Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, ο Bill Kenwright. Ο βραβευμένος θεατρικός παραγωγός ήταν ο επί 19 χρόνια πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Έβερτον και μεγαλομέτοχος ως το 2016.

Πριν από έξι εβδομάδες ο Kenwright είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το συκώτι, που κατά το ιατρικό ανακοινωθέν είχε στεφθεί με επιτυχία. Έπρεπε ωστόσο να παραμείνει νοσηλευόμενος στην εντατική μονάδα της κλινικής εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασε η υγεία του.

Όπως υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση των οικείων του «ο Μπιλ καθοδηγήθηκε από τα πάθη του και αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτά: τη βαθιά αγάπη του για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και την αγαπημένη του Έβερτον και τις οικογένειες που δημιούργησε».

Ήταν, επίσης, ένας άνθρωπος που «επηρέασε τις ζωές χιλιάδων, είτε αυτό συνέβη μέσω της αφετηρίας της καριέρας του είτε μέσω της ατελείωτης πίστης, της γενναιοδωρίας και της ακλόνητης φιλίας και υποστήριξής του».

Κατά την Έβερτον, «ο σύλλογος έχασε έναν πρόεδρο, έναν ηγέτη, έναν φίλο και μια έμπνευση».

Ποιος ήταν ο Bill Kenwright

Ο Bill Kenwright ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας του Λίβερπουλ από το 1989 κι από το 2004 ο πρόεδρος της όντας ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο εκλιπών πούλησε το 49.9% στον Ιρανό επιχειρηματία Farhad Moshiri, προτού αυτός φτάσει στο 94% το 2022 εξαγοράζοντας τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μερίδια.

Στις 12 από τις 19 σεζόν της θητείας του στον προεδρικό θώκο, η Έβερτον τερμάτισε μέσα στην πρώτη οκτάδα. Σε μια εξ αυτών, το 2005, η Έβερτον κατετάγη στην τέταρτη θέση, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League, ενώ το 2009 έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου.

Επαγγελματικά ο Kenwright δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του θεάματος όντας ένας εκ των πιο επιτυχημένων θεατρικών επιχειρηματιών (Blood Borthers, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat κλπ). Συμμετείχε επίσης ως παραγωγός σε δώδεκα ταινίες και κατείχε δισκογραφική εταιρία ως το 2008.

Την πορεία του στον χώρο την είχε αρχίσει ως ηθοποιός, αλλά μετά τον πρώτο χρόνο στράφηκε στην παραγωγή.