Με τον Στέφανο Κασσελάκη συναντήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κουμουνδούρου λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην προχωρήσουν οι διαγραφές από το πειθαρχικό των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Στέφανου Τζουμάκα και Νίκου Φίλη.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως προϋπόθεση για να βελτιωθεί το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και να συζητηθεί με ηρεμία το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Σ είναι «να αποσύρει τις διαγραφές» ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τι θα γίνει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης

Η σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Στη διάρκειά της θα επικυρωθεί απλώς το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει θέση: δηλαδή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου, το συνέδριο στις 24-25 Φεβρουαρίου 2024, κλπ.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ναι μεν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει μια πρώτη γεύση των διαδικασιών, την ίδια ώρα όμως το οκταμελές όργανο απαρτίζεται από στελέχη που κατά βάση τον στηρίζουν. Ή τουλάχιστον δεν βρίσκονται απέναντί του.

Εκ των υπόλοιπων επτά που απομένουν, οι δύο είναι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, που με την πρόσφατη κοινή δήλωσή τους επιχείρησαν να λειάνουν τις γωνίες.

Παρούσες, επίσης, πρόκειται να είναι από τη μία η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, και από την άλλη η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίες ανήκουν -ως γνωστόν- στην προεδρική ομάδα.

Κοντά σε αυτές και η Ρένα Δούρου με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η μεν πρώην Περιφερειάρχης είναι τομεάρχης Εξωτερικών, άρα έχει ρόλο στην εποχή Κασσελάκη, η δε πρόεδρος του πρόσφατου Έκτακτου Συνεδρίου δεν έχει εκφραστεί κατά της νέας ηγεσίας.

Θέση στη συνεδρίαση έχει και ο, ούτως ή άλλως «προεδρικός» Σωκράτης Φάμελλος. Μόνο που ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχει δικαίωμα ψήφου.