Οι νεότερες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν την Κυριακή οι Τζο Μπάιντεν και Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Όπως ενημέρωσε σχετικώς ο Λευκός Οίκος, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε τηλεφωνική επαφή στη διάρκεια της οποίας υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ.

Επίκειται, άλλωστε, η χερσαία επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη του ισραηλινού στρατού, ο οποίος από το βράδυ του Σαββάτου έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του από αέρος για να εξασφαλίσει ελεύθερο πεδίο δράσης και φυσικά ο Τζο Μπάιντεν, που πιέζει για την κατάπαυση του πυρός, επιθυμεί να είναι καθόλα ενήμερος.

Ναι μεν στο πρόσφατο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Χαμάς «απειλή για τη δημοκρατία» που θα πρέπει να εξαληφθεί, αλλά την ίδια ώρα η προστασία των αμάχων παραμένει θεμελιώδες ζήτημα. Γι’ αυτό και συμφωνήθηκε να υπάρχει εφεξής αδιάκοπη ροή στη Γάζα από «τη ζωτικής σημασίας βοήθεια».

Νωρίτερα, επίσης, μεσολάβησε το ακούσιο «χτύπημα» του άρματος μάχης του ισραηλινού στρατού σε αιγυπτιακό φυλάκιο, ένα γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Μέλημα όλων η παγκόσμια ειρήνη

Εν τω μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν είχε επίσης συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο για ό,τι εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε πως στη συνομιλία των δύο ανδρών τονίστηκε η σημασία της αποτροπής μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή και της προσπάθειας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η κλήση του Αμερικανού προέδρου και του Ποντίφικα διήρκησε είκοσι λεπτά. Όπως επισημάνθηκε από το Βατικανό, η κουβέντα επικεντρώθηκε στις παγκόσμιες συγκρούσεις και στην επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τα κατάλληλα μονοπάτια που θα οδηγήσουν στην ειρήνη.