Το 11ο Navarino Challenge, που διοργανώθηκε από τις 13 ως τις 15 Οκτωβρίου, έφερε το σύνθημα «ο αθλητισμός ενώνει». Πολίτες από 27 χώρες, όλων των ηλικιών και των φύλων, συγκεντρώθηκαν στην Costa Navarino της Πύλου προκειμένου μέσα από παραπάνω των 55 δραστηριοτήτων και 20 ολυμπιακά αθλήματα να στείλουν το μήνυμα πως δεν χωρούν διαχωρισμοί και κατηγοριοποιήσεις

Οι διοργανωτές Navarino Challenge φρόντισαν να ζωντανέψουν τη μνήμη του δις αργυρού ολυμπιονίκη του taekwondo, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος είχε στηρίξει το εν λόγω πρότζεκτ δίνοντας διαρκώς παρών.

Γενικώς η βραδιά των απονομών, την παρουσίαση του οποίου ανέλαβε η δημοσιογράφος του Mega, Δώρα Αναγνωστοπούλου, ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αφήσει το σημάδι τους στον ελληνικό αθλητισμό.

Το βραβείο «Αλέξανδρος Νικολαΐδης» στον Καραλή

Στο πλαίσιο αυτής κι έναν ακριβώς χρόνο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, το Navarino Challenge υλοποίησε την επιθυμία της οικογένειας του και θεσμοθέτησε, χάρη και στην άδεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το βραβείο «Αλέξανδρος Νικολαΐδης».

Παρουσία της συζύγου του, Δώρας Τσαμπάζη, της κόρης τους και του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ, Μανώλη Κολυμπάδη, το 1ο βραβείο «Αλέξανδρος Νικολαΐδης» απονεμήθηκε στον ολυμπιονίκη επικοντιστή, Εμμανουήλ Καραλή για το ήθος, την αφοσίωση και την ηθική του.

«Τον Καραλή θα διάλεγε»

Η Δώρα Τσαμπάζη επισήμανε μεταξύ άλλων πως το βραβείο με το όνομα του συζύγου της «συμβολίζει όλα όσα πρέσβευε και ο ίδιος», συμπληρώνοντας για τον βραβευθέντα Εμμανουήλ Καραλή ότι «είναι ένας ξεχωριστός αθλητής και ένα λαμπρό παράδειγμα προσπάθειας, σεβασμού, αλληλεγγύης, ένα πρόσωπο δοτικό με ένα φωτεινό χαμόγελο».

Δήλωσε μάλιστα «σίγουρη ότι αν ο Αλέξανδρος μπορούσε κάπως μαγικά να μας υποδείξει σε ποιον θα ήθελε να πάει το πρώτο βραβείο που φέρει το όνομα του, θα διάλεγε τον Καραλή».

Το πρόγραμμα του Navarino Challenge περιλάμβανε επίσης μαθήματα taekwondo powered by The Vegetarian Butcher στη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Μιχάλη Μουρούτσο, παρουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο taekwondo Αρετής Αθανασοπούλου και τη συμμετοχή αθλητών του συλλόγου taekwondo ΑΓΣ Καλαμάτας.