Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα, καθώς άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, ενώ είναι προ των πυλών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς. O εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.
Από την πλευρά της η Χαμάς δήλωσε ότι η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».
Σύμφωνα με το Reuters οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές επισημαίνουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιωμένα είναι όμηροι στη Γάζα ανέρχεται σε 210.
ΠΟΥ: Σανίδα σωτηρίας οι προμήθειες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι συνεργάζεται με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνο για να διασφαλίσει ότι οι ιατρικές προμήθειες θα φτάσουν στα νοσοκομεία της Γάζας. Σήμερα το πρωί, σε ορισμένα φορτηγά επετράπη η είσοδος στη Γάζα, άλλα παραμένουν σε αναμονή στην αιγυπτιακή πλευρά.
Ο ΠΟΥ λέει ότι οι προμήθειες στα οχήματα που πλησιάζουν στο πέρασμα περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα και προμήθειες για 1.200 άτομα
- Φορητοί σάκοι τραύματος για την επιτόπια σταθεροποίηση έως και 235 τραυματιών
- Φάρμακα και θεραπείες για χρόνιες ασθένειες για 1.500 άτομα και βασικά φάρμακα και υγειονομικές προμήθειες για 300.000 άτομα για τρεις μήνες
«Οι προμήθειες αυτές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τους βαριά τραυματίες ή τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι υπέστησαν δύο οδυνηρές εβδομάδες περιορισμένης πρόσβασης σε περίθαλψη και σοβαρών ελλείψεων σε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες» λέει ο ΠΟΥ.
Στο Κάιρο η Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη – Αμπάς: Δεν θα φύγουμε
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».
Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 1.400 Ισραηλινοί και 4.100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.
Στη Σύνοδο παρίσταται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να πω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Και φυσικά κομίζω ένα μήνυμα – κλειδί το οποίο είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες. Υπάρχουν ζημιές στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εντεύθεν. Υπήρχαν αθώα θύματα σε αμφότερες πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία των ομήρων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη» είπε.
«Ταυτόχρονα υπάρχουν τραυματισμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους στο Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα. Η θέση της Ελλάδος ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρη από την αρχή. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, θέλω να είμαι σαφής η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους και αυτοί οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να πούμε ότι υπάρχουν όρια στη βλάβη και στη ζημία που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλα ανθρώπινα όντα σε περιπτώσεις πολέμου».
Και συνέχισε: «Και πρέπει επίσης να πω ότι η απόλυτη πολιορκία είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει αυτό. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων, μίλησε γενναία εναντίον της βίας από την πρώτη μέρα της κρίσης. Είναι πολύ σαφές ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Και πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ένα μεγάλο βάρος και δικαίως αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με την πιθανότητα εκτοπισμού των ανθρώπων στη Γάζα. Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον βασιλιά Αμπντουλάχ αλλά και τον πρόεδρο Σίσι και να τους πω ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα μαζί τους στο πλευρό τους, διότι μια κλιμάκωση της μάχης και της κατάστασης θα έχει ευρείες συνέπειες, ενώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανεκτή περαιτέρω απώλεια ζωών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θύματα, όπως και τον πόνο, το τραύμα που έχουν επιφέρει αυτές οι επιθέσεις τόσο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ ταυτοχρόνως πρέπει να αμβλύνουμε τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω στο οικογένειές τους».