Market Pass: Εξαρθρώθηκε συμμορία 155 ατόμων που εξαπατούσε πολίτες

Μεγάλη προσοχή στις απάτες με πρόσχημα το Market Pass εφιστούν οι Αρχές. Η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκήματος εξάρθρωσε σπείρα επιτήδειων απατεώνων που αποσπούσαν από πολίτες χρήματα και πραγματοποίησε 155 συλλήψεις.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, τάζοντάς τους κρατικά επιδόματα όπως το Market και το Fuel Pass.

Συνολικά εντοπίστηκαν 155 άτομα  εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 20 με 25  και εκτιμάται ότι ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα της συμμορίας.

Πρόκειται για Ρομά, με έναν από τους συλληφθέντες μάλιστα να έχει και ποινικό παρελθόν και επιπλέον είναι εμπλεκόμενος στη δολοφονία του 8χρονου αγοριού, πριν λίγες ημέρες, στο Ζεφύρι.

Η συνολική λεία της συμμορίας  εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα  6.000.000 ευρώ.

Πώς αποσπούσαν τα ποσά

«Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της σπείρας προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, υπάλληλοι Δήμων, λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού χορήγηση επιδομάτων όπως «marketpass», «fuelpass», «powerpass» κ.τ.λ.

Στη συνέχεια, αρχικά με προφορική χειραγώγηση και ακολούθως μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links) που προσομοίαζαν σε μεγάλο βαθμό με τους αντίστοιχους των τραπεζικών ιδρυμάτων κατάφερναν να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια εισόδου (username & password) και να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των θυμάτων.

Έπειτα, προέβαιναν σε μεταφορά του συνόλου του διαθέσιμου χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς στρατολογημένων ατόμων (moneymules), ενώ έτερα μέλη προέβαιναν σε ανάληψη των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών από διάφορα ΑΤΜ ανά την επικράτεια, τα οποία παραδίδονταν ιεραρχικά στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, όπου δεν ήταν εφικτή η μεταφορά των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα μέλη της οργάνωσης, είτε ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e–wallets) επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, είτε εξέδιδαν νέες κάρτες, με χρήση των οποίων στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία ακολούθως άλλα μέλη της οργάνωσης μεταπωλούσαν», συνέχισε σχετικώς.

Οι κατηγορίες

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση περιλαμβάνονται άλλα 130 άτομα! Τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν κατά περίπτωση:

– τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
– την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
– την απάτη
– την απάτη με υπολογιστή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
– την παράνομη απόκτηση άυλων μέσων πληρωμής
– την αντιποίηση
– την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
– τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
– την παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Η δράση της σπείρας

Η ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση έφερε την κωδική ονομασία «A.P.A.T.E.» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E–banking).

«Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι οι εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που είχαν αναπτύξει αναφορικά με την κατασκευή και διαχείριση απατηλών σελίδων, καθώς και άριστη γνώση χειρισμού των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής», επισήμανε ο αστυνομικός διευθυντής, Βασίλειος Παπακώστας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Για να επιτύχουν το σκοπό τους επεδείκνυαν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς όπως προέκυψε ολοκλήρωναν τη δράση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το χρόνο υποκλοπής των στοιχείων», συμπλήρωσε σχετικά.

«Στην εν λόγω εγκληματική δράση συμπεριλαμβάνονται και περισσότεροι από 1.200 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών (moneymules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, παραχωρώντας στα μέλη της, έναντι συνήθως χρηματικής αμοιβής, τη διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών (πρόσβαση σε e-banking), καθώς και τις συνδεδεμένες με αυτούς κάρτες ανάληψης», όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσαντία Δημογλίδου.

Τι κατασχέθηκε

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

7 αυτοκίνητα
74 συσκευές κινητής τηλεφωνίας
9 φορητές συσκευές tablet και -4- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
11 φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης
2 σκληροί δίσκοι Η/Υ
17 τραπεζικές κάρτες
9 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων
καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης
πλήθος τιμαλφών – κοσμημάτων
ξίφος, κυνηγετικά φυσίγγια, φυσίγγια των 9mm και ζυγαριά ακριβείας
πλήθος εγγράφων, αποδεικτικών εμβασμάτων, ιδιόχειρων σημειώσεων
χρηματικό ποσό 12.250 ευρώ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.