Για αρκετούς από εμάς, ένα ταξίδι στο Μεξικό είναι ένα όνειρο ζωής. Όχι μόνο διότι πρόκειται για έναν προορισμό που μας συστήνει μία άλλη πλευρά του κόσμου από αυτή που ήδη γνωρίζουμε, αλλά επειδή διαθέτει ένα λαμπρό παρελθόν που χρονολογείται από το 8.000 π.Χ, καθώς και μία εξίσου πλούσια πολιτιστική κληρονομιά η οποία αποτελεί ένα κράμα της ινδιάνικης και της ισπανικής κουλτούρας, δύο στοιχείων που συνθέτουν και το σημερινό πρόσωπο της χώρας.

Ναι, όσες λέξεις και αν βάλουμε στη σειρά δεν αρκούν για να περιγράψουμε την ετερόκλητη γοητεία του Μεξικού. Διότι, ο μόνος τρόπος για να την… αποκρυπτογραφήσουμε, είναι να γιορτάσουμε μαζί με τους ντόπιους κατοίκους στις 2 Νοεμβρίου τη Día de Muertos, δηλαδή την Ημέρα των Νεκρών, μία αιωνόβια παράδοση που καθιερώθηκε από τους Ατζέκους προς τιμήν της θεάς του θανάτου Mictecacihuatl, πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί στο Μεξικό.

Τι χρειαζόμαστε για αυτό το «ταξίδι» πίσω στον χρόνο και στα άδυτα της μεξικανικής παράδοσης; 10.000 ευρώ στον τραπεζικό μας λογαριασμό, ένα ποσό που θα ανανεώνεται κάθε μήνα για τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς και μπόλικη όρεξη για μοναδικές εμπειρίες που αφήνουν τη γεύση της τεκίλας στα χείλη και μας κάνουν να θέλουμε να αναφωνήσουμε, «Viva México»!

Εξασφαλίζουμε για τη διαμονή μας μία βίλλα στο Τουλούμ

Κάθε χρόνο, η Día de Muertos συγκεντρώνει εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε άκρη του κόσμου. Περιοχές όπως το Ακαπούλκο και η Οαχάκα είναι τα μέρη που οι γιορτινές εκδηλώσεις κορυφώνονται, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα λίγο πιο ήσυχο μέρος για τη διαμονή μας. Ένα τέτοιο μέρος είναι το εξωτικό Τουλούμ, δηλαδή το «διαμάντι» της Ριβιέρα Μάγια, το οποίο βρέχεται από την Καραϊβική. Μία πολυτελή βίλλα με μοντέρνο design, ιδιωτική πρόσβαση σε μία απάτητη, αμμουδερή ακτή, τζακούζι, θερμαινόμενη και εξωτερική πισίνα, σύγχρονους χώρους ευεξίας, είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε με άνεση τις ημέρες μας στο Μεξικό, αλλά και να οργανώσουμε ένα δικό μας, prive πάρτι με αφορμή τη μεγάλη γιορτή.

Γιορτάζουμε τον θάνατο στη ζωή παρέα με τις catrines και τους catrin

Οι συστάσεις για την Cavaleta Catrina είναι περιττές, αφού είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή της Día de los Muertos. Η δημοφιλής φιγούρα με το περίτεχνο προσωπείο ενός γυναικείου κρανίου, το κεφάλι στολισμένο με τα κόκκινα και πορτοκαλί λουλούδια, τη δαντελωτή πλούσια φορεσιά, είναι αυτή που μας προσκαλεί, παρέα με τον catrin, έναν άνδρα με ανάλογη φυσιογνωμία, σε μία γιορτή που υμνεί τον θάνατο στη ζωή. Παρέα, λοιπόν, με catrines και catrin μπορούμε να περπατήσουμε… χορεύοντας στα στενά του Μεξικό. Nα διανύσουμε δύο ώρες αεροπορικώς από το Τουλούμ για συμμετέχουμε στη φαντασμαγορική παρέλαση της Αγκουασκαλιέντες ή στα θρυλικά πάρτι που πραγματοποιούνται στο Σαν Λουίς Ποτοσί.

Ανακαλύπτουμε «μυστικά» της παραδοσιακής μεξικανικής κουζίνας

Κανείς δεν έχει γνωρίσει πραγματικά το Μεξικό, αν δεν έχει γευτεί μερικές από τις αυθεντικές γεύσεις που έχουν καθιερώσει την κουζίνα του ως μία από τις πιο δημοφιλείς και απολαυστικές σε όλον τον κόσμο. Και αν θέλουμε να γνωρίσουμε την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της παραδοσιακής μεξικανικής κουζίνας, τότε δεν έχουμε παρά να πεταχτούμε μέχρι την πόλη του Μεξικό, αφού πρώτα κάνουμε μία κράτηση στο Quintonil, ένα εστιατόριο που συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα όλου του κόσμου. Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα και το Pujol, στο οποίο ο διακεκριμένος σεφ Enrique Olvera μας συστήνει εκλεκτά μεξικανικά υλικά σε ευρηματικά, σύγχρονα πιάτα, τα οποία θα προκαλέσουν αναπάντεχες «εκρήξεις» απόλαυσης στους ουρανίσκους μας.

Εν πλω βόλτες και  υποβρύχιες εξερευνήσεις στα εντυπωσιακά cenotes

Το Μεξικό «κρύβει» πολλές μοναδικές εκπλήξεις, για όσους δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν νέες εμπειρίες και ξέρουν πού να τις αναζητήσουν. Μία από αυτές τις εμπειρίες μπορούμε να τη ζήσουμε επιβαίνοντας σε ένα ευρύχωρο yatch και εξερευνώντας τα εντυπωσιακά cenotes, δηλαδή τους υπόγειους, φυσικούς παραδείσους της χερσονήσου του Γιουκατάν, τα σπήλαια που καταλήγουν σε λίμνες όπως η Cenote Ik-kil, η Chichen Itza και η Cenote Azul. Αν είμαστε αρκετά τολμηροί, η θερμοκρασία του νερού είναι ιδανική για να αποφασίσουμε να πραγματοποιήσουμε μία κατάδυση στον βυθό τους, εκεί όπου η αντανάκλαση του φωτός παίζει με το νερό και τους πέτρινους όγκους, δημιουργώντας μοναδικά, εντυπωσιακά μοτίβα που μας μαγεύουν.

Τέλος, το σίγουρο είναι πως η Día de Muertos αποτελεί μόνο μία γιορτινή αφορμή για να φτιάξουμε βαλίτσες και να πετάξουμε μέχρι το Μεξικό. Έτσι και αλλιώς, φτάνοντας εκεί, θα βρούμε αρκετούς καλούς λόγους, όπως οι παραπάνω, για να παρατείνουμε τη διαμονή μας, για όσο περισσότερο μπορούμε