Απεβίωσε η Μαργαρίτα Γεραλή, αγωνίστρια της Αριστεράς, η οποία φυλακίστηκε για τις ιδέες και τους αγώνες της τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας όσο και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήταν σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού.

«Και ήρθε η στιγμή που αποχαιρετώ την αγαπημένη μου σύντροφο, γυναίκα και συνοδοιπόρο» έγραψε στο Facebook o σύζυγός της. «Ζήσαμε μισό αιώνα μαζί κοινών αγώνων. Παιδιά, εγγόνια, φίλοι και σύντροφοι βιώνουμε την απώλειά της. Η Μαργαρίτα μου και η Μαργαρίτα μας θα είναι πλέον μόνο μέσα στη καρδιά μας».

Η πολιτική κηδεία θα γίνει την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, στο κοιμητήριο Καισαριανής στις 11:30.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανήρτησε το δικό του μήνυμα για τη «Μαργαρίτα της Αριστεράς, της αφοσίωσης, της ανιδιοτέλειας, της σεμνότητας» όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Η Μαργαρίτα της Αριστεράς, της αφοσίωσης, της ανιδιοτέλειας, της σεμνότητας, δεν είναι πια μαζί μας. Στάθηκε με συνέπεια απέναντι στη χούντα, συμμετείχε από την πρώτη γραμμή σε όλους τους δύσκολους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, προσωποποίησε τις αξίες της ελευθερίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον πιο φωτεινό τρόπο.

»Θα μας λείπει. Θα τη θυμόμαστε. Το όνομά της θα είναι πάντα συνώνυμο με όλα εκείνα που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο ίσως από ποτέ. Τα συλλυπητήριά μου στον Νίκο, στην Παναγιώτα, στον Μανώλη, στα εγγόνια της και τους δικούς της ανθρώπους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, από την πλευρά του έγραψε για τη Μαργαρίτα Γεραλή στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter): «Η Μαργαρίτα Γιαραλή υπήρξε προσωποποίηση των αγώνων της Αριστεράς για Δημοκρατία και Ελευθερία. Σεμνή, θαρραλέα, ανιδιοτελής. Καταδικασμένη από τη χούντα για τις ιδέες της και τους αγώνες της για τη νιότη του κόσμου. Συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Μανιό, στα παιδιά της και στα εγγόνια της».

Ποια ήταν η Μαργαρίτα Γεραλή

Η Μαργαρίτα Γιαραλή γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Γιάννινα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή, ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967 ιδρυτικό μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος».

Με τη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος το 1968 συντάχθηκε στις ανανεωτικές δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού.

Συνελήφθη το 1968 και καταδικάστηκε με τον Α.Ν. 509 σε 25 χρόνια φυλάκιση, αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973 και συνελήφθη ξανά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από τη μεταπολίτευση και μετά, συνέχισε να δίνει τους αγώνες της ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.