Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Abu Obaida. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Al Jazeera οι δύο όμηροι είναι οι Nurit Yitzhak και Yocheved Levschitz.

Nωρίτερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, είναι καθ’ οδόν προς τη Γάζα για να παραδωθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Όπως ανέφερε ο Obaida η απελευθέρωση των ομήρων είναι κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι οι ίδιοι που επιχείρησε η Χαμάς να απελευθερώσει την Παρασκευή 20/10, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να τους παραλάβει. «Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους» είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η προηγούμενη απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων

Το περασμένο Σάββατο στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, η Χαμάς παρέδωσε την Τζούντιθ Ραανάν και την κόρη της Νάταλι σε στελέχη του Ερυθρού Σταυρού. Το βίντεο της απελευθέρωσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή οργάνωση, είχε υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να μην αναγνωριστούν οι μαχητές που βρίσκονταν σε αυτό.

«Περίμενα αυτή τη στιγμή επί δύο εβδομάδες. Δεν έχω κοιμηθεί, σήμερα θα τα καταφέρω. Μίλησα με την κόρη μου νωρίτερα. Ακούστηκε πολύ καλά. Μοιάζει να είναι πολύ καλά» δήλωσε ο πατέρας της Νάταλι.

Μητέρα και κόρη κατέχουν διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ισραηλινή, ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ σε ένα από τα κιμπούτς που χτύπησε η Χαμάς για να γιορτάσουν τα γενέθλια της Τζούντιθ.