Μέσα στη νύχτα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, η Χαμάς παρέδωσε την Τζούντιθ Ραανάν και την κόρη της Νάταλι σε στελέχη του Ερυθρού Σταυρού.
Τα πρόσωπα των γυναικών ήταν ανέκφραστα μετά από δεκατρείς ημέρες στα χέρια της Χαμάς. Δεν φάνηκε να φέρουν τραύματα.
Φυσικά το βίντεο της απελευθέρωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή οργάνωση είχε υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να μην αναγνωριστούν οι μαχητές που βρίσκονταν σε αυτό.
Στις φωτογραφίες του ισραηλινού στρατού από την απελευθέρωση της 59χρονης και της 17χρονης, ο άνδρας που τις κρατούσε από το χέρι ήταν ο Ισραηλινός μεσολαβητής Γκαλ Χιρς, πρώην στρατιωτικός που ανέλαβε την επικοινωνία με τη Χαμάς.
«Περίμενα αυτή τη στιγμή επί δύο εβδομάδες. Δεν έχω κοιμηθεί, σήμερα θα τα καταφέρω. Μίλησα με την κόρη μου νωρίτερα. Ακούστηκε πολύ καλά. Μοιάζει να είναι πολύ καλά», δήλωσε ο πατέρας της Νάταλι.
Μητέρα και κόρη κατέχουν διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ισραηλινή, ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ σε ένα από τα κιμπούτς που χτύπησε η Χαμάς για να γιορτάσουν τα γενέθλια της Τζούντιθ.
Το τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν
Οι δυο γυναίκες μίλησαν στον τηλέφωνο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
«Αυτές οι δύο Αμερικανίδες είναι τώρα ασφαλείς στα χέρα των Ισραηλινών αρχών στο Ισραήλ. Χαιρετίζουμε την απελευθέρωσή τους. Μοιραζόμαστε την ανακούφιση των οικογενειών, των φίλων και των αγαπημένων τους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι άφησε ελεύθερες τις δυο γυναίκες για ανθρωπιστικούς λόγους και δήλωσε διατεθειμένη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση και άλλων ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση ώστε να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι. Για το θέμα ρωτήθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος την ώρα που αναχωρούσε από την Ουάσιγκτον για το Ντελάγουερ.
Ακολούθησε διευκρινιστική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως ο Πρόεδρος δεν άκουσε καλά την ερώτηση. Νόμιζε πως τον ρώτησαν εάν θέλει να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι, σε αυτό απάντησε καταφατικά, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανάψει το πράσινο φως στο στρατό για να εξοντώσει τη Χαμάς είπε ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο σε επίσκεψή του κοντά στη Γάζα.
«Πρωταρχικός στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε τη Χαμάς από τον χάρτη. Αν θέλουν να κάνουμε κάποια υποχώρηση, αν θέλουν οτιδήποτε, θα πρέπει πρώτα να αφήσουν τους ομήρους. Δεν θα διαπραγματευτούμε με τη Χαμάς για τους ομήρους από αδύναμη θέση. Μόνο από θέση ισχύος», ανέφερες χαρακτηριστικά
Η Χαμάς λέει ότι κρατά περίπου 200 ομήρους, ότι ακόμα 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, και ότι έχουν σκοτωθεί 20 όμηροι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Ισραήλ, μετά τη απελευθέρωση των δυο γυναικών, οι όμηροι είναι τουλάχιστον 210.