«Οφείλω να ευχαριστήσω το Βολτ, τους ανθρώπους από την πολιτική οικολογία, τους ανθρώπους από δημοτικές παρατάξεις της πράσινης Αθήνας». Η παραπάνω αποστροφή του λόγου του νεοκλεγέντα δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στην επινίκια ομιλία του λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε πολλούς να αναρωτηθούν τι είναι το «Βολτ» και για ποιον λόγο ο νέος δήμαρχος δεν παρέλειψε να το ευχαριστήσει.
Το ΒΗΜΑ επικοινώνησε με τον Μάνο Αυγερινό, εκπρόσωπο τύπου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Βολτ Ελλάδας και του ζήτησε να περιγράψει την ιστορία πίσω από την ίδρυση του, τις πολιτικές του θέσεις αλλά και τη μέχρι στιγμής δράση του.
Τι είναι το Βολτ – Πως ιδρύθηκε
«Το Βολτ είναι ένα πολιτικό κόμμα- μέλος του προοδευτικού, πραγματιστικού και πανευρωπαϊκού κινήματος Volt Europa, το οποίο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 από τρεις νέους Ευρωπαίους πολίτες ως απάντηση στο Brexit και στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και είναι ενεργό σε πάνω από 30 χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την συμμετοχή και στις εθνικές εκλογές κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα, το Βολτ υπάρχει σαν κίνημα από το 2018 αλλά η αναδιοργάνωσή του ξεκίνησε στις αρχές του 2022 με την συνεργασία τριών ομάδων ενεργών πολιτών, οι οποίες ενώθηκαν με σκοπό την ίδρυση του Βολτ ως επίσημου κόμματος στην Ελλάδα» αναφέρει ο κύριος Αυγερινός και προσθέτει: «Κοινά χαρακτηριστικά μας είναι ο προβληματισμός για την πολιτική αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, η συνειδητοποίηση ότι κανένα υπάρχον πολιτικό κόμμα δεν μας εκφράζει, και το προοδευτικό μας πνεύμα. Πολλά από τα μέλη μας έχουν σχετική πολιτική εμπειρία αλλά κανένα δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Όλα έχουμε τις επαγγελματικές μας καριέρες και δεν εξαρτόμαστε από την πολιτική για να βιοποριστούμε».
Όσον αφορά τους στόχους του Βολτ, ο κύριος Αυγερινός αναφέρει πως τα τελευταία 20 χρόνια, στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, η πολιτική έχει καταλήξει να συνιστά μία απλή διαχείριση των κρατικών υποθέσεων. «Δεν είναι αυτός ο ρόλος της ηγεσίας όμως. Ο πραγματικός ρόλος της ηγεσίας είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος δυνατοτήτων. Έπειτα, το παραδοσιακό κομματικό σύστημα, είναι τόσο απορροφημένο σε ένα αέναο εσωτερικό ανταγωνισμό για πολιτική επιρροή και εξουσία, που δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχει η χώρα μας μπροστά της. Τέλος, η προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της ΕΕ έχει ατονήσει σημαντικά. Τα τρία παραπάνω θεμελιώδη προβλήματα οδήγησαν στη γέννηση του Βολτ Ελλάδας» τονίζει.
Πως διοικείται το Βολτ
Όσον αφορά τη διοίκηση του, το Βολτ Ελλάδας εξέλεξε τον περασμένο Μάρτιο, στο πρώτο του συνέδριο δύο συμπροέδρους, έναν γραμματέα, το πολιτικό συμβούλιο, την κεντρική επιτροπή και η επιτροπή δεοντολογίας και ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με το καταστατικό του, σε όλα τα πολυπρόσωπα όργανα, εκλεγμένα και μη, ισχύει αρχή ποσόστωσης, που διασφαλίζει ότι δεν θα είναι του ιδίου φύλου πάνω από τα ⅔ των μελών του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο καταστατικό του Βολτ προβλέπονται κάποια ασυμβίβαστα, τα οποία εξασφαλίζουν πως το κόμμα δεν είναι «ιδιοκτήτης της κυβέρνησης» και η κυβέρνηση δεν είναι ιδιοκτήτης του κράτους. Ενδεικτικά απλώς αναφέρεται πως είναι ασυμβίβαστη η κατοχή κυβερνητικού αξιώματος από ηγετικά στελέχη του κόμματος (όπως π.χ. οι Συμπρόεδροι), αφού σε περίπτωση ανάληψης τέτοιου αξιώματος, το εν λόγω άτομο επιτρέπεται να είναι μόνο απλό μέλος του Βολτ.
