Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσει του Ισραήλ εντός της Λωρίδας της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Σε ανάρτηση στο Telegram που δημοσιεύτηκε την τελευταία ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «τρομοκράτες που πυροβόλησαν στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, όπως και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ».

Το IDF δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που είπε ότι δείχνει τα τανκς και άλλα οχήματά του μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Σε άλλο βίντεο του IDF απεικονίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στο Beit Hanoun, στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας της Γάζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, μαχητές της Χαμάς που βγήκαν από τούνελ κοντά στο πέρασμα Ερέζ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας «εξολοθρεύτηκαν».

«Ανησυχητικές οι αναφορές για εκκένωση νοσοκομείου»

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως οι αναφορές αυτές είναι «πολύ ανησυχητικές».

«Η αναφορά της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για απειλές εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα είναι πολύ ανησυχητική», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην πλατφόρμα X.

«Επαναλαμβάνουμε — είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς οι ζωές τους να τεθούν σε κίνδυνο».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Quds News Network, δίκτυο που συνδέεται με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στην περιοχή του νοσοκομείου.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Anadolu, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιχειρεί στο νοσοκομείο.

Όλο και περισσότερος ισραηλινός στρατός

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας» και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο όπου ισραηλινοί στρατιώτες υψώνουν την ισραηλινή σημαία σε κάποιο κτίριο της Γάζας.

Η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου

Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. «Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές»

Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, με τις κινήσεις του Ισραήλ να προκαλούν την έντονη αντίδραση του Ιράν που προέβη σε προειδοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι οι κινήσεις του Ισραήλ «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές» και προειδοποιεί με ανάληψη δράσης.