Λίγους μήνες νωρίτερα ο Λευτέρης Καρτάκης ήταν ακόμη φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και περνούσε όλο αγωνία τις πόρτες του Ζαππείου Μεγάρου για να συμμετάσχει στις «Ημέρες καριέρας», τη μεγάλη διοργάνωση του Ιδρύματος που θα τον έφερνε σε επαφή με τους εκπροσώπους δεκάδων εταιριών από την αγορά εργασίας της Ελλάδας.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί. Ο ίδιος κάθεται στην καρέκλα του «κυνηγού ταλέντων». Έχει ήδη γίνει αποδεκτός από μια μεγάλη εταιρία της πρώτης επιλογής του έχοντας προχωρήσει στην πρακτική άσκηση του και με μια προσφορά για συνεργασία στα χέρια του. Οι συνθήκες της ζωής του αλλάζουν ταχύτατα. Τα συναισθήματα του λοιπόν είναι ανάμικτα. Βέβαια, τα μάτια του λάμπουν καθώς λέει στο «Βήμα» ότι νοιώθει «ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα».
«Πέρυσι ζήλευα, φέτος διαλέγω»
«Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω» συνεχίζει.
«Είναι σίγουρα σε ένα βαθμό ενθουσιασμός. Λίγους μήνες νωρίτερα καθόμουν στην καρέκλα του φοιτητή που επεδίωκε μια συνεργασία με μεγάλη εταιρία πρακτική άσκηση και δουλειά. Φέτος είμαι εγώ εκείνος που κάνει τις συνεντεύξεις με τους φοιτητές. Πέρυσι θυμάμαι ζήλευα, πάντα με την καλή έννοια, εκείνους που έκαναν τις συνεντεύξεις και διάλεγαν τους νέους που θα συνεργαστούν μαζί τους. Φέτος τους διαλέγω εγώ».
«Έχω προσαρμοστεί βέβαια και μου αρέσει πολύ η δουλειά μου» προσθέτει με ενθουσιασμό και δίπλα του η συνεργάτης του Αντιγόνη Δελμέτη εξηγεί ότι ήδη του έχει γίνει πρόταση για πιο μόνιμη συνεργασία καθώς το επίπεδο γνώσεων του είναι υψηλό και ο ίδιος επιτυχημένος στα καθήκοντα του.
Οι «Ημέρες καριέρας» διοργανώνονται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επί σειρά ετών.
Εφέτος το ίδρυμα πέτυχε την συμμετοχή 95 εταιριών από τον χώρο εργασίας της Ελλάδας και περισσοτέρων από 1300 φοιτητών, φοιτητριών αλλά και απόφοιτών του Ιδρύματος. Έτσι, στο Ζάππειο Μέγαρο, οι μεν συνάντησαν τους δε και ο δρόμος των συνεργασιών τους άνοιξε.
«Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση που ωφελεί πολύ τους νέους που συμμετέχουν σ αυτήν» λέει ο Λευτέρης.
Κάθε χρόνο για τους νέους
«Διοργανώνουμε αυτές τις συναντήσεις εδώ και τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο που τις ξεκίνησε» λέει σχετικά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.
«Στόχος είναι η διασύνδεση των νέων μας την αγορά εργασίας, η ρύθμιση των συναντήσεων των νέων με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, αλλά και η ατομική συμβουλευτική για να μπορέσουν αυτές οι συναντήσεις να είναι αποτελεσματικές και ωφέλιμες. Ως πανεπιστήμιο επενδύουμε σ αυτές τις εκδηλώσεις που μεταξύ άλλων βοηθούν και στην υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων του ΟΠΑ» τονίζει.
Παρών στο χώρο και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας Πάνος Τσακλόγλου που προέρχεται άλλωστε από το ίδιο Ίδρυμα και σχολιάζει ότι «όλες αυτές οι εκδηλώσεις σύνδεσης των νεών με την αγορά εργασίας είναι κάτι που για χρόνια έλειπε από τα ελληνικά πανεπιστήμια και σ αυτό το ΟΠΑ πρωτοπορεί καθώς είναι το πρώτο Ίδρυμα που άρχισε να τις διοργανώνει στη χώρα».
«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ όπου βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδας, σε συναντήσεις που είναι αμοιβαία επωφελείς γι’ αυτές αλλά και τους νέους. Αργά ή γρήγορα νομίζω ότι θα το κάνουν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας» προσθέτει.
Τα ΑΕΙ άλλωστε δεν είναι μόνο ένας φορέα γνώσης και έρευνας, αλλά και σύνδεσης με τον επιχειρηματικό τομέα και την άσκηση και κατάρτιση, λέει ο ίδιος.
Εθελοντισμός: Η πρώτη αξία
Έξω από την αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου όπου διοργανώθηκαν και φέτος οι «Ημέρες καριέρας» του ΟΠΑ, οι εθελοντές του. Μεταξύ τους η 3ετής φοιτήτρια του Αθηνά Λάζα που εξηγεί ότι «εθελοντισμός είναι να βοηθάω όσο μπορώ και αυτό έχει αποτέλεσμα να βοηθιέμαι κιόλας» και περιγράφει πόσο σημαντικό είναι αυτό για το Ίδρυμα της και την ίδια.
Δίπλα της ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, απόφοιτος της Οικονομικής Επιστήμης, κάνει ήδη το μεταπτυχιακό του στην Χρηματοοικονομική στο ΟΠΑ.
Έχει συμμετάσχει στη εκδήλωση κι άλλες φορές, πλέον εργάζεται αλλά είναι και παρών στις μεγάλες διοργανώσεις του πανεπιστημίου του. «Η εκδήλωση αυτή δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες στους φοιτητές να αναπτύξουν πέραν των σπουδών τους και πολύ χρήσιμες δεξιότητες, όπως το πώς τελικά γίνονται ο8ι συνεντεύξεις για την αναζήτηση δουλειάς ή το πώς λειτουργούν οι χώροι εργασίας» δηλώνει.