Οι θέσεις του κόμματος
Το Βολτ Ελλάδας θέτει ως στόχο τη μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας, ώστε να απεξαρτηθούμε από την κομματικοποίηση και τις πελατειακές σχέσεις και να πετύχουμε υψηλότερους βαθμούς ανάπτυξης με τρόπο βιώσιμο, που να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Στο κομμάτι της οικονομίας βασικό μας στόχος είναι η μακροχρόνια μείωση της ανεργίας κάτω από το 5%, δίνοντας βάση στη μείωση της φοροασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τεχνολογιών ώστε η Ελλάδα να βγει κερδισμένη από την πράσινη μετάβαση.
Στηρίζουμε την πλήρη ισότητα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, τον διαχωρισμό κράτους θρησκειών, την καθολική δωρεάν και προληπτική υγεία και την ουσιαστική ένταξη των μεταναστών. Λέμε ναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στον ευρωπαϊκό στρατό, στην αποκομματικοποίηση και αξιολόγηση του δημοσίου τομέα από ανεξάρτητες αρχές, στην αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία αλλά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια υπό προϋποθέσεις.
Η νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος για την εκλογική επικράτηση του Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας: «Η νίκη του Χάρη Δούκα και της παράταξης ΑθήναΤώρα ήρθε λίγες μέρες μετά τα πρώτα γενέθλια του Βολτ Ελλάδας. Η συμμετοχή μας στον συνδυασμό μας έδωσε σημαντική πολιτική εμπειρία ως προς τους όρους διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και την συνδιαμόρφωση ενός πραγματικά ελκυστικού προγράμματος. Ταυτόχρονα είμαστε ενθουσιασμένοι μιας και εκλέχτηκε ένα από τα ιδρυτικά μας στελέχη η Όλγα Δούρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα για τους διαμερισματικούς Συμβούλους όπου επίσης είχαμε αξιόλογα στελέχη υποψήφια» απαντά.
Όσον αφορά το πώς θα αλλάξει ο Χάρης Δούκας την Αθήνα ο κ. Αυγερινός είναι σαφής: «Πιστεύουμε πως η νέα δημοτική αρχή υπό τον Χάρη Δούκα έχει και την τεχνογνωσία αλλά και προπάντων την θέληση να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, οι οποίες και έχουν εκφραστεί μέσα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Η βελτίωση των σχολικών υποδομών, ο φωτισμός σε όλες τις γειτονιές, οι δεντροφυτεύσεις, η πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, πάρκα, χώρους αναψυχής σε 15 λεπτά είναι λίγες από τις δεσμεύσεις του ΑθήναΤώρα και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα υλοποιηθούν».
Το όραμα της ομοσπονδιακής Ευρώπης
Ποιο είναι όμως το απώτερο όραμα του ΒΟΛΤ για την Ευρώπη; Πως οραματίζεται το πανευρωπαϊκό αυτό κίνημα το μέλλον της Ένωσης; «Το όραμά μας είναι η μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πραγματική ομοσπονδία. Σήμερα οι σημαντικότερες αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, τους 27 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δηλαδή, πίσω από κλειστές πόρτες. Σε αυτές πολλοί ευρωπαίοι και ευρωπαίες δεν εκπροσωπούνται και η κάθε χώρα πιέζει για το βραχυπρόθεσμα στενό εθνικό της συμφέρον, ακόμα και όταν αυτό είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό και άρα μακροπρόθεσμα ακόμα στο εθνικό συμφέρον.
Για να μπορέσει όμως η Ευρώπη να γίνει πιο δημοκρατική αλλά και ανταγωνιστική και ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει αντ’ αυτού να παίρνει αποφάσεις μέσω ενός ισχυρού ευρωκοινοβουλίου και μίας ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Αποφάσεις για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, με τους πολίτες της να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προστασία. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο όραμα αλλά αγωνιζόμαστε να γίνει πραγματικότητα στη διάρκεια της γενιάς μας, όχι σε ένα απώτερο ασαφές μέλλον» ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος τύπου του Βολτ Ελλάδας.
Κλείνοντας, ο κύριος Αυγερινός αποκαλύπτει το σχέδιο του Βολτ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές: «Το Βολτ τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια προετοιμάζει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη: ένα πρόγραμμα ευρωεκλογών το οποίο θα είναι κοινό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και έχει συνδιαμορφωθεί από άτομα από όλες αυτές τις χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις που θα ακουστούν από εμάς στην Ελλάδα για θέματα μετανάστευσης, άμυνας, κοινωνικού κράτους, και φοροδιαφυγής θα ακουστούν από τα υποψήφια άτομα του Βολτ στην Ισπανία, την Ολλανδία κ.ο.κ. Αυτό δεν ισχύει για τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία μπορεί να έχουν μία “εθνική” θέση στο πρόγραμμά τους για τις ευρωεκλογές αλλά αυτή η θέση δε δεσμεύει την ευρωομάδα στην οποία συμμετέχουν» καταλήγει.