Η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι θα είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού, 64ου Φεστιβάλ Κινηματογραφου Θεσσαλονίκης του οποίου το πλήρες πρόγραμμα παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Η ηθοποιός θα παρουσιάσει στο Ολύμπιον την ταινία ντοκιμαντέρ «Μaria Callas: Επιστολές και αναμνήσεις» ενώ θα προβληθεί επίσης η ταινία της «Μαλένα» που της χαρισε παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πέρα από την παραπάνω είδηση η παρουσίαση ήταν μια επανάληψη των θεματικών του φετινού 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που είχαν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται από το περασμένο καλοκαίρι. Η παρουσίαση έγινε  ταυτοχρονα στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας ( από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ορέστη Ανδρεαδάκη και την Αγγελική Βεργου, επικεφαλής της Αγοράς ) και  στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους ( από την διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό και τον επικεφαλής προγράμματος Γιώργο Κρασσακόπουλο).

Σκηνή από την ταινία του Ακι Καουρισμάκι Πεσμένα φύλλα.

Η ταινία «Στη φωτιά» του γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ στις 2 Νοεμβρίου, ενώ η ταινία «Πεσμένα Φύλλα» του φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες, θα είναι η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης και θα προβληθεί στις 12 Νοεμβρίου (και οι δύο ταινίες είναι οι επίσημες υποβολές των χωρών τους (Γαλλία και Φινλανδία) για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας).

Τριάντα πέντε μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αρκετές εκ των οποίων θα διαγωνιστούν στα τρία διαγωνιστικά προγράμματά του. Αναλυτικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα προβληθούν οι ταινίες «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη  και «Ο τελευταίος ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου στο τμήμα Meet the Neighbors + διαγωνίζονται οι ταινίες «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα και «Guest star» του Βασίλη Χριστοφικάκη και στο τμήμα Film Forward oι ταινίες «Κάμπια νύμφη πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου και «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος» του Χάρη Βαφειάδη.

Ο Αλεξάντερ Πέιν.

Σταρ στους επισκέπτες, θα είναι ο αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ, βραβευμένος με δύο Όσκαρ σεναρίου, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν. Ο Πέιν έρχεται στο 64ο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» (The Holdovers), η οποία έχει προβληθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Η μοναδική, ποιητική κινηματογραφική ματιά του σπουδαίου σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου ξεδιπλώνεται φέτος στο μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν εννέα ταινίες του και θα γίνει  μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση για το κινηματογραφικό και λογοτεχνικό του έργο.

Σκηνή απο την Εκδρομή του Τάκη Κανελλόπουλου.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια, για μια ξεχωριστή συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας «Ουρανός».

Ο Νίκος Περάκης.

Μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, θα τιμηθεί με την απονομή Χρυσού Αλέξανδρου για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο. Το φεστιβάλ διοργανώνει ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει πέντε ταινίες που αναδεικνύουν το σπουδαίο του έργο τόσο ως σκηνοθέτη όσο και ως production designer.

Επίσης, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος στα Φαντάσματα, το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια μεγάλη εικαστική έκθεση με έργα των Νίκου Κεσσανλή, Βλάση Κανιάρη, Σίλειας Δασκοπούλου και Ιάσονα Μολφέση και με φωτογραφικά σχόλια του Δημήτρη Τσουμπλέκα. Τέσσερις από τους σημαντικότερους Ελληνες εικαστικούς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, επιστρέφουν στο παρόν με έργα που άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης.

Σκηνή από το σποτ του φεστιβάλ.

Να σημειωθεί ότι φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις. Ο Μισέλ Δημόπουλος υπήρξε διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005 και ήταν ο άνθρωπος που έδωσε νέα πνοή στον θεσμό διευρύνοντας τους διεθνείς ορίζοντές του και κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίησή του.

Στο πλαίσιο της Αγοράς φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα masterclass από τον Καναδό σκηνοθέτη Ζερεμί Ποντεσουά, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε σειρές τεράστιας αναγνώρισης και δημοτικότητας όπως οι  «Six Feet Under», «Game of Thrones», «Boardwalk Empire», «True Detective» (όπως προσφάτως ανακοινώθηκε θα είναι ο βασικός σκηνοθέτης της μίνι σειράς της Amazon, «Blade Runner 2099»).

Με ambassador τη Χάρις Αλεξίου, η Αγορά παρουσιάζει φέτος masterclass και προβολές πολυαναμενόμενων σειρών σε πρεμιέρα ανοιχτά στο κοινό, καθώς και καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες για τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.