμενη από την κατασκευή πόλεων στο βόρειο Σινά, από τις οποίες δεν θα υπάρχει επιστροφή στη Γάζα».
Στόχος είναι η επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τις αναφορές του εν λόγω εγγράφου ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.