Η «διαγραφή» – απομένει η απόφαση των αρμοδίων οργάνων – των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και η αποχώρηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου έφεραν στην επιφάνεια με εκκωφαντικό τρόπο τη δράση των τρολ του Διαδικτύου.
Και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτό δεν είναι τωρινό θέμα, αλλά έχει μακρά προϊστορία περίπου 11 ετών, με τα εν λόγω τρολ να δραστηριοποιούνται πιο έντονα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά και την εποχή της πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν εν υπνώσει την περίοδο της αντιπολίτευσης, μετά την ήττα από τη ΝΔ το 2019, αλλά υπήρχαν αυξομειώσεις στην ένταση της παρουσίας τους. Ωστόσο την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τρολ επανήλθαν δριμύτερα. Και δεν υπήρξε μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό από όσα είπε ο Π. Σκουρλέτης δημόσια, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κόμματος.
Πριν από τον Π. Σκουρλέτη όμως είχε εμφανιστεί η «Ομπρέλα» στην αρχή της περασμένης εβδομάδας που σε ένα κείμενο αιχμηρό για τον Στ. Κασσελάκη έκανε μια αναφορά που πέρασε απαρατήρητη. «Η κοινή γνώμη εμβρόντητη παρακολουθεί στο Διαδίκτυο υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου προέδρου εναντίον στελεχών του κόμματος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια αποκήρυξή τους από τη νέα ηγεσία» σημείωνε η «Ομπρέλα».Και αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Το είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις ύβρεις στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο ο Π. Σκουρλέτης ανέδειξε – κατ’ άλλους αποκάλυψε – αυτό που γνώριζαν αρκετοί αλλά είχαν πρόβλημα στην πιστοποίησή του: ότι πρόσωπα που είναι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (χωρίς προσδιορισμό ιδιότητας) είναι μεταξύ των τρολ που σπιλώνουν όσους διαφωνούν με την ηγεσία.
Από τον Τσίπρα στον Κασσελάκη
Ο Π. Σκουρλέτης όμως προχώρησε και πιο πέρα: «Επώνυμοι αρθρογράφοι που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης και με την υπογραφή τους παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα διαθέτουν τουλάχιστον 50 λογαριασμούς ο καθένας στο Διαδίκτυο ως ανώνυμα τρολ» είπε και τάραξε τα νερά. Για τους μυημένους δεν ήταν είδηση αλλά μια επιβεβαίωση, ωστόσο το ενδιαφέρον στοιχείο το είπε μετά, όταν ανέφερε πως τα πρόσωπα αυτά βρίσκονταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και ασχολούνταν με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης ενώ σήμερα είναι κοντά στην προεδρική ομάδα, στηρίζοντας τον Στ. Κασσελάκη μέσω των λογαριασμών τους κυρίως στο Χ (πρώην Twitter).
Για την ιστορία, «Το Βήμα», την πρώτη Κυριακή μετά την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποκάλυψε σε ρεπορτάζ το εξής που ουδέποτε διαψεύστηκε αλλά είναι ενισχυτικό περί της συζήτησης για τον ρόλο των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς γίνονταν και εσωτερικά καρφώματα που τα βλέπουν ακόμα και σήμερα και δημοσιογράφοι στα σχόλια που κάνουν: «Αλλο πρόσωπο από το ευρύτερο επιτελείο (σ.σ.: εδώ διαφώνησαν άτυπα στελέχη του τότε επικοινωνιακού επιτελείου λέγοντας ότι δεν ήταν στο επιτελείο) έγραψε στο Twitter με ψευδώνυμο ότι πρέπει να παραιτηθούν η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, ο Μιχάλης Καλογήρου».
«Στηρίχθηκε από το σκοτεινό Διαδίκτυο»
Είναι μια συνωμοσιολογική συζήτηση; Κάθε άλλο, αφού πολλά ήταν γνωστά στο παρασκήνιο, ενώ ο Ν. Φίλης το είπε ευθέως για τον Στ. Κασσελάκη, μετά την παρέμβαση Π. Σκουρλέτη: «Σαν παίκτης ριάλιτι, στηρίχτηκε στο “σκοτεινό Διαδίκτυο”».
Ακόμα και φιλικά ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», είχε πρόσφατα δημοσίευμα με τίτλο «Οι αρουραίοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη», με συγκεκριμένες αναφορές για τρολ που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο.
Εγραψε η «ΕφΣυν»: «Στο Twitter πάντως κεντρικό ρόλο στην ακατάπαυστη προώθηση του Κασσελάκη διαδραματίζει ο ανώνυμος “επαγγελματικός” λογαριασμός Πεν Νταλαούρα@ntalaoura (16.300 ακόλουθοι), πασίγνωστος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικός του κόμματος παλιάς “προεδρικής απόχρωσης”».
Το επίσης ενδιαφέρον είναι η επισήμανση των στελεχών της «Ομπρέλας» στο παρασκήνιο, ότι υπάρχει αλληλεπίδραση στο Χ με «γνωστούς» ανώνυμους