«Η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα» είπε μιλώντας στο Mega Ο ιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης για την 39χρονη ερπετολόγο που κινδύνεψε μετά από το δάγκωμα οχιάς, σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ιατρική δεν αλλάζει, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές όταν δουλεύεις στον δρόμο, στο ασθενοφόρο και κάνουν το εγχείρημα μας μία μεγαλύτερη πρόκληση. Η μέρα εκείνη ήταν πολύ σημαντική μέρα, το περιστατικό διαχείρισης της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε στη ζωή και να την παραδώσουμε στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Η διάσωση της Κωνσταντίνας ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά που οι διασώστες προσφέρουν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζεται από εμάς που καταστέλουμε και διασωληνώνουμε την ίδια και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της προσφέραμε πρώτες βοήθειες», είπε αρχικά.
«Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα»
Για την διαχείριση των δύσκολων περιστατικών στο επάγγελμά του υπογράμμισε πως, «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».
Η «πρώτη» συνάντηση μετά την διάσωση
«Ήμασταν αρκετά αμήχανοι και οι 2 και μετά γίναμε φίλοι. Ήταν πολύ συγκινημένη και ευγνώμων και δεν μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματά της. Δεν τη γνωρίζαμε γιατί από το αλλεργικό σοκ το πρόσωπο της είχε οίδημα. Ήταν σαν να γνωριστήκαμε από το μηδέν», τόνισε κλείνοντας ο ιατρός του ΕΚΑΒ περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές που συναντήθηκαν μετά την αποκατάσταση της υγείας της 39χρονης.
Το χρονικό της διάσωσης
Το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η 39χρονη Κωνσταντίνα, εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να εγκλωβίσει, ένα φίδι και συγκεκριμένα μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου.
Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την 39χρονη τη στιγμή που την έπιασε. Η γυναίκα έπαθε αναφυλακτικό σοκ και μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.
Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά στο σημείο έφτασαν δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ. Βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.
Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από τη δραματική διάσωση της 39χρονης και καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει.
Η μεταφορά και η διασωλήνωση
Η γυναίκα μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και για 8 μέρες έδινε τη δική της μάχη.
Η περιγραφή του ατυχούς περιστατικού από την ερεπτολόγο
Μετά από 4 μήνες, η 39χρονη εξιστόρησε τα όσα έζησε εκείνη τη μέρα και ευχαρίστησε θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που της έσωσαν τη ζωή.
«Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση», είπε αρχικά η 39χρονη ερπετολόγος.
«Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση. Θέλω να ευχαριστήσω και να τονίσω τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΕΚΑΒ. Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο. Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».