Η αγορά εργασίας ανέκαμψε αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραμένουν αρνητικά. Οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ όπου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται με βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Σύμφωνα με τον OT, έμφυλη ανισότητα στην εργασία παραμένει αμετάβλητη, ενώ το ποσοστό ανεργίας να είναι διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών.
Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία διαπιστώνει – μεν – ανάκαμψη των ποσοτικών μεγεθών της αγοράς εργασίας, η οποία συνεχίσθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, υπογραμμίζει – δε – ότι η δυναμική αυτή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς.
Έτσι, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης τόσο στις ηλικίες 20 – 64 ετών όσο και στις γυναίκες ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η ανεργία
Η ανεργία μειώθηκε 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάιο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κλείνοντας στο 10,8%. Ειδικότερα, από την αρχή του 2023 παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται το πρώτο τρίμηνο πάνω από το 11%.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η εξέλιξη του ποσοστού απασχόλησης στο σύνολο του πληθυσμού. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέσης με το 2022, φτάνοντας τις 53,6 ποσοστιαίες μονάδες του συνολικού πληθυσμού.
Παρά ταύτα το ποσοστό απασχόλησης είναι 7,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος ανήλθε στο 61,3%. Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο συνολικό ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64 ετών ν (61,7%) ανάμεσα σε ολκές τις χώρες – μέλη της ΕΕ, με την Ιταλία να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση (61,2%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (64,7%).
Νέοι – Γυναίκες
Στην απασχόληση των νέων η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με το ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών να είναι μόλις 18,2%.
Αντιστοίχως η ανεργία των γυναικών τον Μάιο του 2023 διαμορφώθηκε στις 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 2,2 μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανεργία των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσια από την ανεργία των ανδρών, με τη διαφορά τους να αγγίζει τις 6,7 ποσοστιαίες μοναδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.