Έχασε τελικά την μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Ράουντρι που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ατζέντη του απεβίωσε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου. Ηταν 81 ετών.

Ο Ρ. Ράουντρι έγινε αμέσως διάσημος το 1971 μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Shaft» (Ο μαύρος Πάνθηρας) στην οποία υποδύθηκε τον αδέκαστο ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης Τζον Σαφτ. Εκείνη την εποχή η επιτυχία αυτής της ταινίας σήμανε πάρα πολλά για τους μαύρους ηθοποιούς, καθώς χάρη σε αυτή την ταινία δημιουργήθηκε το «κίνημα» των ταινιών Blaxploitation, στις οποίες κυριαρχούσε το μαύρο στοιχείο.

Οι ταινίες αυτές απέκτησαν το δικό τους, πολύ ισχυρό κοινό στην δεκαετία του 1970. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ράουντρι δεν ήταν ποτέ σύμφωνος με τον όρο που περιέχει την έννοια της «εκμετάλλευσης». Όταν σε μια συνέντευξη του στους New York Times το 2019 ρωτήθηκε για αυτόν τον όρο που προσαρτήθηκε στον «Shaft», εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.

«Πάντα αντιμετώπιζα αυτόν τον όρο αρνητικά» είχε πει. «Εκμετάλλευση. Ποιος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης;». Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Ράουντρι πίστευε ότι χάρη σε αυτόν τον όρο και την φήμη που απέκτησε, πολύς κόσμος απέκτησε εργασία. «Εδωσε δουλειά σε πολλούς ανθρώπους. Έδωσε σε πολλούς ανθρώπους την ευκαιρία να εισέλθουν στη σόου μπίζνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους σημερινούς παραγωγούς και σκηνοθέτες μας. Έτσι, στη μεγάλη εικόνα, το βλέπω ως θετικό».

Η επιτυχία του «Shaft» σήμανε την επιστροφή του ήρωα σε δύο ταινίες, τις «Shaft’s Big Score» (Το πιο μεγάλο κόλπο του Σαφτ) και «Shaft in Africa», καθώς επίσης και την δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς που όμως δεν έγινε επιτυχία κάτι που ο Ράουντρι θεωρούσε ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα στην καριέρα του.

Πέρα από τις ταινίες «Shatf», ο Ρίτσαρντ Ράουντρι που γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1942 στο Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε την καριέρα του ως μοντέλο, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι οι «Σεισμός», «Ο παρασκευάς», η πολεμική περιπέτεια «Απόδραση στην Αθήνα» που γυρίστηκε στην χώρα μας, «Αγριοι γύπες» αλλά και το παραγωγής 2000 ριμέικ του «Shaft» όπου διάδοχός του ήταν ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον.

Επίσης, εμφανίστηκε στην ταινία «Seven» του Ντέιβιντ Φίντσερ και ως γκεστ σταρ σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσα στις οποίες οι «Ο πρίγκιπας του Μπελ Αιρ», «Δρ, Κουίν», «Blade», «Μάγκνουμ», και «Οι δικηγόροι του Λος Αντζελες».